Temat: Co zrobić, aby samochód mniej palił??
Ostatnio to jakaś katastrofa - 12 litrów w korku miejskim Czy to wina paliwa? A może iść na jakiś kurs eko jazdy lub czegoś w tym stylu?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Ostatnio to jakaś katastrofa - 12 litrów w korku miejskim Czy to wina paliwa? A może iść na jakiś kurs eko jazdy lub czegoś w tym stylu?
Podobno najwięcej pali w korkach, więc trzeba je omijać jadąc nieco dłuższą trasą, ale płynnie.
Trzeba unikac kręcenia silnika na wysokie obroty, jak dłużej stoisz- wyłączaj silnik, jedź ze stałą prędkością jeśli tylko mozesz, sprawdź tez ciśnienie w oponach i pamiętaj, ze klima tez zuzywa paliwo...
A powiedzcie mi, jak sprawdzają się w praktyce tego typu specyfiki? Bo zastanawiałam się, czy nie dolać czegoś takiego do paliwa...
Mi mąż zabronił czegokolwiek dolewać ale przynajmniej zrobił coś żeby moja fura mniej paliła, mianowicie założył instalację gazową i teraz faktycznie mnie tankowanie nie trzepie po kieszeni
Ja tam też niczego bym nie dodawała do paliwa...
Trzeba nauczyć się jeździć ekonomicznie
Przyłączam się do zdania grapes. Ekonomiczna jazda to klucz według mnie to tego, aby samochód mniej palił. Wiadomo - najwięcej paliwa spala się w korkach, więc staram się omijać i jechać dłuższą trasą, za to płynnie. Wprawdzie mieszkam w Gdańsku i trasa omijająca korki jest znacznie dłuższą, ale chociaż benzyny starczy mi na więcej czasu. Przy okazji mam do Was pytanie, co sądzicie o braniu kredyt na naprawę samochodu? Ostatnio moja skoda się poważnie popsuła i nie mam wolnej gotówki na jej naprawę. Poczytałam trochę w necie o kredytach -to nie jest takie złe rozwiązanie. Chciałabym się jednak z Wami skonsultować.
Trzeba nauczyć się ekonomicznej jazdy, tu coś więcej na ten temat:
Dobre ciśnienie w oponach musi być, oponka też dobrze żeby była nowa, poczytaj tutaj fajny blog traktujący o oponach.
Ciśnienie to jedno, drugie - opróżnienie bagażnika. No i oczywiście eko jazda.
Trzeba umiejętnie jeździć, hamować, czyli ekojazda potrzebna od zaraz. Tez stan techniczny pojazdu ma wpływ na zużycie paliwa, sonda lambda do sprawdzenia.
Cześć wam. Zastanawiam się właśnie bardzo poważnie nad wyborem firmy, która będzie w stanie dobrze i przede wszystkim kompleksowo obsługiwać moje samochody. Już trochę się ich w rodzinie uzbierało, więc zapewne byłby bardzo dobrym Klientem Chodzi mi o to, że strasznie męczącym jest sprzedaż aut w jednym skupie, korzystanie z pomocy przy zakupie aut w innym miejscu, kupno części w trzecim i myjnia w czwartym. Bardzo chciałbym znaleźć firmę, która to wszystko robi kompleksowo.
Poczytaj poradniki dotyczące umiejętnego jeżdżenia, widziałam coś takiego bodajże na mojeauto.pl, poszukaj tam
mam skuteczną radę żeby mniej palił - nie jeżdzić a gdzie głównie jeździsz? do pracy? może masz jakąś koleżankę w pobliżu co też dojeżdzą i mogłybyście jeździc razem i podzielic się kosztami?
nauczyć się ekodrivingu?
Myślę, że gdybyś poszła na takie szkolenie to mogłoby to wpłynąć na twoją jazdę i tym samym spalanie
Jest coś takiego jak jazda ekonomiczna. Czyli odpowiednie ruszanie, odpowiednie obroty silnika itp itd...
W sumie to chyba o tym teraz mieli w szkole na prawko uczyć
Ja mam samochód na gaz no i jest tanio. Faktycznie teraz uczą takiego niby ekonomicznego jeżdżenia, hamowania silnikiem, zmiany biegów jak silnik ma 1800-2500 obr/min i wrzucanie 4 biegu zanim się przekroczy 50 km/h.
Najważniejsze to nie podnosić zbytnio obrotów silnika a do hamowania tam gdzie można używać silnika a nie hamulca. Ważne jest jeszcze ciśnienie opon. Koszty eksploatacji można też zmniejszyć płacąc mniej za OC. Do tego celu można wykorzystać porównywarki.
Mniej jeździć:) A tak serio: gasić silnik w korku, nie przyspieszać nagle, bo zwykle wtedy zasysa więcej paliwa. No i mieć auto ekonomiczne, a nie np. BWM
> new_paker napisał/a:
> Cześć wam. Zastanawiam się właśnie bardzo poważnie nad wyborem firmy, która będzie w stanie dobrze i przede wszystkim kompleksowo obsługiwać moje samochody. Już trochę się ich w rodzinie uzbierało, więc zapewne byłby bardzo dobrym Klientem Chodzi mi o to, że strasznie męczącym jest sprzedaż aut w jednym skupie, korzystanie z pomocy przy zakupie aut w innym miejscu, kupno części w trzecim i myjnia w czwartym. Bardzo chciałbym znaleźć firmę, która to wszystko robi kompleksowo.
Trudno będzie znaleźć 1 firmę do wszystkich tych działań.
Jazda płynna, bez zrywów i ostrego hamowania, no i bez stania w korkach
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź