Odp: Nasze kulinarne pomysły
Spaghetti z sosem Carbonara, przygotowanym na samych żółtkach i wzbogaconym o kawałki cukinii.
Składniki na ok. 6 porcji:
    około 400g makaronu spaghetti
    3 młode cukinie (waga wszystkich ok. 700g)
    4 żółtka
    200g słodkiej, płynnej śmietany 30%
    100ml wody z makaronu
    250g boczku
    60g startego parmezanu (ewentualnie startego sera żółtego) + trochę do posypania
    sól, pieprz czarny
    garść posiekanej natki pietruszki
    1 łyżka oliwy z oliwek lub ewentualnie zwykły olej
Sposób przygotowania:
    Śmietanę, żółtka, ser i dość dużą ilość pieprzu zmiksować blenderem. Odstawić na bok.
    Cukinie umyć, osuszyć i pokroić w słupki.
    Makaron ugotować w osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu. Odcedzić, nie wylewając wody, w której gotował się makaron. Odmierzyć 100ml wody z makaronu.
    Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni z oliwą. Dodać cukinie i smażyć, aż cukinia zmięknie i lekko się zarumieni.
    Ugotowany makaron dodać do gorącego boczku i cukinii, wymieszać i przysmażyć przez około 1min. Dodać masę jajeczną razem z wodą z makaronu i posiekaną pietruszką. Mieszać przez chwilę, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. (Nie mieszać za długo, żeby nie zrobiła się jajecznica! Gdyby makaron był za suchy można dodać jeszcze trochę wody z makaronu). Wyłożyć na talerze i posypać resztą sera.
            


