Filety z pstrąga zapiekane z jabłkowymi ziemniakami :

3 sierpnia 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Delikatny pstrąg z lekką nutką jabłkową.

Czas :1 godzina

Składniki :

4 filety z pstrąga

2 cytryny

2 jabłka

sól

pieprz mielony

1/4 kostki ( 5 dag ) masła

2 łyżki oleju

1/2 szklanki  pokrojonego koperku

12 niedużych ziemniaków ( najlepiej młodych )

Filety z pstrąga zalać sokiem z cytryn i zostawić w lodówce na godzinę. Wyjąć z marynaty , osuszyć , posolić, posypać pieprzem, oprószyć mąką.

Na patelni rozgrzać połowę masła z olejem i usmażyć na rumiano filety ( jak trzeba przekroić filety na połówki )- z obu stron .

Ziemniaki umyć i ugotować w ,, mundurkach ” , obrać i pokroić w grube plastry.

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie plasterki – włożyć na tłuszcz od smażenia ryby i podsmażać aż zmiękną .

Naczynie polać tłuszczem ze smażenia .Ułożyć na dnie 1/2 plastrów ziemniaków posypanych koprem i lekko posolonych -na to podsmażone jabłka , a na wierzch znów resztę ziemniaków  .Posypać koprem . Ułożyć  na tym filety. Na wierzchu polać resztą tłuszczu z patelni.  

Wstawić do piekarnika i nastawić go  rozgrzać do 200 * C . Zapiekać rybę przez 15 minut.

file1280819143



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...