1

Temat: Estrogeny w żywności

Na jakie produkty trzeba uważać, żeby nie zjadać hormonów, których nadmiar w organizmie może prowadzić nawet do nowotworów?

2

Odp: Estrogeny w żywności

Produkty sojowe nie są wskazane, oczywiście można je jeść, ale z umiarem i nie codziennie.

3

Odp: Estrogeny w żywności

Mikroplastik jest już wszędzie, również w wodzie, a on jest nośnikiem cech, które po dostaniu się do organizmu przypominają estrogeny....

4

Odp: Estrogeny w żywności

Bardziej się boję prostych węglowodanów, bo one więcej spustoszenia robią w organizmie...

5

Odp: Estrogeny w żywności

Przyzwyczajeni jesteśmy do tego, żeby mieć się na baczności jeśli chodzi o żywność przetworzoną, a w przypadku estrogenów trzeba uważać nawet na rośliny... Przede wszystkim rośliny oleiste: soja, siemię lniane, słonecznik, sezam,  ale też te: cebula, czosnek, oliwki, brokuły, dynia, marchew. I uwaga - chmiel i piwo! A także herbata i wino.

Tak naprawdę pokarmy te nie mogą zaszkodzić nadmiarem estrogenów, chyba że spożywamy je w nadmiarze. Mączka sojowa jest dodawana do wielu produktów przetworzonych.

Polecam do poczytania artykuł "Estrogeny w diecie a zdrowie osób płci męskiej" (autorzy: Witold Kołłątaj, Leszek Szewczyk, Klinika Endokrynologii i Neurologii Dziecięcej Akademii Medycznej w Lublinie) dostępny w Internecie.