1

Temat: Domowe pieczywo.

Hej smile

Lubicie i pieczecie w domu pieczywo? Wczoraj upiekłam pyszne bułeczki pełnoziarniste i muszę przyznać, że chociaż wyglądem nie przypominają tych idealnych z piekarni to smakują wyśmienicie smile Przepis dostępny tutaj: [url]http://iwonka-bloguje.blogspot.com/2014/12/domowa-piekarnia-bueczki-penoziarniste.html[/url] smile Piekłam już również chleb graham ([url]http://iwonka-bloguje.blogspot.com/2014/05/domowa-piekarnia-graham-na-drozdzach.html[/url]) i był równie smaczny smile

Dzielcie się swoimi ulubionymi przepisami na domowe pieczywo smile

2

Odp: Domowe pieczywo.

Chleb z suszonymi pomidorami:

Składniki:
• 20 g świeżych drożdży (lub 1 czubata łyżeczka suszonych instant)
• 1 łyżeczka cukru
• 400 g mąki pszennej
• 1 łyżeczka soli
• 6 kawałków suszonych pomidorów w oliwie
• 350 g wody mineralnej niegazowanej

Opcjonalnie - można zrobić chleb bez dodatków lub dodać do niego 200 g podsmażonego pokrojonego boczku lub różnych rodzajów sera, a nawet orzechów włoskich i rodzynek.

Przygotowanie:

    Drożdże rozpuścić w 3 łyżkach wody z dodatkiem cukru. Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól, pokrojone na kawałeczki suszone pomidory i drożdże, wszystko wymieszać łyżką. Następnie wlać wodę mineralną i wymieszać łyżką (ciasto będzie rzadkie). Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny do wyrośnięcia.
    Wyrośnięte ciasto wymieszać łyżką, aby znów opadło. Do środka piekarnika wstawić garnek żaroodporny (bez przykrycia) o średnicy około 20 - 24 cm. Nastawić piekarnik na maksymalną temperaturę (około 245 stopni C) i nagrzewać go razem z garnkiem.
    Gdy piekarnik (i garnek!) będą już bardzo gorące, wlać ciasto z miski do garnka, wyskrobując je łyżką. Wsunąć z powrotem do piekarnika i piec bez przykrycia przez 5 minut, następnie przykryć garnek pokrywą i piec przez 25 minut.
    Po tym czasie zdjąć pokrywę i piec chleb przez kolejne 20 minut (mniej więcej w połowie tego czasu kładę na chlebie kawałek folii aluminiowej aby wierzch się nie zaczął czernić).
    Wyjąć z piekarnika i po 10 minutach wyłożyć na kratkę do ostudzenia. Do chleba z suszonymi pomidorami pasować będzie pasta z tuńczyka.

3

Odp: Domowe pieczywo.

Bułki z rozmarynem i solą morską

Bułki z rozmarynem i solą morską. Proste, pszenne bułki z dodatkiem świeżego rozmarynu i gruboziarnistej soli morskiej. Bułki są delikatne i miękkie, z wierzchu chrupiące. Można je uformować w dowolny kształt – u mnie tym razem w kształcie nieskomplikowanych węzełków smile Można nawet zastosować węzły żeglarskie, jeśli ktoś ma ochotę i umiejętności smile. Ciasto nadaje się do formowania różnych kształtów.
Składniki

    20 g świeżych drożdży lub 10 g suchych drożdży
    ½ łyżeczki cukru
    2 łyżki mleka
    500 g mąki pszennej typ 480 lub 550
    2 łyżeczki soli
    50 g masła, roztopionego
    2 łyżki posiekanego rozmarynu
    280 g letniego mleka

Dodatkowo

    1 łyżka gruboziarnistej soli morskiej
    rozmaryn
    1 jajko do posmarowania bułek

Przygotowanie

Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać cukier i 2 łyżki mleka. Dokładnie wymieszać do rozpuszczenia się drożdży. Jeśli dajemy drożdże suche należy je od razu dodać do mąki, wraz z cukrem, ale pomijając te 2 łyżki mleka.

Mąkę połączyć z solą, dodać roztopione masło, rozpuszczone drożdże oraz posiekany rozmaryn. Na koniec dodać letnie mleko i zagnieść gęste ciasto (mikserem z hakiem chlebowym ok. 5 minut, ręcznie ok. 7-8 minut). Pod koniec wyrabiania ciasto nie powinno lepić się do dłoni.

Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć szczelnie np. folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę, lub do czasu gdy ciasto przynajmniej podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części. Z każdej uformować wałek długości ok. 15 cm. Każdy wałek zawinąć w zwykły supeł. Zwinięte „węzełki” ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Bułki powinny wyraźnie urosnąć.

Wyrośnięte bułki posmarować roztrzepanym jajkiem, ewentualnie posypać solą morską i dodatkowym rozmarynem.

Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C, program „góra + dół”.

Wyrośnięte i posmarowane jajkiem bułki włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok. 25-30 minut  – do czasu gdy bułki się zrumienią, a postukane od spodu będą wydawały głuchy odgłos.

4

Odp: Domowe pieczywo.

A kupujecie już taki gotowy zakwas?ile czasu zajmuje takie upieczenie chleba?

Ostatnio edytowany przez Gretaa (2015-04-29 10:39:26)

5

Odp: Domowe pieczywo.

Ja sama jeszcze nie piekłam chleba ale za to moja mam ostatnio się w tym lubuje. Powiem szczerze, że mój syn tylko czeka aż babcia zadzwoni i zaprosi na świeżutki chlebek.
Przy następnej wizycie postaram się wziąć przepis i Wam podam

6

Odp: Domowe pieczywo.

Widziałam w sklepie mieszankę do wypieku chleba, któraś może już ją wypróbowała?

7

Odp: Domowe pieczywo.

Moja mama ostatnio też zaczęła sama piec chleb, znalazła przepis w internecie i teraz cały czas piecze. Szybko się robi ten chleb, jest na drożdżach a nie na zakwasie. W smaku jest ok, jest miękki z chrupiącą skórką wink. Tata jej kupił ostatnio właśnie taką mieszankę do wypieku chleba, chleb żytni. Upiekła wg zaleceń na opakowaniu ale chleb wyszedł zbity, mniej smaczny. Właściwie to smakował jak kupny. W tych mieszankach to niestety też jest trochę chemii dodawanej i lepiej samemu dobrać składniki. wink

8

Odp: Domowe pieczywo.

Chleb żytni z rodzynkami

Chleb sporządzany na zakwasie. Może być pieczony w garnku rzymskim. Przy użyciu większej ilości rodzynków jest nieco wilgotny. Pyszny saute, jak również z dżemem figowym lub pomarańczowym.

Potrzebne są:
200 g zakwasu
200 g maki chlebowej żytniej (typ 720)
200 g wody
200 g maki chlebowej razowej (typ 2000)
225 wody
125 g rodzynek
1 łyżeczka soli

Połączyć zakwas, mąkę chlebową żytnią i wodę, wymieszać.  Przykryć naczynie w którym zaczyn będzie się rozwijał wilgotną szmatką i dać mu odpocząć na 18 h.
Po tym czasie namoczyć garnek rzymski w  zimnej wodzie.  Dodać pozostałe składniki do zaczynu, Mieszać łyżką, nie dość długo. Przelać ciasto do wymoczonego wcześniej garnka. Garnek ten przed wylaniem ciasta chlebowego, należy dokładnie wytrzeć z wody, wysmarować obficie olejem i posypać otrębami. [url=http://krajalnice-do-chleba.eu/]Chleb[/url] rośnie ok. 2 h. Włożyć garnek do zimnego piekarnika i piec w temp. 210 stopni. Po 15 minutach, zmniejszyć temp na 190 i piec 45 minut. Wyjąć z piekarnika i przełożyć delikatnie chleb z garnka na kratkę.

9

Odp: Domowe pieczywo.

A ja kupiłam automat do pieczenia chleba. Nastawienie chleba trwa 2 minuty, po 3, 4 godzinach jest gotowy. Maszyna sama miesza, wyrabia i piecze. W zakwas zaopatrzyłam się w piekarni, Chleb jest REWELACYJNY, jest inny niż pieczony w piekarniku, bo ma inną wilgotność, długo zachowuje świeżość i smak.

10

Odp: Domowe pieczywo.

Ja chciałabym bardzo zacząć piec w domu, ale jakoś wydaje mi się, że się do tego nie nadaje. Chciałabym żeby ktoś mi pokazał jak to się robi, ale nikt z mojego otoczenia nie piecze sam chleba. Możecie mi powiedzieć jak bardzo czasochłonna jest taka robota?

11

Odp: Domowe pieczywo.

bułki ziemniaczane

Składniki:

    255g ziemniaków
    100g mąki żytniej razowej
    150g mąki pszennej (typ 550)
    45g wody
    1 łyżka oliwy z oliwek
    10g drożdży świeżych
    1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania:

    Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie w mundurkach. Ostudzić i obrać. Ziemniaki przecisnąć przez praskę.
    Ziemniaki, oliwę, sól, pokruszone drożdże, mąki i wodę zagnieść robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta. (Zagniatać 10min. na najniższych obrotach). Ciasto wstawić do lodówki na noc lub na 8- 10godz.
    Następnie z ciasta uformować bułki i obtoczyć je w mące żytniej. (Zrobiłam 6 bułek). Bułki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i przykryte ściereczką pozostawić na ok. 50- 60 min. do wyrośnięcia.

    Piekarnik rozgrzać do 250°C.
    Bułki naciąć z góry. Bułki wstawić do piekarnika, spryskując piekarnik obficie wodą. Po 10min. zmniejszyć temperaturę do 190°C i piec kolejne 10- 15min., aż bułki ładnie się zarumienią.
    Gotowe bułki wyłożyć na kratkę z piekarnika i pozostawić co najmniej na 30min. do ostygnięcia.

Smacznego Smile.

12

Odp: Domowe pieczywo.

Lubię piec bułki, ale chleba to bym się nie odważyła, pewnie by się nie udał w moim gazowym piekarniku...

13

Odp: Domowe pieczywo.

Finao skoro pieczesz ciasto ,to i chlebek także się upiecze w gazowym piekarniku .

14

Odp: Domowe pieczywo.

Uwielbiam świeże domowe rogaliki z jabłkami albo innymi owocami...

15

Odp: Domowe pieczywo.

Mmm one są pyszne! Tylko przy tym bardzo czasochłonne. Co do gazowego piekarnika - niektórzy uważają, że wypieki wychodzą w nim lepsze.

16

Odp: Domowe pieczywo.

Najważniejsza jest receptura,  trzeba też mieć trochę wprawy:)

17

Odp: Domowe pieczywo.

Tak, dobrze wyrobione ciasto można upiec nawet w gazowym piekarniku.

18

Odp: Domowe pieczywo.

Oprócz dobrego urządzenia do robienia chleba (są takie, naprawdę fajne pieczywo wychodzi, tylko trzeba drożdże kupić), warto zakupić [url=http://emako.pl/pol_m_Kuchnia_Przechowywanie-zywnosci_Chlebaki-1163.html]chlebak[/url] do przechowywania takiego pieczywa - żeby wolniej się suszyło i psuło.

Ostatnio edytowany przez michaela (2016-10-06 21:01:25)

19

Odp: Domowe pieczywo.

Wypróbowałam dwa sposoby na chlebek bananowy i oba okazały się porażką. Ma ktoś coś naprawdę sprawdzonego?

20

Odp: Domowe pieczywo.

Może problemem jest urządzenie do pieczenia? Ja próbowałam piec chleb żytni w zwykłym piekarniku gazowym i też wyszedł gliniasty... A pieca z cegły przecież w bloku nie postawię.