1

Temat: Sezon ogórkowy :)

Co robicie z ogórków?
Kiedyś kroiłam w plastry i do zamrażarki - było na mizerię w zimie, a teraz dostać świeżego ogórka przy minusowych temperaturach to kwestia wyjścia do sklepu.

Kiszone nie wychodziły, aż dowiedziałam się, że wcale nie jest to kwestia soli jodowanej czy niejodowanej, bo nawet te niby do przetworow są faszerowane jodkiem potasu czy czymśtam, tylko tego, że słój powinien stać w ciemnym miejscu, a u mnie nie stał.
Do dziś nie wiem, jaką wodą je zalewać, bo każdy robi inaczej: zimna, letnia, gorąca, wrzątek.
Czy są wogóle jakieś odmiany bardziej nadające się do kiszenia od innych? Wie ktoś może coś?

2

Odp: Sezon ogórkowy :)

Zaprawiam gruntowe ogórki do słoików, jako kiszone i konserwowane, oraz robię z nich sałatki.
Zalewam je wrzącą wodą i potem jeszcze gotuję chwilę dla pewności, by chwyciły.

3

Odp: Sezon ogórkowy :)

Zamrażanie ogórków chyba kompletnie  im odbiera smak?Muszę spróbować żeby sprawdzić czy to ma sens:)

4

Odp: Sezon ogórkowy :)

Ja najczęściej kisze, zdarza mi się jeszcze robić sałatki obiadowe

5

Odp: Sezon ogórkowy :)

ja robię głównie w occie, dodaję dużo kopru i chrzanu

6

Odp: Sezon ogórkowy :)

A ja dziś cały dzień jem mizerię bo wczoraj okazyjnie kupiłam 2 kg za 2 zł:)

7

Odp: Sezon ogórkowy :)

Ja w sezonie ogórkowym zawsze robię sałatkę po żydowsku ,do tego idzie 5 kg ogórków,ale także kiszę ,chociaż ostatnio mi coś puste wychodzą w środku nie wiem od czego to zależy i oczywiście konserwuję .

8

Odp: Sezon ogórkowy :)

Niechcemisie mrozisz ogórki? wink Pierwszy raz słyszę wink Do kiszenia kupuję wodę w pięciolitrowych butelkach i zalewam taką w temp pokojowej. Dodaję 1,5 łyżki soli na litr wody. Dużo kopru, czosnku, liście z wiśni i czarnej porzeczki i korzeń chrzanu i zalewam. Odstawiam w ciepłe miejsce na kilka dni, ale nie na słońce. Potem wynoszę do komórki, ale u mojego chłopaka stoją słoiki w szafie na korytarzu- czyli w cieple, i nic im się nie dzieje.
W ubiegłym roku po raz pierwszy robiłam na spróbowanie ogórki na mizerię w słoikach. Tego roku postaram się ich zrobić dużo, dużo więcej bo są pyszne!

9

Odp: Sezon ogórkowy :)

Ja najczęściej robie tak zwane kanapkowe. Tzn  kroje ogórki gruntowe w plasterki i w słoiki wkładam robiąc je z octu. Kilka słoików robię też całych również konserwowych. Właśnie jeśli o ogórki chodzi to dziś pikowałam siewki wink

10

Odp: Sezon ogórkowy :)

Na koniec sezonu wyrosło mi trochę takich ogórków niekształtnych, okrągłych. Szkoda mi było ich wyrzucać więc pokroiłam w plasterki i zalałam zalewą octową i dodałam po całej zielonej papryce chili. Wyszły bardzo dobre, lekko ostre. W tym roku zrobię takich więcej w różnym stopniu ostrości.
Skoro już pikowałaś to pewnie do szklarni? smile

11

Odp: Sezon ogórkowy :)

Ja w tej chwili robię tylko kiszone i na zupę ogórkową, jakoś do octu mnie przestało ciągnąć..

12

Odp: Sezon ogórkowy :)

Octowych też szczególnie nie lubię ale mój chłopak lubi i bracia za korniszonami przepadają. Na ten rok mam już takie "zamówienie" złożone że ho ho! wink

13

Odp: Sezon ogórkowy :)

A to ja czekam na ogórki gruntowe... Uwielbiam je jeść na surowo, kroję je wtedy na "paluszki" i mam pyszną przekąskę.