Temat: Zastosowanie likierów w kuchni
Ktoś wie coś więcej na temat zastosowania likierów w kuchni - np. Amaretto czy Tiramisu? Macie swoje sprawdzone przepisy z ich użyciem?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Ktoś wie coś więcej na temat zastosowania likierów w kuchni - np. Amaretto czy Tiramisu? Macie swoje sprawdzone przepisy z ich użyciem?
ja nie używam żadnych alkoholi w kuchni bo mam małe dzieci ale chętnie i ze smakiem zjem tort czy inne ciacho nasączone jakimś trunkiem...
wódką/spirytusem rozcieńczonym w kawie lub mocnej herbacie nasączam biszkopt na tort
do tiramisu dodaję yyy ten likier migdałowy ... no... yy zapomniałam
Likiery np. Amaretto dodaje do kawy, to znaczy najpierw robię czarną kawę, dolewam łyżkę likieru a na koniec bitą smietanę lub mleczko: pycha!!
I wychodzi kawa z "prądem", he he
a do kawy lubię baileysa, ale nie wiem czy to likier
i jeszcze takie podwójne - w dwóch butelkach jest w jednym białe w drugim czarne, to likier kawowy jest- pycha!
wiem - szeridans (jakkolwiek się to pisze!)
Likier dobra rzecz, tylko ja nie dodaję go ze względu na finanse do ciast, deserów, bo mi było by szkoda.
Ja dodaję jajeczny do naleśników, pycha:)
Fajnie:) Ale likiery są też dobre do domowych lodów czy do ciast, np. tortów - dla dorosłych oczywiście:D
Ja w ogóle alkoholi nie stosuję, nie mają żadnych właściwości zdrowotnych.
Ja lubię dodać łyżeczkę likieru do kremu przygotowywanego do ciast
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź