Temat: Trądzik a mleko
Czytałam ostatnio, że częste picie mleka i jedzenie jego przetworów wpływa na ryzyko trądziku. Słyszałyście o tym?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Czytałam ostatnio, że częste picie mleka i jedzenie jego przetworów wpływa na ryzyko trądziku. Słyszałyście o tym?
Ja słyszałam o zależności między ostrymi potrawami a nasileniem się trądziku...
Nie wolno też jeść słonych potraw, a mleka to może ze względu na jakąś nietolerancję, reakcja alergiczna może nasilić trądzik.
Ogólnie przetwory mleczne nie są polecane przy trądziku. Wiele osób nie toleruje mleka (w końcu dorosły ssak nie trai laktozy). Też miewałam z tym problemy i aktualnie zrezygnowałam z nabiału, w sensie mleka i jogurtów. Jem tylko masło i śmietankę do kawy i czasami ser żółty (choć on też łącznie z czekoladą nie jest polecany przy problemach z cerą). Jeżeli po spożyciu mleka nie masz problemów żołądkowych to możesz sobie od czasu do czasu pozwolić na coś mlecznego.
zawsze można iść najpierw po poradę do dermatologa
Ostatnio edytowany przez karolinas33 (2017-06-07 19:24:30)
Jak ktoś ma problemy z przetwarzaniem produktów mlecznych przez swój układ pokarmowy to rzeczywiście na dłuższą metę może to się objawiać pogorszonym stanem skóry, ale to jest tylko objaw. Z resztą trudno tak na ślepo oceniać czy w tym konkretnym przypadku taka a nie inna przyczyna występuje.
Zaostrzeniu trądziku sprzyja dieta nabiałowa, bogata w mleko, sery (zwłaszcza dojrzewające) i inne produkty mleczne. Dzieje się tak, ponieważ nabiał wpływa na gospodarkę hormonalną organizmu, powodując nad aktywność gruczołów łojowych i rozwój zaskórników. Ale nie tylko mleko. Są również inne produkty niewskazane przy trądziku.
Oglądałam kiedyś wywiad z jakąś specjalistką ds. żywienia, która zaleciła przeprowadzenie próby polegającej na odstawieniu mleka i pszenicy. Całkowitym. Jeśli zaobserwuje się poprawę stanu skóry to po 4 tygodniach należy wybrać produkt, który włączy się do swojej diety: pszenicę lub mleko. Test pozwoli sprawdzić, który z nich wywołuje lub nasila objawy trądziku, bo podobno oba mogą
To zapytaj, co jeść panie premierze, w takim razie...? Mleko i pszenica to podstawa wielu produktów spożywczych, więc ciągle trzeba by było etykiety czytać...
Tak się czasami sama zastanawiam, bo skoro zboża nie są dla człowieka, w tym ryż, kukurydza, nie tylko pszenica, żyto, owies itd., no i skoro mleko też nie jest dla człowieka (a jeśli zboża nie, to mleko roślinne np. ryżowe, gryczane też nie), a soja wgl zła bo modyfikowana, to co jeść?
Wygląda na to, że warzywa i owoce, ale tu uwaga, bo trzeba wziąć pod uwagę wszystkie swoje choroby, predyspozycje do chorób, grupę krwi, ewentualne alergie i zostaje nam bardzo króciutka lista
A może po prostu trądzik wynika najbardziej z tendencji genetycznych czy zdrowotnych?...
Trądzik może mieć różne podłoże. Jego objawy może powodować nieprawidłowa dieta, problemy hormonalne jak i np. bardzo duży stres. Trądzik w miarę upływu czasu często postępuje, dlatego nie warto eksperymentować zbyt wiele z własnym organizmem i udać się jak najszybciej do specjalisty. Istnieją różne odmiany trądziku, dlatego niezbędna jest profesjonalna konsultacja, która pomoże zdiagnozować jego odpowiedni rodzaj jak i wdrożyć odpowiednie leczenie.
Według mnie melko może wpływać, po 20 roku życia spada tolerancja laktozy u ludzi i ogólnie mleko jest raczej potrzebne, kiedy rośniemy, nie potem. Wiele dorosłych źle toleruje nabiał.
To by tłumaczyło, dlaczego kiedyś bezkarnie opijałam się mlekiem, a teraz mi po nim niezbyt dobrze
Bo dorosłe ssaki nie trawią laktozy Dorosłe krowy też mleka nie piją, są widać mądrzejsze od nas
Jak skóra ma taką tendencje to i bez mleka będzie trądzik... Nie każdy pijący mleko go przecież ma...
Nigdy bym na to nie wpadła... Tylko dlaczego niemowlęta nie mają trądziku..?
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź