Filet z soli w łusce z wiórek kokosowo- pistacjowych na sosie ostrygowo imbirowym

18 września 2011, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Kokos ubarwi wiele potraw tych przygotowywanych  na słodko ale także pikantnych, my przygotowaliśmy przepis na rybę.

Szef  Kuchni  w Hotelu Dosłońce Piotr Bernacki  poleca :

Filet z soli w łusce z wiórek kokosowo- pistacjowych na sosie ostrygowo imbirowym. Podawany z dodatkami : warzywa lub kasza Kus Kus

składniki na  2 porcje

30 dag fileta soli,

5 dag wiórek kokosowych,

5 dag pistacji

5 dag sosu ostrygowego,

3 dag świeżego imbiru,

10 dag masła ( rozpuścić sklarować, czyli odparować wodę)

5 dag oliwy z oliwek

Mała cebulka

Szczypiorek

Przyprawy: sól, pieprz,  cytryna , kolendra

Przygotowanie:

przyprawiamy filety z soli pieprzem i sola, obsypujemy siekną kolendrą, skrapiamy sokiem z cytryny, Dobrze wcieramy rekami wszystko w  rybę, maczamy filety w maśle klarowanym i obtaczamy w mieszance kokosowo pistacjowej,( pistacje wcześnie drobno siekamy) , obsmażamy lekko na patelni w  oliwie z oliwek z dodatkiem masła klarowanego ( lewa, prawa) przekładamy na folie albuminową grze możemy również ułożyć świeże warzywa, zawijamy i pieczemy w piecu przez 15 min). Sos: maśle z oliwą z oliwek szklimy cebulkę i świeżo  pokrojony w drobne paseczki imbir,   dodajemy sos ostrygowy kilka kropel,  siekany szczypiorek i dorzucamy kawałek masła , zabieramy sos z gazu i  delikatnie łączymy masło z sosem na patelni tak żeby powstała emulsja. Wykładamy rybę na talerz i polewamy sosem.



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...