Odp: jaki nastrój macie dziś...?
Barbie w sumie chyba chodziło bardziej o jakieś świąteczne okresy. Przechlapane, oglądałam kiedyś program, w którym wypowiadała się kasjerka, która w Wigilię kończy pracę w supermarkecie o 18.00 właśnie. Ja bym zdążyła zaledwie barszcz z torebki zrobić i odgrzać kupione w sklepie uszka.
Ogólnie, co do okresów świątecznych w marketach, ja na przykład chciałabym móc zrobić jakieś zakupy w święta i pracować w święta też mogę. Niby żyjemy w kraju, w którym konstytucja gwarantuje wolność religijną, więc niech katolicy mają możliwość nie pracować w święta i nie dostają oczywiście za te dni wynagrodzenia, a niejedna osoba gotowa jest przyjść do pracy zamiast nich. Tyle że każdy powinien mieć wybór. Katolicy bojkotują sklepy czynne w niedzielę, a widzę jak po mszy połowa zasuwa do Kauflandu obok, zamiast wracać do domów. Zastanawia mnie czy nie da się tego jakoś pogodzić, żeby wilk był syty i owca cała, tylko jakoś nikt się nie chce za to w ten sposób wziąć. Rząd straszył swego czasu zamknięciem niektórych sklepów w niedziele, tylko zapomniał chyba o tym, że ludzie harują po 10 godzin na budowach, w soboty krócej, ale wiele sklepów w soboty zamyka się o 13.00 - 14.00. Gdzie ma kupić buty na przykład???? Wystarczającym kłopotem dla wielu pracujących jest załatwianie spraw urzędowych i wizyty u lekarza. Mój chłopak zna gościa, który poprosił szefa o dzień wolnego, zeby móc kupić sobie ubrania i buty. Kolejna głupota to otwarty przez całą noc ogromny hangar na uboczu za miastem. O wiele lepiej byłoby dla wszystkich, gdyby któryś z mniejszych sklepów, ale w centralnej części miasta, był otwarty 24h. Po pierwsze tam niemal nikt nie chodzi w nocy, bo jest daleko i się ludzie boją łazić po mieście, tym bardziej że jakieś dwa lata temu czy coś koło tego, grupa stojących ZAWSZE pod tym sklepem chuliganów, zabiła jednego z klientów dla zabawy. Po drugie stoiska agd/rtv, sery i mięsa i tak są nieczynne w nocy, więc dostępne jest tylko to, co w każdym markecie można znaleźć.
Wogóle supermarkety i wszystko co z nimi związane to temat, który budzi moje emocje od zawsze. Wiele spraw mnie bulwersuje, jeśli chodzi o nie.