Surówka niedzielna do schabowego i mielonych. Rodzina prosi o nią co tydzień
Niedziela to zazwyczaj rodzinny obiad, na który serwujemy różnego rodzaju mięsa pieczone, duszone lub smażone. Obowiązkowym dodatkiem do takiego obiadu oprócz tradycyjnych ziemniaków jest także surówka, będąca dopełnieniem obiadowego dania. Przedstawiam wam pomysł na pyszną i sycącą surówkę niedzielną, o którą domaga się moja rodzina co tydzień.
Propozycja surówki niedzielnej to połączenie chrupkich warzyw, takich jak kapusta, marchewka i rzodkiewka oraz konserwowych ogórków z sosem czosnkowym. Elementem dodatkowym jest słodka kukurydza z puszki, która idealnie równoważy smaki cierpkiej i ostrej rzodkiewki z kwaśnym ogórkiem. Wszystkie składniki są łatwo dostępne, a dressing nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Przygotowanie jest bardzo łatwe, a smak zasługuje na pochwały i niedzielny rodzinny obiad.
Co znajdziemy w składzie surówki niedzielnej?
Pierwszym składnikiem surówki niedzielnej jest biała kapusta. Kapusta jest bardzo pożywna, ma bardzo niską zawartość kalorii i imponujący profil składników odżywczych. Jest bogata w witaminę C, błonnik i witaminę K oraz zawiera witaminę A, żelazo i ryboflawinę. Rozpuszczalny błonnik pomaga obniżyć poziom cholesterolu LDL, wiążąc się z cholesterolem w jelitach i zapobiegając jego wchłanianiu do krwi. Kapusta zawiera również silne przeciwutleniacze, w tym polifenole i związki siarki oraz witaminę B6 i kwas foliowy, które są niezbędne dla wielu ważnych procesów w organizmie, w tym metabolizmu energetycznego i prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Niektóre badania sugerują, że korzyści zdrowotne jej spożywania obejmują między innymi wspomaganie trawienia i zdrowie serca. Sulforafan, kemferol i inne przeciwutleniacze występujące w kapuście są odpowiedzialne za działanie przeciwzapalne.
Drugim składnikiem niedzielnej surówki są rzodkiewki. Rzodkiewki mają bardzo niską zawartość węglowodanów, niewiele kalorii i niski indeks glikemiczny. Są bogate w wapń, witaminę C, ryboflawinę, niacynę, tiaminę, witaminę B6, kwas foliowy, potas, żelazo i mangan. Zawierają przeciwutleniacze, takie jak katechina, pirogalol, kwas wanilinowy i inne związki fenolowe zwalczające wolne rodniki w organizmie. Glukozynolan i izotiocyjanian pomagają kontrolować poziom cukru we krwi. Wczesne badania wykazały, że mogą dodawać energii i zmniejszać ilość glukozy wchłanianej w jelitach. Warzywo zawiera również koenzym Q10. Rzodkiewki są również dobrym źródłem naturalnych azotanów, które mogą pomóc poprawić przepływ krwi.
Marchew zawiera wiele składników odżywczych, w tym beta-karoten i przeciwutleniacze, które mogą wspierać ogólny stan zdrowia w ramach diety bogatej w składniki odżywcze. Głównymi nierozpuszczalnymi włóknami marchwi są celuloza, hemiceluloza i lignina. Nierozpuszczalne włókna mogą zmniejszyć ryzyko zaparć i promować regularne wypróżnienia. Kukurydza jest źródłem witamin A i E, flawonoidów oraz steroli roślinnych, które przyczyniają się do silnych właściwości antyoksydacyjnych. Jedzenie kukurydzy daje też na długo uczucie sytości, co pozwala utrzymać prawidłową wagę ciała. Ogórki konserwowe są bogate w witaminy i minerały. Zawierają takie witaminy, jak A, D, E, K oraz witaminy z grupy B oraz są źródłem substancji zasadowych (odkwaszających organizm), soli mineralnych, (magnezu, miedzi, wapnia, fosforu, żelaza, cynku, fluoru) oraz oraz błonnika pokarmowego.
Surówka niedzielna to propozycja stosunkowo , a także odpowiednia dla osób będących na diecie wegetariańskiej. Przedstawiamy sposób przygotowania tej zdrowej, soczystej i bardzo smacznej surówki.
Surówka niedzielna – sposób przygotowania
Składniki:
– mała biała kapusta
– 2 marchewki
– kukurydza konserwowa z puszki
– 2 ogórki konserwowe
– 5 dużych rzodkiewek
Dressing:
– 50 g jogurtu naturalnego
– 1 ząbek czosnku
– 1/2 łyżeczki soli
– 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
Przygotowanie:
Kapustę poszatkować, marchewkę zetrzeć na tarce, ogórki konserwowe i rzodkiewkę pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć. Wszystkie składniki wymieszać w misce. Wymieszać jogurt naturalny z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i dobrze doprawić solą i pieprzem. Zalać warzywa i wymieszać. Przed podaniem schłodzić w lodówce.