Filety z kurczaka w szynce parmeńskiej

8 marca 2011, dodał: Isiaaa20
Artykuł zewnętrzny

składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka
  • 4 plastry szynki parmeńskiej
  • 6 łyżek oliwy z  oliwek
  • 1/3 szklanki białego wina
  • mieszanka mrożonych warzyw na patelnię, pokrojonych w wąskie paski
  • rozmaryn, sól, ostra papryka mielona
  • 6 łyżek sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu pomidorowego lub keczupu

  • Mrożone warzywa, np. marchewka, pietruszka, seler, papryka, cebula, kiełki bambusa, można oczywiście zastąpić świeżymi warzywami.
  • Umyte, osuszone, doprawione solą i pieprzem filety smażę na patelni na 3 łyżkach oliwy, na złoty kolor. Zdejmuję z patelni, doprawiam rozmarynem i papryką, zawijam w 2 plastry szynki, zrumieniam.
  • Na patelni na pozostałych 3 łyżkach oliwy smażę warzywa, podlewam białym winem, doprawiam solą, pieprzem, sosem sojowym i pomidorowym. Na sam koniec smażenia na warzywa układam piersi kurczaka zawinięte w szynkę, przykrywam i razem podgrzewam.