Temat: problematyczna cera
Mam problem z wyskakującymi pryszczami zastanawiam się czy pedzle i przybory do makijazu moga być temu winne? help!
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Mam problem z wyskakującymi pryszczami zastanawiam się czy pedzle i przybory do makijazu moga być temu winne? help!
Też mam problematyczną twarz i makijaż był zmorą do pewnego czasu. Zaczęłam używać naturalnych kosmetyków i poprawił się stan mojej cery.
Mam na twarzy trądzik różowaty ,a uwielbiam się opalać ,oczywiście Dermatolog mi zabronił .Doradźcie proszę co mam robić ?
Oczywiście może to być przyczyna problemu, ale przyczyn może być wiele i jest to trochę wróżenie z fusów. Jeśli chcesz mieć pewność to na początek zdezynfekuj pędzle lub wymień na nowe, albo odwiedź ]gabinet dermatologiczny
Mam na twarzy trądzik różowaty ,a uwielbiam się opalać ,oczywiście Dermatolog mi zabronił .Doradźcie proszę co mam robić ?
Jeśli lekarz dermatolog zabronił Ci się opalać to znaczy, że miał do tego podstawy. Oczywiście skóra i zdrowie należą do ciebie, ale spytaj dermatologa lub poczytaj o konsekwencjach Swojej ewentualnej decyzji.
Ostatnio edytowany przez DermaGab (2016-04-11 11:53:39)
Ja bym też nie ryzykowała z opalaniem...w ogóle to zmieniłabym tez kosmetyki na takie z naturalnych składników, żeby nie podrażniały skóry.
jeżeli ich nie czyścisz, to jest to prawdopodobne. ale może to być tylko jedna z przyczyn
Przybory powinnaś często myć, dezynfekować. Bakterie, które tam zalegają mogą wzmagać problemy z cerą.
Też do pewnego czasu miałam cerę problematyczną teraz staram sie nie używać nie potrzebnych rzeczy a już na pewno takich pędzli które podrażniają jeszcze bardziej twarz itp. Ja poradziłam sobie z wypryskami i suchą skórą niedawno zaczęłam stosować taka emulsją micelarną do mycia-Cetaphil. I problemy skórne zniknęły, zawsze rano myję nią twarz po kilku stosowaniach skóra jest idealnie oczysczona, mięciutka i nawilżona. Stan skóry poprawia się z dnia na dzień. Teraz to nawet zapomniałam o tych moich wypryskach:)
Naturalne kosmetyki są najlepsze!!Cetaphil faktycznie jest dobry
Ja z problemami skórnymi zgłosiłabym się do dermatologa. Odpukać na szczęście ten problem nie dotyczy, ale znam wiele kobiet które zmagają się z trądzikiem
Jak najbardziej moze to miec ze soba zwiazek. Ja czasem nawet aplikuje kosmetyki palcami (moze niehigienicznie, ale wole tak niz nie umytym pedzelkiem czy gabka)
Jeśli nie czyścisz swoich pędzli po każdym użyciu, to spodziewaj się właśnie takich efektów.
mój nastoletni syn jakiś czas temu zaczął mieć problemy ze skórą - poszliśmy do panie dermatolog i stwierdziła, że w tym wieku zmiany skórne są normą ale ze względu na to, że syn gra w piłkę - bramkarz i jest często narażany na zanieczyszczenia skóry - szczególnie twarzy to dobrze by było stosować do mycia twarzy tonik, aby dobrze oczyścić skórę i dobrze ja nawilżyć
Jeśli chodzi o dermatologa to mi właśnie polecił tonik. Używam regularnie i nie mam właściwie problemów z cerą. U mnie pojawiały się drobne pryszcze, taka kaszka na twarzy, suche placki, widoczne nawet pod makijażem, nic fajnego... Stosuję emulsję EM i dermoprotektor MD. Tak samo zresztą jak mój syn, niestety ma AZS, różne problemy ze skórą po drodze się pojawiały, u niego również stosuję te kosmetyki i jest dużo lepiej.
mozesz miec cere bardzo wrazliwa na bakterie. Zauważyłam u siebie podczas podróży, kiedy czesto nie mialam nawet warunków zeby porzadnie umyc rece(naprawde ekstremalne warunki) i uzywalam zelu antybakteryjnego do rak non stop, że nagle moja cera sie mega poprawiła, znikły moje odwieczne pryszcze. Wrocłiły, kiedy przestalam go używać, mimo, że nieporownywalnie bardziej o nia dbalam.
Nie ufaj dermatologom, moim zdaniem wiekszosc przepisuje sponsorowane, a nie dzialajace faktycznie preparaty.
Ja mam kombinacje: zel antybakteryjny, plyn micelarny, olej kokosowy i krem apteczny do tego co jakiś czas chodze na mikrodermabrazje. Jak ktoś jest z Wrocławia, gabinet, do ktorego chodze, jest ich tu tyle, że warto miec jakies rekomendacje.
Ja używam do oczyszczania twarzy rano i wieczorem płyn na mnie działa rewelacyjnie, makijaż trzyma się cały dzień na dobrze oczyszczonej cerze a wieczorem zmywam nim makijaż.
Trzeba je regularnie myć! Ja używam do tego delikatnych dziecięcych szamponów. Zmieniaj też powłoczkę swojej poduszki na której śpisz - tam też mogą być bakterie. A i powstrzymuj się od dotykania twarzy w ciągu dnia - w taki sposób roznosisz zarazki
Przemywanie twarzy rumiankiem też pomaga.
Ja używam obecnie emulsji, ale jest też rewelacyjnie działający krem.
O problematyczna cerę trzeba dbać i ją dobrze oczyszczać. U mnie sprawdza się robienie regularnie maseczek i peelingów oczyszczających, do tego codzienne nawilżanie kremem i dokładne zmycie makijażu. Z maseczek moje ulubione to chyba z aktywnym węglem, carbo detox z bielendy, dobrze pielęgnuje cerę
ja też bym polecała jakieś maseczki i peeling, jak koleżanki wyżej, tylko że ja jestem zwolenniczką naturalnych preparatów, nie dość że są przystępniejsze pod względem ceny (często to bardzo łatwo dostępne składniki sprzedawane w bogato zdobionych pudełeczkach ) ja bym Ci poleciła peeling kawowy, fusy z kawy się zwykle marnują a za darmo mogą nam pomóc, cudów nie obiecuję, ale mi pomaga tu możesz trochę o tym poczytać:
No maseczki są najlepsze
Też miałam z tym problem,ale używam peelingu którego sama przygotowuje.Wpisz sobie w google peeling miodowo solny.Polecam.
Na problemy ze skórą twarzy trzeba zwracać dużą uwagę i najlepiej od razu zgłaszać się do dermatologa po poradę. Kiesyś miałam spore problemy z pojawiającymi się na twarzy brzydkimi krostami. Dermatolog przepisał jakiś robiony aptecznie krem i teraz mam już spokój. A co do brudnych pędzli, to na pewno mają wpływ na to, co pojawia się na twarzy. W takich brudnych pędzlach jest wmnóstwo bakterii.
W dzisiejszych czasach praktycznie każdy ma problemy skórne, czytałam o tym na Sama mam problematyczną cerę i bardzo sucha skórę. Staram się walczyc z tym problemem używając odpowiednich kosmetyków ale nie zawsze to wystarcza.
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź