Flaczki wegetariańskie z boczniaków
Artykuł zewnętrzny
Wegetariańska wersja flaczków. Dla mięsożerców można dodać trochę gotowych flaczków wołowych lub pokrojonego w paski kurczaka.
- 500g boczniaków
- 300 g włoszczyzny mrożonej paski
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- pieprz, sól
- imbir, gałka muszkatołowa, majeranek
- liść laurowy, ziele angielskie
- 3-4 łyżki mąki
- 2-3 łyżki masła
Grzyby pokroić w paseczki (w poprzek blaszek) i wrzucić do gotującego się bulionu. Gotować ok.15 minut, po czym dodać włoszczyznę, podsmażoną na patelni cebulę i przyprawy. Zasmażyć mąkę w maśle, a następnie rozprowadzić w zimnej wodzie i dolać do zupy. Gotować jeszcze ok. 5-10 minut.