Odp: Wszystko o grzybach!
A szczególnie teraz gdy jest taka susza w lesie!
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony Poprzednia 1 2 3 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
A szczególnie teraz gdy jest taka susza w lesie!
Widzę, że znowu pastwimy się nad koleżanką, ale zasłużyła
Emilko, wracając do twojego sosu - mam nadzieję, że małej nie częstowałaś?
Nie częstowałam, bo ona nie lubi grzybów a poza tym wiem, że grzyby są ciężkostrawne i jej nie dawałam. Ale my się najedliśmy i żyjemy...
A propos grzbów i pleśni: jeśli znajdziesz na wierzchu np. dżemu kozuszek z pleśni nie wystarczy go tylko zdjąc łyżką! Albowiem toksyny grzybów przenikają do środka, działają hepatoksycznie i są potencjalnie rakotwórcze! Cały słoik trzeba wyrzucić...
Tak, wiem o tej pleśni. Dzisiaj znowu idziemy na grzybki! Wczoraj te co uzbieraliśmy zasuszyłam....a zapach był cudny w domu.
ja średnio lubię zbierać grzyby, ale warto iść parę razy w sezonie.
Zawsze dobrze jest pooddychać świeżym leśnym powietrzem....
Zrobiłam pierwszy raz w życiu grzybki w zalewie octowej i jestem z siebie dumna bo są pyszne!
Korzystałaś z przepisu czy tak 'na oko' zrobiłaś?
ja bardzo lubię grzybki z octu, niestety babcia która robiła najlepsze na świcie odeszła i przepisy przepadły, a robiła na prawdę pyszne , nie za ostre i do słoiczków wybierała tylko najmniejsze sztuki, resztę suszyła na sznureczkach
ja grzyby lubię zbierać ale czyścić obierać to już dla mnie udręka
Wzięłam przepis z internetu
Sezon grzybowy w pełni, dlatego pozwolę sobie napisać kilka słów o tych smakowitych darach lasu.
Grzyby niestety nie są skarbnica witamin czy minerałów. Składają się niemal w 90% z wody, mają niewiele białka (2-4%). Do składników mineralnych zawartych w grzybach zalicza się: żelazo, cynk, miedź oraz niektóre witaminy z grupy B. Zaletą grzybów jest to, że nie zakwaszają organizmu. Niestety są ciężkostrawne! Dlatego przygotowując z nich potrawy warto łączyć je z dodatkami nie obciążającymi żołądka.
Dzieciom podajemy grzyby dopiero po 3 roku życia. Zacznijmy od niewielkich ilości.
smacznego
ostatnio jadłam u znajomych kiszone opieńki, w smaku były ok ale co sie działo na drugi dzień to masakra, wymiotowałam dalej niż widziałam, i to były te kiszone opieńki, może sie nie zakisiły albo za ciężkie były? po za tym uwielbiam grzyby i nigdy nie miałam po nich rewolucji
Opieńki to trochę tak wyglądają jak grzyby niejadalne, nie odważyłabym się ich zjeść. Z grzybów uznaję jedynie pieczarki
Słucham???Opieńki są bardzo delikatne w smaku, przepyszne, mają takie chrupiące skłonnosci, uwielbiam!
Lubię opieńki.
[quote=Kolorowapani]Słucham???Opieńki są bardzo delikatne w smaku, przepyszne, mają takie chrupiące skłonnosci, uwielbiam![/quote]
Opieńki lubił mój dziadek, rosły u niego w sadzie:) Ja też w dzieciństwie je jadłam, ale teraz to tylko czasem pieczarki, bo jakoś nie ciągnie mnie do grzybów...
Ja uwielbiam grzyby, ale znam tylko podstawowe gatunki, więc niewielkie pole do popisu
Z grzybów to jem tylko czasem pieczarki, inne w ogóle mi nie zasmakowały.
Opieńki są spoko, co roku robimy marynowane
Ostatnio edytowany przez Lola91 (2019-06-13 10:30:19)
My glownie robimy suszone prawdziwki i maślaki, do tego mrozimy duzo kurek i rydzów, są pyszne do jajecznicy
Nie znam grzybów leśnych, bałabym się je potem jeść więc nie zbieram... Zostaję przy pieczarkach:)
Ja kupuję podgrzybki, jak jest wysyp to są tańsze. Zawsze można też polizać gąbkę, jeśli nie jest gorzka to grzyb jest jadalny...
A ja tylko pieczarki uznaję, żadnych leśnych grzybów nie jadam.
Ja uwielbiam grzybobranie Właśnie suszą się u mnie prawdziwki i podgrzybki. Całe pomieszczenie pięknie pachnie. Nazbieraliśmy ze znajomymi ze studiów kilka dni temu.
Strony Poprzednia 1 2 3 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź