Temat: Sery pleśniowe - do jakich dań używacie?
Są wspaniałe nie tylko na kanapkę... Ja uwielbiam smażony camembert:
Potrzebne są: 4 krążki sera camembert, jajko, 6 czubatych łyżek bułki tartej, 4 łyżki przesmażonej żurawiny lub 4 połówki brzoskwiń z syropu, sól, olej
Jajko rozbełtać z odrobiną soli. Serki maczać z obu stron w jajku, obtoczyć w bułce mocno dociskając panierkę. Kłaść delikatnie na patelnię na mocno rozgrzany tłuszcz. Smażyć na złoty kolor z obu stron. Delikatnie zdjąć z patelni, podawać z żurawinami lub brzoskwiniami wg uznania.
Z serkami należy obchodzić się bardzo ostrożnie, uważając, by nie uszkodzić skórki, żeby nie wypłynęła zawartość , bo cała potrawa się nie uda.