Temat: AliExpress
Znacie [url=http://pl.aliexpress.com/]AliExpress.com[/url]? Kupujecie tam?
To takie... chińskie Allegro. Produkty [i]made in China[/i], te same, które kupuje się w polskich sklepach, tylko że tu w PL ze stosowną, a częściej barbarzyńsko niestosowną marżą.
Zachęcona zostałam przez przyjaciółkę, która stale się tam zaopatruje i zawsze pokazuje mi rzeczy, które tam kupiła, czasami dodając do nich link ze sklepów takich jak Empik, Home & You i wiele innych, gdzie te same przedmioty są kilka razy droższe. Początkowo wydawało mi się, że całe to Ali jest targowiskiem szajsu, na którym ona po prostu cudem wygrzebała jakieś wartościowe rzeczy, ale wydawało mi się tak jedynie dlatego, że to chiński portal. Stereotypowe myślenie ukształtowało tę opinię.
Z czasem jednak pomyślałam.. tyle przedmiotów, które kupuję w polskich sklepach, ma napis [i]made in China[/i], niektóre z nich są naprawdę fajne i nie mam do nich zastrzeżeń. W końcu wszędzie produkuje się rzeczy zarówno tandetne, jak i trwałe, estetyczne itd.
Spróbowałam. Jak zobaczyłam tam na własne oczy przedmioty, które znam stąd, kilka razy tańsze, dałam się przekonać. Zamówiłam dwie torebki, które widziałam w sklepie 2x droższe (właściwie ta ich cena to był impuls do sprawdzenia, czy przypadkiem nie ma takich na Ali) i etui na telefon, które tutaj jest 4x droższe. Minusem jest długi czas oczekiwania na przesyłkę, ale czekam...
Macie jakieś doświadczenia z AliExpress?