filet z halibuta

24 kwietnia 2009, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

600 g fileta z halibuta bez skóry

Marynata:
50 ml oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
1 łyżka pesto
1 łyżeczka posiekanych kaparów
pieprz cytrynowy

200 g świeżych kurek
50 ml oliwy z oliwek
½ cebuli
50 ml białego wina
100 ml śmietany 36%
kilka gałązek świeżego koperku
pieprz do smaku

1 pęczek rukoli
100 g pomidorków koktajlowych
80 g suszonych pomidorów pokrojonych w paski
8 dużych kaparów
50 g sera parmezan
1 cytryna

Umytego i osuszonego halibuta pokroić na 4 równe porcje, zamarynować w oliwie z oliwek połączonej z posiekanym czosnkiem, pesto, kaparami i pieprzem cytrynowym i odstawić do lodówki na około 2 godziny.
Na gorącej oliwie zeszklić cebulę, dodać umyte kurki i czosnek, po chwili smażenia wlać białe wino i śmietanę. Całość dusić do momentu, aż sos zacznie gęstnieć, a następnie doprawić do smaku solą czosnkową i pieprzem i dodać posiekany koperek.
Umytą rukolę wymieszać z cząstkami pomidorów koktajlowych, suszonymi pomidorami i kaparami. Rybę wyjąć z marynaty, przełożyć na blachę i piec 15 minut w temperaturze 180ºC.
Na talerzu ułożyć rukolę i gorące grzyby. Aromatycznego halibuta wyjąć z piekarnika, ułożyć na grzybach, posypać płatkami tartego parmezanu i skropić sosem powstałym podczas duszenia kurek. Tak przygotowane danie podawać z cząstkami cytryny.

źródło; www.prymat.pl



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...