A przygotowujecie się do świąt ? Ja już przeglądam internet co by tu fajnego przygotować w tym roku i znalazłam łatwe babeczki z masa makową (na blogu u Pani Tereski)
[img]//www.panitereska.pl/wp-content/uploads/2012/12/IMG_9599-300x200.jpg[/img]
Składniki:
Ciasto:
225 g mąki tortowej
150 g masła
120 g cukru
1 jajko
30 g zmielonych migdałów najlepiej ze skórką
Szczypta soli
Masa makowa:
½ puszki Masy makowej domowej Dr. Oetkera
2 jajka
50 g drobno posiekanych orzechów włoskich
50 g rodzynek
2 łyżki likieru kawowego (niekoniecznie)
Do dekoracji:
lukier
Gwiazdy z czekolady Dr. Oetkera
Sposób przygotowania:
Do miski wkładam pokrojone w kostkę masło, sól, mąkę, cukier, zmielone migdały oraz jajko. Zagniatam ciasto po czym zawijam je w folię spożywczą i odstawiam do schłodzenia na 30 minut do lodówki.
Do masy makowej dodaję jajka, orzechy, rodzynki, likier i mieszam wszystko mikserem.
Foremki metalowe o średnicy 6,5 cm smaruję cienko masłem i wyklejam ciastem. Starannie dociskając ciasto w foremkach nakładam do środka po łyżce masy makowej. Ustawiam foremki na blasze z wyposażenia piekarnika i piekę około 30 minut w temperaturze 190 C na złoty kolor. Babeczki delikatnie wyjmuję z foremek, gdy są jeszcze ciepłe (odwracam je do góry dnem i delikatnie ściskam foremkę palcami).
Wystudzone babeczki dekoruję lukrem zrobionym z ½ szklanki cukru pudru roztartego z 2 łyżkami wody. Żeby babeczki były jeszcze słodsze i jeszcze piękniejsze na wierzch nakładam po czekoladowej gwiazdce :-)