Woda infuzowana doskonale gasi pragnienie. Zobacz czego potrzebujesz

30 lipca 2024, dodał: Marta Dasińska

Masz dość zwykłej, nudnej wody? Pomysły na wodę z dodatkiem owoców są zarówno pyszne, jak i orzeźwiające. Możemy pobudzić zmysły pysznym akcentem jabłka, cytryny lub rozkoszować się słońcem z mieszanką moreli, malin i mięty. Taki napój to chłodne orzeźwienie, które działa kojąco jak popołudniowy deszcz.

Wraz ze wzrostem temperatury odpowiednie nawodnienie staje się najważniejsze. Najlepszy i najprostszy sposób na nawodnienie organizmu to picie dużej ilości wody. Woda ma kluczowe znaczenie dla zastąpienia utraconego potu, dobrego funkcjonowania stawów, wypłukiwania odpadów z komórek i utrzymywania ciała w chłodzie i zdrowiu.

infuzowana woda

Fot.: Redakcja (M.D.)

Ale co robić jeśli znudziła nam się woda? Czy możemy pić wodę, zachowując jej świeżość i jednocześnie delektować się nią? Tak. Rozwiązanie jest proste – wystarczy pić wody z dodatkiem owoców, czyli tak zwane wody infuzowane z owocami. Nazwa jest bardzo modna i brzmi elegancko, a pochodzi od angielskiego terminu „infused”, który w dosłownym tłumaczeniu oznacza „wstrzyknięta” lub „przeniknięta”. Woda infuzowana powstaje poprzez dodanie do wody i zalanie jednego lub kilku aromatycznych składników. Te proste, orzeźwiające mikstury królują w internecie, łatwo znaleźć receptury na mieszanki wody z jagodami, ogórkami, a nawet gałązkami ziół, które wyglądają równie orzeźwiająco, jak smakują. Piękno i zaleta wód z dodatkiem owoców to fakt, że woda przejmuje wszystkie słodkie smaki od dodatków, ale nie zawiera cukru i kalorii.

Jak zrobić wodę z dodatkiem owoców?

To tak proste, jak wygląda. Chociaż istnieje wiele drogich urządzeń i wysoce wyspecjalizowanych butelek, które obiecują, że przygotowanie wody z dodatkiem owoców będzie proste, proces ten jest równie łatwy bez nich. Wszystko czego potrzebujemy to naczynie, trochę wody, trochę owoców i trochę czasu. Najlepsze wody owocowe nie wymagają trudnych i szybkich przepisów, ani specjalnych urządzeń czy technik.

Najprostszym sposobem na dodanie wody do owoców jest połączenie ich i pozostawienie do wymieszania smaków. Z pokrojonych w plasterki cytryn, limonek i innych soczystych owoców wodę smakową można przygotować w ciągu kilku minut. Jednak świeże zioła i twarde owoce (czy warzywa), takie jak ogórki czy jabłka, wymagają nieco więcej czasu – nawet kilku godzin. Im dłużej trwa namaczanie (infuzja), tym mocniejsze będą smaki. Dotyczy to słodkich smaków owoców i warzyw, ale także gorzkich i kwaśnych. Aby w pełni wykorzystać wodę z dodatkiem owoców, najważniejszy jest czas.

Mocno aromatyzowane, soczyste owoce, takie jak cytryny i limonki oraz miękkie owoce jak maliny czy borówki leśne, nie wymagają dużo czasu. Najprostszy i najszybszy przepis na wodę z dodatkiem owoców wymaga jedynie odrobiny świeżych cytrusów. Wystarczy wycisnąć sok, zamieszać i wypić. Jeśli owoce cytrusowe zaparzają się zbyt długo, mogą nadać wodzie gorzki smak. Szczególnie cierpkie mogą być białe skórki cytrusów. Wiele przepisów na wodę z dodatkiem owoców zaleca usuwanie plasterków cytrusów po 2-3 godzinach, aby uniknąć tego gorzkiego posmaku. Niektórzy zalecają, aby całkowicie pominąć skórki cytrusów i pozostać przy słodko-pulchnym miąższu owoców.

Owoce miękkie, takie jak arbuz, mango, maliny i kiwi, również szybko infuzują, dlatego pozostawione w wodzie zbyt długo mogą blednąć i się rozpadać. Borówki amerykańskie, brzoskwinie, nektarynki i ananasy tolerują dłuższe namoczenie bez rozpadania się i gorzkości, ale można je też wcześniej usunąć, aby uzyskać jaśniejszy, bardziej subtelny smak. Bardziej twarde owoce i warzywa, jak jabłka, śliwki, seler czy marchew wymagają dłuższego czasu infuzji. Składniki te można zostawić w wodzie na całą noc (nawet do 12-18 godzin).

Aby szybciej uzyskać bardziej aromatyczne napary, kluczem są cienko pokrojone owoce i warzywa. Cieńsze plastry mają większą powierzchnię, a większa powierzchnia oznacza większe możliwości przedostania się produktu do otaczającej wody i jej przenikania. Większe plasterki są mniej podatne na rozwarstwianie się lub rozpadanie i lepiej znoszą długie moczenie, jednocześnie nadając wodzie swój świeży smak. Wiele przepisów sugeruje, aby najpierw wymieszać wodę z ziołami, delikatnie je ugniatając lub ugniatając, aby pomóc w uwolnieniu olejków eterycznych z łodyg i liści. Rozerwanie liści przed zaparzeniem również pomaga uwolnić smaki i aromaty.

Większość przepisów sugeruje zalanie owoców zimną wodą, aby smaki rozwinęły się wolniej i mocniej. Woda gorąca niszczy delikatność i słodycz owoców, ale już woda o temperaturze pokojowej może przyspieszyć proces infuzji. Aby szybciej przygotować wodę z dodatkiem owoców wystarczy pozostawić składniki do namoczenia w letniej wodzie na blacie kuchennym na 2-4 godzin, a następnie podawać z lodem. Aby uzyskać bardziej aromatyczny napar należy zalać składniki zimną wodą i wstawić do lodówki na 8-12 godzin. Chłodny klimat w lodówce sprawi, że owoce będą dłużej świeże i aromatyczne, zapobiegając przenikaniu smaków do napoju.



FORUM - bieżące dyskusje

Motyle w obiektywie
Ten rok jest dla mnie nie łaskawy jeśli chodzi o zdrowie. Ciepły okres...
Obsesyjne kontrolowanie przez partn…
Trzeba tak samo zacząć co kontrolować żeby odczuł, jakie to jest absurdalne!
Łódź
Ja zapraszam na jesienny spacer po klimatycznych miejscach śródmieścia....
Złoty pierścionek.
Ja lubię fantazyjne pierścionki, takie niepowtarzalne....