Flan – co to jest i jak go zrobić? Przepis na kultowy deser

Avatar photo
14 kwietnia 2025,
dodał: Marta Dudzińska

Flan to klasyczny deser, obok którego nie można przejść obojętnie. Podstawą wykonania jest mleko skondensowane, jajka, cukier i przyprawy. Jest naprawdę łatwy w przygotowaniu, a efekt zachwyca i smakiem i konsystencją. Dzisiaj przepis lekko zmodyfikowany, który zachwyci każdego konesera deserów i borówek.

Flan jest wyjątkowy pod względem smaku i konsystencji, a do tego jest dość łatwy w przygotowaniu. Najtrudniejsza część to cierpliwość, podczas gdy deser stygnie i twardnieje. Proponowany przepis jest zmodyfikowaną wersją klasycznego flanu, jednak podstawa wykonania i podstawowe główne składniki są takie same, jak w przepisach podstawowych. Jednak karmel w przepisie został zastąpiony borówkami i jest to najlepsze zastępstwo jakie można wyczarować w kuchni.

flan

Co to jest flan?

Flan jest jednym z najpopularniejszych deserów świata. Najbardziej popularny jest w Hiszpanii, Meksyku i we Francji. Jest to rodzaj delikatnego musu z mleka, jajek, śmietany oraz cukru. Może być dodatkowo wzbogacany dowolnymi składnikami w zależności od indywidualnego gustu smakowego. Najczęściej dodaje się do niego cynamon, skórkę z pomarańczy lub ziarenka wanilii. Jest deserem pieczonym w foremkach (lub foremce), a następnie chłodzonym i podawanym bezpośrednio po wyjęciu z lodówki. Ma niezwykłą delikatną i kremową konsystencję i wygląda jak gęsty budyń lub panna cotta.

Wersja klasyczna to waniliowy flan składający się z bogatego, jedwabistego kremu polanego aromatycznym sosem karmelowym. Jest to zasadniczo deser budyniowy, który powstaje przez połączenie jajek, cukru, mleka skondensowanego i wanilii, który piecze się w kąpieli wodnej, podobnie jak piecze się sernik. Niektóre przepisy zalecają używanie niesłodzonego mleka skondensowanego inne mleka słodzonego. Jeszcze inne mają w recepturze mleko odparowane lub zwykłe mleko, a czasami w mieszance można nawet zobaczyć serek śmietankowy.

W proponowanym przepisie zupełnie zrezygnowano z karmelu. Zamiast niego przygotowujemy sos z borówek z imbirem i anyżem gwiaździstym na bazie soku z trzciny cukrowej. Dla osób, które nie lubią utrudnień mała podpowiedź – można wykorzystać dżem borówkowy, który wystarczy podgrzać z odrobiną wody i dodatkiem przypraw. Wybrałam imbir i anyż gwiaździsty, które nadają wyrazistego i bardzo aromatycznego smaku.

Jak przygotować flan z borówkami?

Składniki:
– 1 szklanka (250 ml) soku z trzciny cukrowej
– 1 szklanka (220 g) cukru pudru
– 10 g drobno posiekanego świeżego imbiru
– 300 g borówek
– szczypta zmielonego anyżu gwiaździstego
– 5 jajek
– (395 g) puszka słodzonego mleka skondensowanego
– 250 g śmietany
– 1/2 szklanki (110 g) cukru pudru

Przygotowanie:
Wlać sok z trzciny cukrowej do rondla i dodać cukier. Gotować na małym ogniu przez 2-3 minuty, mieszając, aby rozpuścić cukier. Zwiększyć ogień do średniego i gotować przez 15 minut, aż zgęstnieje. Dodać imbir, borówki i anyż gwiaździsty i gotować przez 1-2 minuty, a następnie zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia. Rozgrzać piekarnik do 160 st. C. Nasmarować tłuszczem naczynie do pieczenia (o pojemności 1 l). Do blendera wlać jajka, mleko skondensowane, śmietanę i cukier. Dodać szczyptę soli. Zmiksować dokładnie. Wlać mieszankę do przygotowanego naczynia. Umieścić w dużej brytfannie i wstawić do piekarnika. Przy otwartych drzwiczkach piekarnika dodaj do brytfanny tyle wrzącej wody, aby sięgała do połowy wysokości formy z flanem. Piec przez 45 minut. Wyjąć z wody i ostudzić do temperatury pokojowej, a następnie przenieść flan do lodówki i schłodzić (minimum 2 godziny). Wyjąć flan na talerz do serwowania. Polać mieszanką borówkową i podawać.



FORUM - bieżące dyskusje

jaką wodę pić?
Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
Ogólnie o zdrowiu
Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
Problem z włosami
No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
Na Jesienne smutki jakie zapachy?
O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.