Bułki z rozmarynem i solą morską
Bułki z rozmarynem i solą morską. Proste, pszenne bułki z dodatkiem świeżego rozmarynu i gruboziarnistej soli morskiej. Bułki są delikatne i miękkie, z wierzchu chrupiące. Można je uformować w dowolny kształt – u mnie tym razem w kształcie nieskomplikowanych węzełków Można nawet zastosować węzły żeglarskie, jeśli ktoś ma ochotę i umiejętności . Ciasto nadaje się do formowania różnych kształtów.
Składniki
20 g świeżych drożdży lub 10 g suchych drożdży
½ łyżeczki cukru
2 łyżki mleka
500 g mąki pszennej typ 480 lub 550
2 łyżeczki soli
50 g masła, roztopionego
2 łyżki posiekanego rozmarynu
280 g letniego mleka
Dodatkowo
1 łyżka gruboziarnistej soli morskiej
rozmaryn
1 jajko do posmarowania bułek
Przygotowanie
Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać cukier i 2 łyżki mleka. Dokładnie wymieszać do rozpuszczenia się drożdży. Jeśli dajemy drożdże suche należy je od razu dodać do mąki, wraz z cukrem, ale pomijając te 2 łyżki mleka.
Mąkę połączyć z solą, dodać roztopione masło, rozpuszczone drożdże oraz posiekany rozmaryn. Na koniec dodać letnie mleko i zagnieść gęste ciasto (mikserem z hakiem chlebowym ok. 5 minut, ręcznie ok. 7-8 minut). Pod koniec wyrabiania ciasto nie powinno lepić się do dłoni.
Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć szczelnie np. folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę, lub do czasu gdy ciasto przynajmniej podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części. Z każdej uformować wałek długości ok. 15 cm. Każdy wałek zawinąć w zwykły supeł. Zwinięte „węzełki” ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Bułki powinny wyraźnie urosnąć.
Wyrośnięte bułki posmarować roztrzepanym jajkiem, ewentualnie posypać solą morską i dodatkowym rozmarynem.
Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C, program „góra + dół”.
Wyrośnięte i posmarowane jajkiem bułki włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok. 25-30 minut – do czasu gdy bułki się zrumienią, a postukane od spodu będą wydawały głuchy odgłos.