Temat: Surówki.
Hej Dzielcie się przepisami na swoje ulubione surówki
Sama ostatnio bardzo polubiłam wersję ze startym burakiem, marchewką, ogórkiem kiszonym, jabłkiem i cebulką. Do tego trochę soku z cytryny i ulubione przyprawy
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Hej Dzielcie się przepisami na swoje ulubione surówki
Sama ostatnio bardzo polubiłam wersję ze startym burakiem, marchewką, ogórkiem kiszonym, jabłkiem i cebulką. Do tego trochę soku z cytryny i ulubione przyprawy
Błyskawiczna, bardzo dobra i bardzo zdrowa suróweczka... ;)Na tarce o dużych oczkach trzemy seler i gruszkę. Dodajemy pokrojony w kosteczkę por i dla przełamania słodkości, dodajemy wyrazisty w smaku czosnek. Do połączenia składników dodajemy śmietanę i majonez. Przyprawiamy szczyptą ostrej papryki w proszku, oregano, solą prowansalską i delikatnym, białym pieprzem. Gdy składniki się przegryzą surówka smakuje wyśmienicie i pasuje do wszystkiego.
Surówka z papryką:
Składniki: 30 dag czerwonej papryki 5 dag pora 5 dag jabłka (waga po obraniu) sok z cytryny 1 ½ łyżki oleju ostra papryka w proszku słodka papryka w proszku sól prowansalska pieprz
Paprykę oczyścić, opłukać i pokroić w paski. Por opłukać i pokroić w półplasterki. Jabłko obrać ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych, opłukać i pokroić w kostkę. Do miski przełożyć czerwoną paprykę, por i jabłko. Całość skropić kilkoma kroplami soku z cytryny. Dodać olej, szczyptę czosnku niedźwiedziego, ostrej i słodkiej papryki w proszku. Przyprawić do smaku solą prowansalską i pieprzem.
lubię surówki, gdzie seler łączy się z posiekanymi orzechami
• 1 mała kapusta
• 2 cebule lub 3 cebulki dymki z nacią
• 1 cebula
• 1/2 cytryny
• 3 marchewki
• 2 łyżeczki soli
• 1 łyżka cukru, miodu lub syropu z agawy
• 3 łyżki oliwy
• czarny pieprz mielony do smaku
1. Białą kapustę szatkuję bardzo drobno.
2. Marchewkę obieram i ścieram na tarce o cienkich oczkach
3. Cebulę kroję w drobna kostkę.
4. Do dużej miski wkładam kapustę, rozdrobnioną marchew i poszatkowaną cebule. Dodaję sól i wygniatam ręką tak długo, aż stanie się miękka i puści sok. Odstawiam na 10 minut.
5. Do kapusty dodaję miód, oliwę, sok wyciśnięty z połowy cytryny i mieszam dokładnie. Podaję do kotletów mielonych, kotletów schabowych i kurczaka.
Składniki: 1 główka sałaty lodowej 20 dag czerwonej papryki 3 dag pora (biała część) 1 pęczek szczypiorku 2 dag kiełków rzodkiewki 1 łyżka oleju (np. z pestek winogron) majeranek sól pieprz ziołowy Sposób wykonania: Sałatę lodową opłukać, osuszyć i porwać na kawałki. Czerwoną paprykę oczyścić, opłukać i pokroić w paski. Por opłukać i pokroić w półplasterki. Szczypiorek opłukać, osuszyć i pokroić. Do miski przełożyć sałatę lodową, czerwoną paprykę, por, szczypiorek i kiełki rzodkiewki. Dodać olej, szczyptę rozgniecionego majeranku oraz sól i pieprz ziołowy do smaku. Całość delikatnie wymieszać dwoma długimi łyżkami i podać na stół.
Dzisiejsze spontaniczna surówka: starta na grubych oczkach biała kapusta oraz kalarepa i pokrojone w kostkę pomidory. Do tego pieprz, majeranek, słodka wędzona papryka i oliwa z oliwek
Surówka z selera
Składniki
1 - seler
2 - jabłka
sok z ½ cytryny
3 łyżki - śmietany
Seler i jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Skropić sokiem z cytryny, wymieszać ze śmietaną.
Gotowe ;-) Smacznego.
U mnie dzisiaj będzie z kapusty włoskiej, marchewki i pora
Por kroję na drobno ,trochę solę ,żeby zmiękła ,potem ścieram jabłka na tarce jarzynowej,do tego dodaję łyżkę majonezu i jogurt naturalny,szczypta pieprzu ,trochę cukru i gotowe
Ostatnio na nowo odkrywam kapustę włoską, polecam do surówek:)
Muszę się przyznać, że nie przepadam za sałatkami. Jako dodatek do dania głównego mogę je zjeść, ale solo- nigdy w życiu! Uznaję tylko ciepłe posiłki No chyba, że chodzi o śledzie [url]https://www.przepisy.pl/przepis/sledz-z-cebulka-w-oleju[/url] , w tym wypadku jestem w stanie zjeść cały słoik za jednym zamachem
Ja kupuję gotowe surówki wielowarzywne, ale w sprawdzonych sklepach.
klasyka czyli marchew i jabłko
3 marchewki
1 jabłko(najlepiej kwaśne w smaku)
sok z cytryny
kilka łyżek kwaśnej śmietany
pół łyżeczki cukru
odrobina soli
Osobiście bardzo lubię robić surówki, najchętniej z marchewki i orzechów włoskich. Poza tym uwielbiam sałatki różnego rodzaju i często ich podstawą jest u mnie serek kozi chavroux [url]http://chavroux.pl/.[/url] Ma delikatny, śmietankowy smak i idealnie według mnie komponuje się ze wszelkiego rodzaju warzywami. Co więcej, dzięki niemu nasz posiłek staje się bogaty w wapń i kwas foliowy, a także witaminy, wobec czego myślę, że warto go wprowadzić w domowym menu.
[img]//chavroux.pl/wp-content/uploads/2016/04/chvroux-ser-piramidka2-300x173.jpg[/img]
Na lato jest dobra surówka z owoców, robił ktoś?
W sumie to chyba bardziej sałatka niż surówka ale też fajna na upalne dni jest taka japońska sałatka sunomono z zielonego ogórka:
Mi ostatnio bardzo posmakowała sałatka z papryki. Fajny przepis znalazłam na: [url]https://przepisy.pl/przepis/kolorowa-salatka-paprykowa[/url] . Mają tam wiele ciekawych propozycji godnych uwagi. Takie przepisy są zawsze smaczne i praktyczne jak ktoś lubi paprykę.
Polecam dobry przepis na sałatkę:
brokuł1 szt
cukinia1 szt
groszek cukrowy150 g
ser feta1 opak
Sos sałatkowy grecki
oregano1 łyżeczka
oliwa z oliwek3 łyżki
masło lub margaryna
Sałatka z cukinia, brokułami i fetą. Bardzo łatwa do przygotowania. Samo zdrowie.Przy tym danie niesamowicie sycące. Zdarzyło mi się również przygotować danie na imprezę rodzinną. Bardzo szybko zniknęło z salaterki.
Ostatnio edytowany przez Marylka20 (2017-09-03 21:20:10)
Fajne przepisy Ja najbardziej lubię z selerem i marchwią. Do tego ścieram jabłko, dodaję cebulę albo por, śmietanę, sól i pieprz.
Moja ulubiona surówka to surówka z kiszonek kapusty Uwielbiam nie ma nic lepszego niż połączenie kapusty jabłka mniaaam
marchew, seler, kapusta pekińska:)
Lepsza i zdrowsza jest kapusta kiszona z marchewką, selerem i czym kto chce:)
Dołączam się do fanek kiszonej kapusty z marchewka i jabłkiem teraz sezon na dynię, to można ją tez wykorzystać. Starta dynia, i kwaśne jabłko, do tego orzechy włoskie, żurawina i trochę soku z cytryny. Jest obłędna, jedna z moich ulubionych.
Ja najbardziej lubie klasyczna z siekanej bialej albo czerwonej kapusty, ewentualnie ze startych buraczkow
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź