Filety z kurczaka w szynce parmeńskiej
Artykuł zewnętrzny
składniki:
- 2 filety z piersi kurczaka
- 4 plastry szynki parmeńskiej
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 1/3 szklanki białego wina
- mieszanka mrożonych warzyw na patelnię, pokrojonych w wąskie paski
- rozmaryn, sól, ostra papryka mielona
- 6 łyżek sosu sojowego
- 2 łyżki sosu pomidorowego lub keczupu
- Mrożone warzywa, np. marchewka, pietruszka, seler, papryka, cebula, kiełki bambusa, można oczywiście zastąpić świeżymi warzywami.
- Umyte, osuszone, doprawione solą i pieprzem filety smażę na patelni na 3 łyżkach oliwy, na złoty kolor. Zdejmuję z patelni, doprawiam rozmarynem i papryką, zawijam w 2 plastry szynki, zrumieniam.
- Na patelni na pozostałych 3 łyżkach oliwy smażę warzywa, podlewam białym winem, doprawiam solą, pieprzem, sosem sojowym i pomidorowym. Na sam koniec smażenia na warzywa układam piersi kurczaka zawinięte w szynkę, przykrywam i razem podgrzewam.