filet z halibuta

24 kwietnia 2009, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

600 g fileta z halibuta bez skóry

Marynata:
50 ml oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
1 łyżka pesto
1 łyżeczka posiekanych kaparów
pieprz cytrynowy

200 g świeżych kurek
50 ml oliwy z oliwek
½ cebuli
50 ml białego wina
100 ml śmietany 36%
kilka gałązek świeżego koperku
pieprz do smaku

1 pęczek rukoli
100 g pomidorków koktajlowych
80 g suszonych pomidorów pokrojonych w paski
8 dużych kaparów
50 g sera parmezan
1 cytryna

Umytego i osuszonego halibuta pokroić na 4 równe porcje, zamarynować w oliwie z oliwek połączonej z posiekanym czosnkiem, pesto, kaparami i pieprzem cytrynowym i odstawić do lodówki na około 2 godziny.
Na gorącej oliwie zeszklić cebulę, dodać umyte kurki i czosnek, po chwili smażenia wlać białe wino i śmietanę. Całość dusić do momentu, aż sos zacznie gęstnieć, a następnie doprawić do smaku solą czosnkową i pieprzem i dodać posiekany koperek.
Umytą rukolę wymieszać z cząstkami pomidorów koktajlowych, suszonymi pomidorami i kaparami. Rybę wyjąć z marynaty, przełożyć na blachę i piec 15 minut w temperaturze 180ºC.
Na talerzu ułożyć rukolę i gorące grzyby. Aromatycznego halibuta wyjąć z piekarnika, ułożyć na grzybach, posypać płatkami tartego parmezanu i skropić sosem powstałym podczas duszenia kurek. Tak przygotowane danie podawać z cząstkami cytryny.

źródło; www.prymat.pl