Fińskie naleśniki nie mają sobie równych. Kto raz spróbował, już nie chce innych

Avatar photo
14 lipca 2025,
dodał: Ewelina Szadkowska

Na hasło: „naleśniki” zarówno dzieci, jak i dorośli mają same pozytywne skojarzenia. To kultowe danie z lat dzieciństwa, kiedy proste przepisy sprawdzały się najlepiej. Najlepiej smakowały z konfiturą od babci lub dżemem własnej roboty. Dziś nasze upodobanie kulinarne wykraczają jednak daleko poza granice kraju.

Czas więc spróbować fińskiej wersji naleśników i przekonać się, jakie są pyszne. Fińska kuchnia nie jest u nas jeszcze zbyt znana. Zwykle kojarzy się z rybami i owocami morza oraz prostotą właściwą mieszkańcom północnej części Europy. Naleśniki w tym wydaniu stały się ostatnio popularne dzięki publikacjom  internetowym, pora więc poznać to dość tajemnicze danie. Czym się wyróżnia i dlaczego zasługuje na uwagę? Wyjaśniamy w dalszej części artykułu.

naleśniki

Pannukaku – naleśniki, które pieczemy w piekarniku

Choć temperatura na naszej patelni potrafi być naprawdę wysoka, to Finowie idą jeszcze o krok dalej i swoje naleśniki przygotowują w piekarniku. Ich wersja potrzebuje aż 200 stopni Celsjusza, aby zyskać odpowiedni smak i aromat.

Składniki na ciasto naleśnikowe Pannukaku:

2 jajka
150 g mąki pszennej
70 ml mleka 3%
2 łyżki cukru waniliowego
3 łyżki cukru białego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sól do smaku
tłuszcz do smarowania formy

Przygotowanie:

Przygotowanie naleśników zaczynamy od włączenia piekarnika. Musi on osiągnąć właściwą temperaturę, gdy będzie gotowe ciasto. Na początek miksujemy jajka i dodajemy do nich oba rodzaje cukru. Stopniowo wsypujemy też mąkę i dodajemy mleko, aby ubić całość na gładką masę bez grudek. Na koniec wsypujemy proszek do pieczenia i sól, mieszając dokładnie wszystkie składniki. Wylewamy ciasto do formy posmarowanej tłuszczem i pieczemy ok. 25 minut, by naleśnik zarumienił się i zyskał puszystą strukturę. Gdy już naleśnik będzie gotowy, wykładamy go na duży talerz i kroimy na trójkątne kawałki.

Z jakimi dodatkami podawać Pannukaku?

W kwestii dodatków do tych naleśników panuje pełna dowolność. Można jeść je w wersji słodkiej lub wytrawnej i zawsze będą smakować wspaniale. Można udekorować je bitą śmietaną i owocami jak gofry, lub posmarować ulubionymi powidłami. Sprawdzą się także w najprostszej wersji z cukrem pudrem. Jeśli chcemy zjeść je na słono lub pikantnie, wystarczy ze składników wykreślić cukier, a zastąpić go sproszkowaną ostrą papryką lub chili. W tym wydaniu doskonale pasują do nich gęste sosy i dipy z dodatkiem pokrojonych oliwek czy suszonych pomidorów. Można je też ponownie zapiec z szynką i startym serem, polewając na koniec keczupem lub sosem czosnkowym. Ogranicza nas tu tylko kulinarna fantazja i dostępność produktów, które akurat znajdziemy w lodówce.

Odkrywając nieznane dotąd dania innych kuchni możemy być zaskoczeni, jak pomysłowe potrawy można w nich znaleźć. Pannukaku po jednej degustacji na pewno zagości częściej w naszym menu i będzie ciekawym urozmaiceniem nie tylko dla naszych pociech, ale też dla dorosłych. Warto je podać gościom podczas towarzyskiego spotkania jako ciekawostkę kulinarną, której na pewno jeszcze nie próbowali.



Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.