126

Odp: pizza

Milagro, też guseppe mi bardzo smakuje, dobra jest też ristorante.

127

Odp: pizza

Ja często robię sama pizze. Ogólnie lubię taka eko z szynka, serem, warzywami i dużą ilością rukoli;)))) kocham te zielono-gorzki smak. Często do tego dodaje ketchup, taki żeby miał jak najmniej konserwantów. [url=http://www.ketchupy.pl/produkty/hot-dog.html]Zobaczcie[/url] ten, który ma tez przyprawy to ja nie muszę dodawać. Czasami robię sos czosnkowy sama z czosnkiem polskim i jogurtem greckim.

128

Odp: pizza

Składniki pizzy pomidorowej

    ciasto do pizzy według tego przepisu, lub tego
    sos pomidorowy do pizzy – przepis 1, przepis 2
    dwa lub trzy rodzaje pomidorów – np. zwykłe czerwone, małe koktajlowe, żółte, czarne, zielone
    pół małej cebuli
    kilka czarnych lub zielonych oliwek
    oliwa z oliwek i ocet balsamiczny do podania pizzy
    przyprawy: oregano, rozmaryn

Przygotowanie pizzy

    Przygotuj ciasto zgodnie z zaproponowanym wyżej przepisem.


Ni z gruchy ni z pietruchy [url=http://budowlankiswiat.bloog.pl/id,347345793,title,Jakie-zadaszenie-zrobic,index.html]http://budowlankiswiat.bloog.pl/id,347345793,title,Jakie-zadaszenie-zrobic,index.html[/url] sprawź!

    Na gotowym cieście ułóż sos pomidorowy, żółty ser, a następnie pokrojone w cienkie plastry pomidory.
Na samej górze ułóż pokrojone w plasterki oliwki i pokrojoną w cienkie piórka cebulę. Na sam koniec posyp pizze suszonym oregano i rozmarynem.

Pizzę tą polecam piec w piekarniku w nieco niższej temperaturze, ale za to nieco dłużej – dzięki temu pomidory na wierzchu lepiej się upieką i dodatki nie będą zbyt wilgotne. Polecam ustawić piekarnik na temperaturę 220 stopni C i piec pizzę przez ok. 15-20 minut (cienkie ciasto), lub 20-25 minut (grube ciasto)

Ostatnio edytowany przez hielenka (2015-05-05 20:27:27)

129

Odp: pizza

Bardzo lubię pizze właśnie giuseppe moim zdaniem czasem jest nawet lepsza jak ta co się gdzieś zamawia. Ristorante też jest bardzo dobra ale trochę mniej się przy niej najeść można. Uważam, że tak pizza raz w tygodniu chyba nie zaszkodziła jeszcze nikomu. Bo wiadomo co za dużo to niezdrowo a sporadycznie zawsze można hihi


Chcesz iść na [url=http://szkoleniasemper.pl/]szkolenia trenerskie[/url] ,ale nie możesz znaleźć nic dla siebie? Kliknij w odnośnik i zobacz naszą ofertę! Znajdziesz coś dla siebie w bardzo atrakcyjnej cenie!

Ostatnio edytowany przez inecka (2015-05-16 16:17:31)

130

Odp: pizza

Pizza Margherita

Z sosem pomidorowym i tartym serem mozzarella. Ciasto można zrobić z podwójnej porcji i kilka pizzy zrobić z innymi ulubionymi dodatkami.

Składniki, 3 pizze o średnicy około 23 cm:

Ciasto:
•    15 g świeżych drożdży lub 7 g suchych
•    150 ml ciepłej wody
•    1/2 łyżeczki cukru
•    250 g mąki pszennej
•    1 pełna łyżeczka soli
•    1 łyżka oliwy z oliwek

Sos pomidorowy i dodatki:
•    1 puszka pomidorów bez skórek w sosie pomidorowym (najlepsze CIRIO)
•    1 łyżka oliwy z oliwek
•    sól, pieprz, 1 łyżeczka cukru, 1/2 łyżeczki suszonego oregano
•    2 białe kulki mozzarelli
•    1/2 pęczka świeżej bazylii



Przygotowanie:
Ciasto: Drożdże wymieszać w kubku z ciepłą wodą, dodać cukier i 2 łyżeczki mąki. Odstawić na około 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać do miski, dodać sól, rozczyn drożdży, oliwę. Wyrabiać ciasto przez około 15 minut (można mikserem z końcówką - hak). Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1 i 1/2 godziny.
Sos pomidorowy: Pomidory z puszki zagotować w rondelku razem z oliwą, solą, pieprzem, oregano oraz cukrem. Zmiksować lub rozdrobnić widelcem a następnie gotować przez około 15 minut pod przykryciem.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części, każdą część rozpłaszczyć na dnie blaszki (tortownicy) posmarowanej oliwą, o średnicy około 23 cm. Odstawić na około 1/2 godziny do podrośnięcia w ciepłe miejsce bez przeciągów, pod przykryciem ze ściereczki. Nagrzać piekarnik do maksymalnej temperatury 250℃.
Podrośnięte ciasto na pizze posmarować sosem pomidorowym rysując okręgi (może pozostać około połowa sosu do wykorzystania innym razem). Posypać tartym serem. Włożyć pierwszą pizzę do piekarnika (lub dwie na raz na jednym poziomie piekarnika jeśli się zmieszczą). Blaszki z pizzą stawiać na kratkę piekarnika ustawioną w środkowej jego części.
Piec przez około 9 - 10 minut, aż boki pizzy lekko się zarumienią a spód będzie upieczony i chrupiący. Wyjąć pizzę z piekarnika i posypać listkami bazylii.


Pracujesz w biurze i potrzebujesz pomocy? Na tym blogu [url=http://obiurzeinietylko.blogx.pl]http://obiurzeinietylko.blogx.pl[/url] znajdziesz setki wskazówek jak sobie radzić z taką pracą!

Ostatnio edytowany przez sweetpl (2015-05-26 14:12:50)

131

Odp: pizza

pizza z pomidorami
Składniki pizzy pomidorowej

    ciasto do pizzy według tego przepisu, lub tego
    sos pomidorowy do pizzy – przepis 1, przepis 2
    dwa lub trzy rodzaje pomidorów – np. zwykłe czerwone, małe koktajlowe, żółte, czarne, zielone
    pół małej cebuli
    kilka czarnych lub zielonych oliwek
    oliwa z oliwek i ocet balsamiczny do podania pizzy
    przyprawy: oregano, rozmaryn

Przygotowanie pizzy

    Przygotuj ciasto zgodnie z zaproponowanym wyżej przepisem.

    Na gotowym cieście ułóż sos pomidorowy, żółty ser, a następnie pokrojone w cienkie plastry pomidory.
Na samej górze ułóż pokrojone w plasterki oliwki i pokrojoną w cienkie piórka cebulę. Na sam koniec posyp pizze suszonym oregano i rozmarynem.

Pizzę tą polecam piec w piekarniku w nieco niższej temperaturze, ale za to nieco dłużej – dzięki temu pomidory na wierzchu lepiej się upieką i dodatki nie będą zbyt wilgotne. Polecam ustawić piekarnik na temperaturę 220 stopni C i piec pizzę przez ok. 15-20 minut (cienkie ciasto), lub 20-25 minut (grube ciasto)

132

Odp: pizza

Do przygotowania cienkiego ciasta na pizze (przepis na blachę o średnicy 35 centymetrów) potrzebne Nam będą:

    1 szklanka dobrej mąki (polecam mąkę tortową),
    1/4 kostki drożdży – 25g,
    pół szklanki letniej wody,
    płaska łyżeczka cukru,
    jedna łyżeczka oleju roślinnego,
    dodatki do pizzy,
    ketchup lub sos pomidorowy.

Cienkie ciasto na pizze – przygotowanie.

Drożdże delikatnie kruszymy do szklanki a następnie dolewamy letniej wody – łącznie ma Nam wyjść pół szklanki zawiesiny. Dosypujemy płaską łyżeczkę cukru i intensywnie mieszamy. Cały proces rozpuszczania drożdży w szklance zajmuje mi około 5 minut – nie może być widocznych grudek. W kolejnym kroku wlewamy zawartość szklanki do wcześniej przygotowanej miseczki z mąką i odrobiną oleju roślinnego. Całość mieszamy aż do momentu uzyskania pulchnego, nie przywierającego do miseczki ciasta (średnio około 10-15 minut wyrabiania).


W normalnym przepisie na ciasto do pizzy, przychodzi teraz czas na odstawianie ciasta do wyrośnięcia. W przepisie na cienkie ciasto na pizze będzie inaczej – zaraz po wyrobieniu wykładamy ciasto na posmarowaną masełkiem blachę.

Czas na posmarowanie ciasta ketchupem lub sosem pomidorowym, następnie starty na tartce żółty serek i pozostałe dodatki. Nie zapomnijcie o przyprawach – jak zawsze polecam majeranek, oregano i bazylię.

I to tyle. Pozostaje Nam już tylko wstawić pizze do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 – 190 stopni na 15 do 20 minut.

Chcesz dowiedzieć jak to jest w Skandynawii?[url=http://dziewczynawloczykija.blogx.pl/]http://dziewczynawloczykija.blogx.pl/[/url] Zapraszam na mój blog dowiesz się wielu ciekawych rzeczy!

Ostatnio edytowany przez Natasiia (2015-06-06 15:42:14)

133

Odp: pizza

A robiłyście kiedyś pizze z patelni? Widziałam ostatnio kilka ciekawych przepisów, ale nie jestem pewna czy warto je wypróbowywać.

134

Odp: pizza

No warto wypróbować takie coś a ja polecam moją ulubioną : )
przepis na pizze:
Składniki

    30 g drożdży
    400 g mąki
    3 łyżki oliwy z oliwek
    pół łyżeczki soli
    1/3 szklanka mleka
    1/3 szklanka wody
    szczypta pieprzu
    szczypta ziół(np. bazylia, oregano)

Przygotowanie

Pierwsza czynność jaką wykonujemy to rozcieńczenie 1/3 szklanki mleka z 1/3 szklanki wody. Do głębokiego naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy sól, rozkruszone drożdże, oliwę z oliwek i odrobinę rozcieńczonego mleka z wodą. Następnie wyrabiamy ciasto dodając stopniowo pozostałe rozcienczone mleko. Gdy ciasto będzie już dobrze wyrobione odstawiamy je na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Po godzinie, wykładamy ciasto i rozwałkowujemy je na placek o grubości ok  5 mm. Pizze piec w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.


Interesuje cię świat techniki i wynalazków użytkowych? Wejdź na tego bloga [url=http://www.eletronicspecialist.e-blogi.pl/]http://www.eletronicspecialist.e-blogi.pl/[/url] i znajdź całą masę super pomysłów!

Ostatnio edytowany przez kropeczkunia (2015-05-29 18:34:48)

135

Odp: pizza

Pizza z serem,szynką i pieczarkami : )

Składniki :

Ciasto :
- 3 szklanki mąki
- 50 g drożdży (pół kostki)
- 1 szklanka letniej wody
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
- szczypta cukru

Farsz :
- 30 dag szynki
- 50 dag pieczarek
- 30 dag żółtego sera
- przyprawa do pizzy lub oregano, tymianek, bazylia
- ketchup

Wykonanie :
Do większego garnka wsypujemy mąkę, szczyptę soli i wlewamy olej. W szklance letniej wody rozpuszczamy drożdże i szczyptę cukru. Wlewamy do mąki i wyrabiamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy, rozwałkowujemy i wykładamy na blachę (30x40) posmarowaną olejem. Ciasto smarujemy ketchupem i wykładamy plasterki szynki, podsmażone pieczarki (zachowując odstęp 1 cm od brzegu). Całość posypujemy startym żółtym serem oraz przyprawami i polewamy ketchupem. Pizze pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut.
Smacznego ! smile


Szukasz inspiracji na urządzenie mieszkania, domu lub ogrodu? Wejdź na tego bloga [url=http://bkeczko.mylog.pl/2015-01-03/odwazne_stylizacje]http://bkeczko.mylog.pl/2015-01-03/odwazne_stylizacje[/url]  i znajdź całą masę super pomysłów!

Ostatnio edytowany przez ekonomistkazawodowa (2015-06-03 22:17:23)

136

Odp: pizza

Ja w ten weekend robiłam pizze na cienkim cieście, a przepis wzięłam od Natasii za co bardzo dziękuję smile Mogę wam polecić ketchup [url]http://www.pudliszki.pl/produkty/ketchupy/ketchup-do-pizzy-480g/[/url] , który jest świetnym dodatkiem do każdej pizzy, zamiast jakiś pomidorowych sosów smile

137

Odp: pizza

Robię z tego przepisu smile Wychodzi b. dobra, także śmiało możesz próbować:

Składniki
- 400g mąki,
- 30g drożdży,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- 2/3 szklanki mleka rozcieńczonego z wodą w równych proporcjach,
- pół łyżeczki soli
- szczypta pieprzu,
- bazylia, oregano, tymianek.


Przygotowanie:
Mąkę wsypać do dużej miski, dodać sól i rozdrobnione drożdże. Zrobić wgłębienie, dodać oliwy z oliwek i trochę rozcieńczonego wodą mleka. Wyrabiać ciasto, dodając stopniowo mleka z wodą. Ciasto zagniatać przez około 10 minut. Następnie odstawić na około 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, a potem rozwałkować na dwa placki o grubości ok. 5-6mm i nakłuć widelcem; odstawić na kolejne 15 minut do wyrośnięcia, ułożyć składniki na cieście. Blachę i brzegi formy wysmarować tłuszczem (oliwą lub olejem) i piec w piekarniku w najwyższej temperaturze piekarnika przez kilka minut.
Smacznego!


dajemy Ci dobre ceny [url=http://www.centrumtapet.pl/]tapety ścienne do sypialni[/url] sorry- no i co? Jest tak!

Ostatnio edytowany przez sylwuskaaopr (2015-04-24 14:39:01)

138

Odp: pizza

Pizza - najlepszy przepis na ciasto
Składniki

    30 dkg mąki - ok 2 szklanki
    2 dkg drożdży (pozostałe z kostki najlepiej podzielić na 2 dkg kawałki, zawinąć w papier i folię i włożyć do zamrażarki
    1 jajko
    1 łyżka cukru
    2 łyżki oleju
    szczypta soli
    1/2 szklanki mleka

Etapy przygotowania

    1

    Mleko trochę podgrzewamy. Do ciepłego/letniego mleka wrzucamy drożdże i dodajemy łyżke cukru. Lekko mieszamy i czekamy ok 4-5 minut. Drożdże zaczną "kipieć" - pojawią się na powierzchni mleka.
    W tym czasie wsypujemy do miski mąkę pszenną (np. szymanowska), najlepiej przesiać ją przez sito, aby zrobiła się puszysta. Następnie wlewamy mleko z drożdżami do mąki, wbijamy jajko, szczyptę soli i 2-3 łyżki oleju. Mieszamy starając się zagarniać jak najwięcej powietrza do środka.
    Po chwili ciasto stanie się gęste. Nie musimy czekać, aż wyrośnie, ponieważ będzie rosło na blasze.
    Przygotowujemy blachę. Można ją podgrzać, aby ciasto wykładać na ciepłą - ale oczywiście nie gorącą. Blachę nacieramy olejem. Przy okazji należy nasmarować olejem ręce.
    Ciasto wykładamy na blachę pamiętając, że ręce muszą być mocno natłuszczone olejem. Układamy ciasto na blasze i rozciągamy je, aby powstała warstwa ok 5 mm .
    Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - ok 10 minut. W tym czasie uruchamiamy piekarnik i przygotowujemy to co chcemy położyć na pizzę. Ciasto możemy przykryć bawełnianą cienką ściereczką, aby miało cieplej - ale uwaga - ciasto jest tłuste i klei się, więc jeżeli ściereczka dotknie ciasta to się pobrudzi smile
    Co do ciepłego miejsca, to kiedyś kładło sie ciasto w pobliże pieca - jeśli nie mamy pieca, to można np położyć nad piekarnikiem lub na ciepłej (nie gorącej) płycie ceramicznej.

    Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Większość piekarników posiada tryb „pizza”
    2

    Dodatki:
    Każdy lubi inną pizzę. Przykładowe składniki jednej z moich:
    ketchup z czosnkiem (Łowicz)
    szynka
    salami
    pieczarki
    pomidory
    papryka zielona
    kukurydza
    ser zamojski albo morski
    3

    Aby pieczarki nie puściły wody, należy je odpowiednio przygotować. W tym celu podsmażamy na maśle w garnku pokrojoną w drobną kostkę małą cebulę, i wrzucamy pokrojone w plasterki pieczarki. Dusimy przez ok. 10-15 minut, aż z pieczarki zmiękną i odparuje woda.

    Przygotowanie pizzy:
    Kiedy ciasto podrośnie (10 minut) to smarujemy je cienko ketchupem. Układamy szynkę, salami, pomidory, pieczarki, kukurydzę i pokrojoną w małą kostkę paprykę. Następnie posypujemy startym na grubej tarce serem. Można posmarować wierzch ketchupem




Hej. Zaczynam prowadzić lifestylowego bloga pod tym adresem:
[url=http://piknaimoda.yolasite.com/]http://piknaimoda.yolasite.com/[/url]
Polecam każdej dziewczynie, znajdziecie tu sporo ciekawych informacji

Ostatnio edytowany przez Aniarafael (2015-06-30 19:12:56)

139

Odp: pizza

Pokusiłam się i zrobiłam pyszną domową pizzę, wyszła rewelacyjna big_smile
Przepis mam ze sprawdzonego bloga od Pani Tereski. Ciasto wyszło bardzo smaczne i chrupiące, a samodzielnie przygotowany sos jest o niebo lepszy od ketchupu smile Polecam spróbować.

Ciasto:
    400 g mąki pszennej
    1 opakowanie Drożdży instant Dr. Oetkera
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka soli
    250 ml ciepłej wody
    1 łyżka oliwy

Sos pomidorowy:
    250 ml przecieru pomidorowego
    2 łyżki oliwy
    ½ łyżeczki cukru
    ½ łyżeczki soli
    1 łyżeczka oregano
    1 łyżeczka bazylii
    Szczypta pieprzu

Dodatki do pizzy:
    250 g pieczarek
    cebula czerwona
    pomidorki koktajlowe – kilka sztuk
    szynka 100 g
    200 g sera żółtego (startego)
    1 łyżka oliwy do posmarowania pizzy

Wysypałam mąkę na stolnicę i dodałam do niej wszystkie suche składniki: drożdże, cukier, sól, po czym dokładnie wymieszałam. Uformowałam wgłębienie, aby wlać ciepłą wodę wraz z oliwą. Ciasto dokładnie zagniatałam z boków do środka do momentu połączenia składników. Idealne ciasto jest sprężyste i nie klei się do rąk. Wyrobione ciasto przełożyłam do miski, którą przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce na około godzinę.
W tym czasie przygotowałam sos do pizzy. Do miski przelałam przecier pomidorowy, oliwę i dodałam przyprawy. Czosnek przecisnęłam przez praskę.
Następnie zabrałam się za przygotowanie dodatków do pizzy. Pokrojone pieczarki z dodatkiem soli podsmażałam na suchej patelni do momentu puszczenia soku, które następnie odcedziłam. Plastry szynki pokroiłam na małe kawałki, cebulę w piórka, a pomidorki na plasterki.
Wyrośnięte ciasto wyłożyłam na blat posypany mąką. Rozprowadzałam je rękoma od środka na zewnątrz, formując grube brzegi. Pizza powinna być cieniutka w środku. Gotowy spód przełożyłam na wysmarowaną olejem blaszkę. Uformowane ciasto posmarowałam oliwą, a następnie sosem i obsypałam startym serem, na którym równomiernie rozłożyłam pokrojone składniki.
Pizzę piekłam w nagrzanym piekarniku na najniższym poziomie piekarnika przez ok. 25 minut w temperaturze 230°C.

[img]//www.panitereska.pl/sites/default/files/styles/galeria-pozioma/public/2015_01_15_pizza_na_cienkim_ciescie-3.jpg?itok=grRBfKvC[/img]

140

Odp: pizza

Sos warto jest robić ze świeżych pomidorów, a nie z przecieru - wtedy smak jest o niebo lepszy.

141

Odp: pizza

Tak zrobisz dwie pizze dla czterech osób:

Składniki:
• 1 kg mąki
• 550 gr wody
• 10 gr drożdży
• 30 gr oliwy z oliwek
• 25 gr soli
• sos pomidorowy
• dodatki (wedle uznania)

Wykonanie:
Rozpuszczamy drożdże w 500 ml letniej, przegotowanej wody i odstawiamy je na 10 minut. Do dużej miski wsypujemy mąkę, następnie wlewamy do niej rozpuszczone drożdże. Po dokładnym wymieszaniu dodajemy sól i pozostałe 50 gr wody. Mieszamy ok. 1 minuty. Wlewamy oliwę z oliwek i ponownie mieszamy, aż ciasto będzie zwarte i gładkie. Nie powinno się kleić. Gotowe ciasto przykrywamy folią i odstawiamy na jakieś 2-3 godziny. Im cieplej mamy w domu, tym szybciej wyrośnie. Docelowo powinno podwoić swoją objętość. Po upływie tego czasu, rozciągamy gotowe ciasto wałkiem. Robimy to na blacie lekko oprószonym mąką, aby ciasto ładnie się układało. Następnie układamy je na blaszce wysmarowanej np. oliwą i dodajemy sos pomidorowy. Ponownie odstawiamy ciasto, aby dojrzało. Tym razem na godzinę. Po tym czasie wkładamy je do piekarnika na max. temperaturę i pieczemy 6-8 min. Wyciągamy je, dodajemy ulubione składniki i wkładamy do piekarnika na kolejne 5-6 min. Gotowe!


A jeśli ktoś gubi rozsądek, jeśli chodzi o jedzenie, nie musi go gubić, jeśli chodzi o finanse:-) zapraszam po porady tutaj: [url=http://www.rozsadnefinanse.e-blogi.pl/]http://www.rozsadnefinanse.e-blogi.pl/[/url] !!!

Ostatnio edytowany przez wesola091a (2015-06-13 12:23:44)

142

Odp: pizza

PIZZA:
składniki:

    25 g świeżych drożdży
    1 łyżka miodu
    150 ml ciepłej wody
    400 g mąki + do podsypania
    1 łyżka oliwy + do posmarowania miski i blachy
    1 łyżeczka soli

Pizza z serem w rantach - przepis bloggera - sposób przygotowania: Drożdże pokruszyć do miseczki i wymieszać z miodem. Następnie dodać wodę, ponownie wymieszać, przykryć czystą ściereczką i odstawić na 15-20 minut. Mąkę przesiać do miski, dodać wcześniej przygotowany rozczyn z drożdży, oliwę i sól. Składniki połączyć ze sobą za pomocą miksera i mieszadeł w kształcie spirali. Miksować przez około 10 minut, aż wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączą. Ciasto wyciągnąć z miski, uderzyć kilka razy o blat i przełożyć do czystej miski, wysmarowanej oliwą. Przykryć ściereczką i odstawić na około 2 godziny, aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto oprószyć mąką i rozwałkować na grubość 3 mm. Przełożyć na blachę posmarowaną oliwą. Ciasto powinno z każdej strony wystawać na 3 cm poza blachę. Jeżeli jest go więcej można przyciąć nożyczkami. Żółty ser pociąć w słupki o wymiarach 1 cm x 1 cm x długość sera i ułożyć na brzegach blachy. przykryć ciastem wystającym poza brzegi i docisnąć jego końcówki. Posmarować ketchupem, ułożyć ulubione dodatki i posypać serem. Piec w piekarniku nagrzanym do maksymalnej temperatury przez 10-15 minut aż pizza się ładnie zarumieni. Miseczka musi być spora, ponieważ rozczyn z drożdży podwoi swoją objętość i ze zbyt małej miseczki może po prostu uciec wink. Ciasto można zagnieść ręcznie ale następnego dnia mogą boleć ręce;). Ciasto można zagnieść rano i przykryte ściereczką wstawić do lodówki. Będzie wtedy wolniej wyrastać i na obiad lub kolację odpowiednio wyrośnie.


Ja wygląda praca obsługi samolotu? Jakie śmieszne sytuacje przydarzyły się  obsłudze? Czy takie życie jest fajne? Wejdź na mojego bloga [url]http://baskaisamoloty.blox.pl[/url] i przekonaj się

Ostatnio edytowany przez sistimisti (2015-06-24 12:15:23)

143

Odp: pizza

Składniki na 2 duże pizze:

    330 ml mleka
    1/4 szklanki oleju
    2 łyżeczki soli
    4 łyżki cukru
    4 szklanki mąki (użyłam specjalnej do pizzy, znalezionej w supermarkecie)
    2 łyżeczki drożdży w proszku
    90 g koncentratu pomidorowego
    2 czerwone papryki
    1/2 puszki kukurydzy
    brokuły
    1 kula sera mozzarella
    350 g sera edamskiego

Wszystkie składniki poza koncentratem i serami, wymieszać i wyrobić ciasto. Tutaj możemy wykorzystać maszynę do wypieku chleba, w przeciwnym razie ciasto wyrabiamy ręcznie, bądź mikserem i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Gotowe ciasto rozwałkować i wyłożyć na nie koncentrat pomidorowy. Na wierzch posypać starty ser edamski, paprykę pokrojoną w kostkę, brokuły (wcześniej ugotowane do miękkości, ale tak żeby się nie rozpadały) pokrojone w małe różyczki, kukurydzę oraz plastry sera mozzarella. Piec w piekarniku nagrzanym do 230 C przez ok. 15 minut.

144

Odp: pizza

Ten ostatni przepis może go dzisiaj wypróbóję ale akurat no wiecie z tego powodu iż dzisiaj jest piątek i ja nie jem właśnie mięsa to akurat może być coś takiego, że po prostu będzie to wegetariańska ; )dziewczyny macie jakiś przepis na pizze wegetariańska? Bo przecież w piątek można sobie ją zjeść i będzie bardzo dobrze.

145

Odp: pizza

Pizza z tuńczykiem, jajkiem i anchovies

Składniki, 4 pizze o średnicy około 25 cm:

Ciasto:

• 300 g mąki pszennej np. chlebowej, uniwersalnej, do wypieków drożdżowych lub luksusowej + 3 łyżki do rozczynu
• 100 g mąki pszennej krupczatki + do podsypania (lub mąki pszennej jak powyżej)
• 1 łyżeczka soli
• 250 ml wody
• 40 g świeżych drożdży
• 1 łyżeczka cukru
• 2 łyżki oliwy extra vergine





Dodatki:

• sos pomidorowy np. z tego przepisu
• 250 g (2 kulki) mozzarelli
• 1/2 cebuli (np. czerwonej lub czosnkowej)
• 140 g tuńczyka w oleju
• 20 filecików anchovies
• 4 jajka

opcjonalnie: czarne oliwki, kapary, rukola, szczypiorek


Przygotowanie:
Obydwie mąki przesiać do dużej miski dodać sól, wymieszać. Podgrzać wodę w misce lub dużym kubku (ma być bardzo ciepła, ale nie może być gorąca). Dodać drożdże, cukier i 3 łyżki mąki. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na około 10-15 minut.*
Do miski z mąką wlewać rozczyn z drożdży i jednocześnie mieszać drewnianą łyżką. Dodać oliwę i zagnieść ciasto dłońmi formując kulę. Wyłożyć ciasto na stolnicę i wyrabiać je dłońmi przez około 10 minut, aż będzie gładkie, elastyczne oraz miękkie. Ciasto włożyć do miski, miskę przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (np. w pobliże grzejnika) na około 1 godzinę. Ciasto powinno trzykrotnie zwiększyć swoją objętość.
W międzyczasie przygotować sos pomidorowy i inne dodatki: mozzarellę zetrzeć na tarce i doprawić ją solą, cebulę pokroić na cienkie półplasterki, tuńczyka wraz z 1 łyżką oliwy przełożyć do miseczki. Jajka wbić do oddzielnych miseczek. Można składniki rozdzielić od razu na 4 części i umieścić je na 4 talerzach (na każdym po trochu mozzarelli, tuńczyka... itd).
W połowie czasu wyrastania pizzy zacząć nagrzewać piekarnik do maksymalnej temperatury, np. 250 stopni. Jednocześnie nagrzewać kamień do pieczenia pizzy (położyć go na kratce piekarnika w środkowej części) lub blachę (kamień musi się nagrzewać przez minimum pół godziny w gorącym piekarniku, blacha przez 15 minut).
Wyjąć ciasto na stolnicę i powygniatać przez 1-2 minuty. Podzielić na 4 części. Rozwałkować pierwszy placek (w razie potrzeby można podsypać mąką krupczatką). Placek odłożyć na deskę oprószoną mąką lub na drewnianą łopatkę do zsuwania pizzy. Sprawdzić czy placek swobodnie przesuwa się po łopatce. Zsuwać ciasto na kamień lub blaszkę i układać składniki (w ilościach wymienionych w punkcie poniżej) przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Możemy też ułożyć składniki na placku położonym na desce i zsuwać całą pizzę razem z dodatkami.
Rozsmarować 3 łyżki sosu pomidorowego, rozłożyć 3-4 łyżki tartej mozzarelli, 1/4 ilości tuńczyka, po ok. 4 fileciki anchovies i szczyptę cebuli. Pizzę piec przez około 8 - 10 minut lub do czasu aż boki i spód będą lekko zrumienione. W połowie pieczenia wylać na pizzę jajko, najpierw białko - starając się rozprowadzić je po jak największej powierzchni pizzy, na końcu żółtko. Piec dalej, aż brzegi pizzy będą zrumienione, białko będzie ścięte ale żółtko pozostanie miękkie. Pizzę podważyć drewnianą łopatką i przenieść na deskę do krojenia. Pokroić na porcje, jeśli chcemy, możemy posypać szczypiorkiem. Powtórzyć z resztą ciasta i upiec kolejne pizze.

146

Odp: pizza

Bardzo ciekawe te przepisy tu są każdy to, inaczej wykonywany muszę koniecznie sobie sprawdzić parę, ponieważ bardzo uwielbiam pizze a szczególnie, gdy sobie robię sama domową taka jest najlepsza. Zauważyłam, że najważniejsze w pizzy to mieć świeżę drożdże, bo, inaczej średnio wyjdzie ta pizza do czego dążę ciężko jest o świeże drożdże

147

Odp: pizza

Ja lubię kilka rodzajów serów na pizzy, czasem sama taką robię smile

148

Odp: pizza

dziś strasznie za mną chodzi pizza..
Ale chyba zrobię w przyszłym tygodniu smile

149

Odp: pizza

[quote=Diabela]dziś strasznie za mną chodzi pizza..
Ale chyba zrobię w przyszłym tygodniu smile[/quote]
I jak tam pizza już została zrobiona, na jaką się zdecydowałaś ? Ja wczoraj na kolację zrobiłam taką domową na grubym cieście i wszystkie składniki właśnie dodałam według swojego uznania u mnie to było dużo pieczarek, szynki i bardzo dużo salami bo mój facet bardzo je lubi. smile Ja to tak średnio ale w sumie jak on lubi to chciałam mu zrobić smaczną kolacje.

150

Odp: pizza

[quote=Diabela]dziś strasznie za mną chodzi pizza..
Ale chyba zrobię w przyszłym tygodniu smile[/quote]

Też tak mam, ale jakoś nie potrafię się za nią zabrać. Trochę z tym roboty, ale w końcu trzeba będzie się wziąć za robienie pizzy.