Odp: Przesądy, zabobony i rodzinne zwyczaje
jak spadnie nóż- przyjedzie ktoś głodny ... mężczyzna
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony Poprzednia 1 2 3 4 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
jak spadnie nóż- przyjedzie ktoś głodny ... mężczyzna
jak się rozsypie sól - kłótnia
no i jak byłam mała - kto ostatni (zje) ten zmywa
umarlego nie mozna trzymac bez pochówku w niedziele - bo pociagnie za soba kogoś jeszcze.
jak się połozy buty na stole to będzie kłótnia w domu...
nie wolno trzymać torebki na podłodze, bo pieniądze nas się nie będą trzymać
To znam - a mooja wiecznie leży rzucona za szafą
ja też tego nie przestrzegam (z torebką) i zawsze koleżanki na mnie krzyczą
a to ja krzycze z torebka. a Zydka macie powieszonego na scianie tylem do wejscia by pieniadze przychodzily do domu ??
Nie, nic takiego nie mam. Podkowę w przedpokoju, na szczęście...
przed chwila uslyszalam, ze nie powinno sie smaic przy jedzeniu bo bedzie sie mialo glupiego meza
Panienka nie powinna też siadać na rogu stołu, bo będzie starą panną...
a podczas ślubu trzeba sukienką przykryć buta męża żeby był po ślubie pod pantoflem...
[quote=a.filipowska]a podczas ślubu trzeba sukienką przykryć buta męża żeby był po ślubie pod pantoflem...[/quote]
oo to jest myśl :D:D:D
[quote=malenka84]przed chwila uslyszalam, ze nie powinno sie smaic przy jedzeniu bo bedzie sie mialo glupiego meza [/quote]
to ja kiedyś słyszałam, że nie wolno oblizywać noża, bo będzie się miało łysego męża
łysego, ha ha ha, a ja często to robię ... wyłysieje???
wniosek z tego, że tak
śmieszne
ja pamietam przesądy jak byłam w ciązy .... babcia mnie straszyła
* Jeżeli kobieta w ciąży się czegoś przestraszy i dotknie w tym momencie swojego brzucha to dzidzia będzie miała "myszkę " (znamię )
* Nie patrz na księżyc, bo dziecko będzie łyse.
* Nie patrz na słońce, bo dziecko będzie się zanosiło płaczem.
* Nie patrz przez wizjer w drzwiach lub przez inną dziurkę, bo dziecko będzie zezowate
* Nie depiluj sie (nie gol), bo dziecko urodzi się łyse.
* Podczas zmywania naczyń lub prania Przyszła Matka nie może sobie zachlapać brzucha, bo dziecko będzie pijakiem.
he he he te pamietałam bo sa DZIWNE
Straszne, najlepiej nic nie robić. Spać i już.
nom ... szkoda, ze tak się nie da
Mojej koleżance, która była w ciąży matka powtarzała - "Nie przeklinaj, bo ci się dziecko przekręci." No i się przekręciło główką w dół za wcześnie. Nie miało szans na przeżycie, lekarze chcieli je wcześniej usunąć, ale koleżanka zdecydowała się donosić, zmarło chwilę po porodzie. Oczywiste jest, że to nie ze względu na ów przesąd, ale jej matka przesądna była, bo sama poroniła, kiedy z mężem zaczęli kupować rzeczy dla dzidziusia przed jego urodzeniem.
Nieprawda, moja siostra to dwa razy wszystko kupiła przed porodem i nic sie nie stało
Ja też w to nie wierzę, wolałabym mieć wszystko już gotowe dla dziecka, bo chciałabym jak coś wybrać sama, a zaraz po porodzie raczej bym nie śmigała po sklepach. No ale jak jej się przydarzyła taka tragedia to nic dziwnego, że uwierzyła. Ludzie pewnie szukają wtedy odp. na pytanie "Dlaczego?"
Tyle razy mi czarny kot przebiegl droge i jakoś nic sie nie działo
Nie cierpię tych wszystkich zabobonów i przesądów, strasznie utrudniają życie, najbardziej denerwuje mnie kiedy ktoś powie: nie stawiaj torebki na podłodze bo pieniądze się nie będą Ciebie trzymały!!!! Czy stawiam czy nie i tak kasa się rozchodzi jak świeże bułeczki
Strony Poprzednia 1 2 3 4 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź