Filet z dorsza smazony na maśle

23 kwietnia 2009, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

600 g filetu z dorsza ze skórą

Marynata:
4 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki pokrojonego w plastry czosnku
1 łyżka posiekanego koperku
2 łyżki przyprawy do ryb Prymat
Sok z 1 cytryny


Ragoût z grzybów leśnych:
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki masła homarowego
2 łyżki posiekanej w kostkę szalotki
2 ząbki pokrojonego w plastry czosnku
2 łyżki ugotowanych borowików
2 łyżki ugotowanych kurek
2 łyżki ugotowanych smardzów
2 łyżki ugotowanych podgrzybków
50 ml białego wytrawnego wina
½ pęczka posiekanego koperku
½ pęczka posiekanej pietruszki
Pokrojony w kostkę miąższ z 2 pomidorów
Sól
Pieprz grubomielony Prymat
Tymianek Prymat do smaku

Warzywa:
1 pokrojona w piórka cebula
1 pokrojona w słupki marchew
2 łodygi pokrojonego w plastry selera naciowego

200 g ziemniaków purée aromatyzowanych oliwą truflową
1 pokrojona w cząstki cytryna

Oczyszczony, umyty i osuszony filet z dorsza pokroić na 4 równe części, posmarować marynatą powstałą poprzez połączenie wszystkich jej składników i odstawić na 2-4 godziny.
Na rozgrzaną patelnię wlać oliwę i masło homarowe, dodać cebulę, czosnek i grzyby. Całość smażyć przez około 10 minut, a następnie dodać wino, posiekany koperek, pietruszkę i pomidory, podsmażyć i doprawić do smaku.
Dorsza wyjąć z marynaty i smażyć minutę z każdej ze stron. Następnie rybę wstawić do piekarnika i piec 10 minut w temperaturze 180ºC.
Po upieczeniu rybę ułożyć na ragoût z grzybów leśnych, podawać z ziemniakami purée i smażonymi warzywami. Danie udekorować cząstkami cytryny.

źródło: www.prymat.pl



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...