1

Temat: Smazenie potraw niekoniecznie musi byc złe!

Witam serdecznie wszystkich forumowiczow, w tym poscie chcialbym przedstawic wam olej rzepakowo-lniany, ktorego wlasnie uzywam do smazenia i podawania w potrawach.

*Produkt to wysokiej jakości olej nadający się do smażenia, pieczenia w wysokich temperaturach (temp. dymienia 220°C ), sporządzania sosów, wypieku ciast, wyrobu lodów oraz jako wspaniały dodatek do jarzyn. Dzięki wysokiej zawartości kwasu linolowego oraz linolenowego olej sprawdza się idealnie przy przyrządzaniu dań kuchni zimnej, czyli np. jako olej sałatkowy.

Ponadto olej  nie zawiera:
      Konserwantów
      Cholesterolu
      Glutenu
      Składników mleka

Olej  z łatwością ocieka z produktów, które zostały usmażone, czyniąc je tym samym mniej tłustymi. Dzięki swoim właściwościom pomaga zabezpieczyć zawartą
w pożywieniu witaminę C oraz witaminy z grupy B przed szkodliwym działaniem światła
i powietrza. Przyswojenie oraz wchłonięcie przez nasz organizm witamin A, K, D oraz Beta- Karotenu wymaga towarzystwa tłuszczów. Stosując olej usprawniamy wchłanianie witamin przez nasz organizm.

Kobiety w ciąży a kwasy omega-3

Lekarze są zgodni , iż olej rzepakowy jest niezbędnym składnikiem w diecie, która wspomaga prawidłowy przebieg ciąży.

Zapotrzebowanie na kwasy omega-3 gwałtownie wzrasta w związku z rozwijającym się płodem. Odpowiednie proporcje pomiędzy omawianymi kwasami zabezpieczają kobiety przed przedwczesnym porodem. Mają także ogromny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie oraz rozwój mózgu, który trwa od trzeciego trymestru ciąży do 18 miesiąca po urodzeniu.

Badania pokazują, iż im wyższe jest stężenie kwasów omega-3, tym ciężar urodzonych dzieci jest większy.

2

Odp: Smazenie potraw niekoniecznie musi byc złe!

nie wiedziałam, że na oleju lnianym można smażyć - na tym co ja kupuję jest napisane WYŁĄCZNIE do spożywania na surowo - ze względu na ochronę kwasów omega-3
hmm? jak to jest z tymi kwasami podczas smażenia panie Rafale? smile

3

Odp: Smazenie potraw niekoniecznie musi byc złe!

Oczywiście można smażyć nie wytrącamy kwasów ani witamin podczas tej obróbki, skład oleju to: 65% rzepak-35%len.
Podczas smażenia nie tracimy składników odżywczych ponieważ nie palimy oleju, na którym smażymy.
Jeśli dochodzi do palenia się oleju wtenczas możemy być pewni, ze skład oleju jest o ponad polowe uboższy, omawiany olej pali się dopiero w temp.220stop. C wiec jest to wysoka temperatura spalania i ona chroni składniki odżywcze przed utrata.
W dodatku olej jest tłoczony na zimno i podczas produkcji mamy pewność, ze wszystkie składniki są zgodne z ulotka.

Coraz częściej uważa się, że olej rzepakowy jest najzdrowszy spośród wszystkich olei roślinnych, zdrowszy nawet od oliwy z oliwek. Nasycone kwasy tłuszczowe są niezdrowe a omawiany produkt ma ich najmniej.

4

Odp: Smazenie potraw niekoniecznie musi byc złe!

Michał Tombak w swojej książce napisał cosik na temat smażenia na olejach... powstają składniki, które się nie trawią i są rakotwórcze, także nie zgadzam się z wypowiedzią kolegi. Najzdrowszy olej do smażenia jest olej kokosowy, bo wytrzymuje wysokie temperatury, ale twierdzenie, że nie zabijamy kwasów tłuszczowych... bzdura! smażony olej to największa trucizna, twierdzenie, że jest zdrowy zaprzecza podstawowym twierdzenion z dziedziny chemii i dietetyki. Nie bez przyczyny lekarze radzą rezygnować ze smażonych dań przy większości problemów zdrowotnych.

5

Odp: Smazenie potraw niekoniecznie musi byc złe!

...poza tym... rzepak jest silnie modyfikowany genetycznie i chociażby z tego powodu najlepiej ten olej omijać...

6

Odp: Smazenie potraw niekoniecznie musi byc złe!

Najlepiej unikać wszystkich tłuszczów.

7

Odp: Smazenie potraw niekoniecznie musi byc złe!

No nie wiem, są przecież witaminy rozpuszczalne w tłuszczach: A, D, E, K.

8

Odp: Smazenie potraw niekoniecznie musi byc złe!

[quote=niechcemisie]No nie wiem, są przecież witaminy rozpuszczalne w tłuszczach: A, D, E, K.[/quote]
brawo smile
tłuszcze powinny stanowić około 25-30% naszej diety, nie należy ich unikać całkowicie, tak jak nie należy spożywać produktów całkowicie odtłuszczonych - mleko 0% czy jogurty 0%

Ostatnio edytowany przez dietetyk medyczny (2011-09-27 10:36:40)

9

Odp: Smazenie potraw niekoniecznie musi byc złe!

A mi wszyscy wbijali do głowy że w żadnym wypadku nie można smażyć na tłuszczach nienasyconych. Czy przypadkiem nie dojdzie wtedy do przemieszczenia wiązań podwójnych i w rezultacie do powstania izomerów trans które są rakotwórcze?
Czy może Pan rozjaśnić mi tą kwestię?

10

Odp: Smazenie potraw niekoniecznie musi byc złe!

Bardzo chętnie poczytam. Pamiętam, że miałam lekcję chemii na ten temat, ale pamięć ludzka jest ulotna. Przynajmniej moja sad

Ostatnio edytowany przez niechcemisie (2012-05-19 13:37:41)

11

Odp: Smazenie potraw niekoniecznie musi byc złe!

Rakotwórczy to jest np. olej na którym po raz siódmy smażysz frytki lub taki przepalony przechowujesz i znowu używasz...

12

Odp: Smazenie potraw niekoniecznie musi byc złe!

W barach tak robią, dlatego omijam szerokim łukiem

13

Odp: Smazenie potraw niekoniecznie musi byc złe!

Nie tylko smażenie wielokrotne doprowadza do powstania rakotwórczych związków, również używanie nieodpowiednich tłuszczy do smażenia może do tego doprowadzić!

14

Odp: Smazenie potraw niekoniecznie musi byc złe!

Ja bym już kilka razy na raka zmarła gdyby to aż tak szkodliwe było. Nie przeczę, że jest, ale chyba nie ma co aż tak panikować.

15

Odp: Smazenie potraw niekoniecznie musi byc złe!

nikt tu nie mówi o panice... Po prostu chce uświadomić ludzi bo widzę że nawet nie zdają sobie z tego sprawy. A tak się składa że w tych tematach świetnie się orientuję. A tak poza tym po co używać coś co nam szkodzi skoro nawet za niższą cenę dostaniemy olej odpowiedni do smażenia? A różnicy w smaku ani przygotowaniu potraw nie ma żadnej.

16

Odp: Smazenie potraw niekoniecznie musi byc złe!

Ja mówię o panice.

17

Odp: Smazenie potraw niekoniecznie musi byc złe!

chyba nie zrozumiałaś kontekstu mojej wypowiedzi smile

18

Odp: Smazenie potraw niekoniecznie musi byc złe!

Czego na przykład? Proszę wyjaśnij smile

19

Odp: Smazenie potraw niekoniecznie musi byc złe!

Nie tylko kilkukrotnie zużyty olej na frytki ale przede wszystkiem stosowanie olejów o niższej temperaturze spalania do smażenia. Oliwka tylko na szybkie podsmażanie się nadaje.

20

Odp: Smazenie potraw niekoniecznie musi byc złe!

Może jesteś odporna, niechcemisie... ja też znam np. palaczy którzy dożywają 90 lat...

21

Odp: Smazenie potraw niekoniecznie musi byc złe!

Ciekawy tekst.

22

Odp: Smazenie potraw niekoniecznie musi byc złe!

Wiecie, tych co nie palą też może wcześniej np. zabrać jakaś choroba

23

Odp: Smazenie potraw niekoniecznie musi byc złe!

No tak, jeden się pilnuje i go dopada raptem to czy owo, a inny nie dba o zdrowie i żyje długo.

24

Odp: Smazenie potraw niekoniecznie musi byc złe!

Polecam smażenie na specjalnej patelni, bez tłuszczu

25

Odp: Smazenie potraw niekoniecznie musi byc złe!

Uważam, że wszystko jest dla ludzi, ale w rozsądnych ilościach smile