Flan to klasyczny deser, obok którego nie można przejść obojętnie. Podstawą wykonania jest mleko skondensowane, jajka, cukier i przyprawy. Jest naprawdę łatwy w przygotowaniu, a efekt zachwyca i smakiem i konsystencją. Dzisiaj przepis lekko zmodyfikowany, który zachwyci każdego konesera deserów i borówek.
Flan jest wyjątkowy pod względem smaku i konsystencji, a do tego jest dość łatwy w przygotowaniu. Najtrudniejsza część to cierpliwość, podczas gdy deser stygnie i twardnieje. Proponowany przepis jest zmodyfikowaną wersją klasycznego flanu, jednak podstawa wykonania i podstawowe główne składniki są takie same, jak w przepisach podstawowych. Jednak karmel w przepisie został zastąpiony borówkami i jest to najlepsze zastępstwo jakie można wyczarować w kuchni.
Co to jest flan?
Flan jest jednym z najpopularniejszych deserów świata. Najbardziej popularny jest w Hiszpanii, Meksyku i we Francji. Jest to rodzaj delikatnego musu z mleka, jajek, śmietany oraz cukru. Może być dodatkowo wzbogacany dowolnymi składnikami w zależności od indywidualnego gustu smakowego. Najczęściej dodaje się do niego cynamon, skórkę z pomarańczy lub ziarenka wanilii. Jest deserem pieczonym w foremkach (lub foremce), a następnie chłodzonym i podawanym bezpośrednio po wyjęciu z lodówki. Ma niezwykłą delikatną i kremową konsystencję i wygląda jak gęsty budyń lub panna cotta.
Wersja klasyczna to waniliowy flan składający się z bogatego, jedwabistego kremu polanego aromatycznym sosem karmelowym. Jest to zasadniczo deser budyniowy, który powstaje przez połączenie jajek, cukru, mleka skondensowanego i wanilii, który piecze się w kąpieli wodnej, podobnie jak piecze się sernik. Niektóre przepisy zalecają używanie niesłodzonego mleka skondensowanego inne mleka słodzonego. Jeszcze inne mają w recepturze mleko odparowane lub zwykłe mleko, a czasami w mieszance można nawet zobaczyć serek śmietankowy.
W proponowanym przepisie zupełnie zrezygnowano z karmelu. Zamiast niego przygotowujemy sos z borówek z imbirem i anyżem gwiaździstym na bazie soku z trzciny cukrowej. Dla osób, które nie lubią utrudnień mała podpowiedź – można wykorzystać dżem borówkowy, który wystarczy podgrzać z odrobiną wody i dodatkiem przypraw. Wybrałam imbir i anyż gwiaździsty, które nadają wyrazistego i bardzo aromatycznego smaku.
Jak przygotować flan z borówkami?
Składniki:
– 1 szklanka (250 ml) soku z trzciny cukrowej
– 1 szklanka (220 g) cukru pudru
– 10 g drobno posiekanego świeżego imbiru
– 300 g borówek
– szczypta zmielonego anyżu gwiaździstego
– 5 jajek
– (395 g) puszka słodzonego mleka skondensowanego
– 250 g śmietany
– 1/2 szklanki (110 g) cukru pudru
Przygotowanie:
Wlać sok z trzciny cukrowej do rondla i dodać cukier. Gotować na małym ogniu przez 2-3 minuty, mieszając, aby rozpuścić cukier. Zwiększyć ogień do średniego i gotować przez 15 minut, aż zgęstnieje. Dodać imbir, borówki i anyż gwiaździsty i gotować przez 1-2 minuty, a następnie zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia. Rozgrzać piekarnik do 160 st. C. Nasmarować tłuszczem naczynie do pieczenia (o pojemności 1 l). Do blendera wlać jajka, mleko skondensowane, śmietanę i cukier. Dodać szczyptę soli. Zmiksować dokładnie. Wlać mieszankę do przygotowanego naczynia. Umieścić w dużej brytfannie i wstawić do piekarnika. Przy otwartych drzwiczkach piekarnika dodaj do brytfanny tyle wrzącej wody, aby sięgała do połowy wysokości formy z flanem. Piec przez 45 minut. Wyjąć z wody i ostudzić do temperatury pokojowej, a następnie przenieść flan do lodówki i schłodzić (minimum 2 godziny). Wyjąć flan na talerz do serwowania. Polać mieszanką borówkową i podawać.