Temat: Idealny sposób parzenia herbaty?
Jaki jest wasz idealny sposób parzenia herbaty?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Jaki jest wasz idealny sposób parzenia herbaty?
Wystarczy 10 minut pod przykryciem:) A temperatura wody musi być dobrana do rodzaju herbaty, nie zawsze to jest wrzątek.
O tym odpowiednim dobraniu temperatury wody też słyszałam,
ale w zasadzie nie mam jakichś szczególnych metod co do tego jak parzyć herbatę. Wprawdzie ostatnio nawet czytałam w wywiadzie, że jednak do różnych typów herbaty należy wykorzystywać różne sposoby jej parzenia , ale jakoś w sumie nie chce mi się sprawdzać czy taka i taka herbata ma byc parzona w 100 stopniach, czy w 50:)
No ale gdybym oczywiście kupowała jakąś super drogą herbatę, a nie klasyki, to już zainteresowałabym się tym bardziej.
Dla mnie to dłużej, bo lubię bardzo mocno herbatę, a najlepsza jest czarna:)
Ja ostatnio bardzo mocno polubiłam herbatę matę. Naprawdę ona nie dość, że bardzo dobrze smakuje to według producenta jeszcze zawiera substancje odżywcze, podnosi sprawność fizyczną, poprawia odporność. Naprawdę bardzo dobra herbata.
Ja uwielbiam esencjonalne herbatki i parzę bardzo długo, aby zrobiła się bardzo mocna:) zamierzam zakupić sobie coś nowego do picia . Lubię próbować wszelakie nowości, ale może ktoś poleci coś konkretnego i wypróbowanego? Słyszałam, że ogólnie nie powinno się ani za krótko ani za długo parzyć herbaty bo traci swoje wartości.
Ostatnio edytowany przez Werka89 (2015-07-12 11:38:26)
Nie znam się zbyt dobrze na parzeniu herbaty mimo tego, że pije jej bardzo dużo i generalnie uwielbiam herbatę. Nie mam także czasu na parzenie herbat liściastych, bo to zajmuje dużo czasu, a piję także spora ilość herbaty podczas swojej pracy. Z tego powodu kupuje głównie herbaty ekspresowe, które są bardzo dobre w smaku i przede wszystkim szybkie w przygotowaniu.
Ostatnio edytowany przez mezzanine (2015-12-17 13:14:54)
Każda herbata ma inną temperaturę parzenia .Czarną zaparzam wrzątkiem i przykrywam spodkiem .
Nie wolno zielonej herbaty zalewać wrzątkiem.
Ja po prostu wrzucam torebkę/wsypuję listki i zalewam. Kiedy mam ochotę na więcej, robię to w dzbanku, który ma specjalne drobniutkie sitko, które podczas nalewania do kubka zatrzymuje fusy i liście, części ziół. Piję w kubkach. Uwielbiam kubki
Słyszałam w radiu wypowiedź specjalisty, który mówił ,że każdą herbatę i zioła trzeba parzyć krótko, żeby nie było czuć w smaku goryczki
Zależy jaka to herbata, bo yerba mate długo się parzy...
A ile razy zaparzacie te same liście herbaty? Czytałam, że przy pierwszy działaniu herbata ma właściwości pobudzające, a przy drugim uspokajające.
Swoją ulubioną Yerba Mate piję przez bombillę, która jest zanurzona w specjalnym naczyniu. Zaparzam góra dwa razy jeden susz.
ostatnio zamieniłam metalową zaparzaczkę na procelanową, podobno to też róni różnice i porcelanowa jest zdrowsza
Ja parzę herbatę 5 minut pod przykryciem, niezależnie od jej rodzaju.
Wiecie, że zieloną herbatę można zaparzać kilka razy? Za każdym razem uzyskuje się inny smak i działanie, po pierwszym parzeniu działa pobudzająco, po trzecim - uspokajająco..
Ja zawsze parzę zalewając do szklanki i przykrywam talerzykiem. Zawsze to działa na idealne zaparzenie. Ogólnie lubię herbaty owocowe, które są w różnych smakach .
[quote=evitka]Wiecie, że zieloną herbatę można zaparzać kilka razy? Za każdym razem uzyskuje się inny smak i działanie, po pierwszym parzeniu działa pobudzająco, po trzecim - uspokajająco..[/quote]
Ja od jakiegoś czasu o tym wiem i praktykuję to w domu. Ale w pracy nie mam za bardzo takiej możliwości.
Nie powinnyście nigdy zalewać herbaty wrzątkiem. Wrzątek jest nieodpowiedni i w wielu przypadkach mozę zabijać smak i aromat herbaty. Szczególnie jeśli pijecie herbatę zieloną oraz biała, które są delikatniejsze.....
Jeśli chodzi o mnie to w miesiące jesienno zimowe wypijam codziennie po filiżance czystka. Ma on świetne działanie antybakteryjne i antywirusowe.
Można używać do tego specjalnych akcesoriów, dzięki którym nasza herbata będzie lepiej smakować. Wybór jest ogromny. Można odpowiednio dobrać kształt, kolor albo materiał, z którego zostały wykonane. . Potem będziecie zastanawiać się, jak do tej pory mogliście pić zwykłą herbatę. Jest różnica...
Nie wolno zostawiać torebki na zbyt długo, bo herbata nabierze goryczy...
Poza tym torebki są bielone chlorem, który dostaje się do herbaty...
Warto parzyć je krótko, 2-5 minut , zależnie od rodzaju herbaty.
Ja wsypuję herbatę i parzy się dopóki nie ostygnie lub jej nie wypije.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź