Filet z dorsza smazony na maśle

23 kwietnia 2009,
dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

600 g filetu z dorsza ze skórą

Marynata:
4 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki pokrojonego w plastry czosnku
1 łyżka posiekanego koperku
2 łyżki przyprawy do ryb Prymat
Sok z 1 cytryny


Ragoût z grzybów leśnych:
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki masła homarowego
2 łyżki posiekanej w kostkę szalotki
2 ząbki pokrojonego w plastry czosnku
2 łyżki ugotowanych borowików
2 łyżki ugotowanych kurek
2 łyżki ugotowanych smardzów
2 łyżki ugotowanych podgrzybków
50 ml białego wytrawnego wina
½ pęczka posiekanego koperku
½ pęczka posiekanej pietruszki
Pokrojony w kostkę miąższ z 2 pomidorów
Sól
Pieprz grubomielony Prymat
Tymianek Prymat do smaku

Warzywa:
1 pokrojona w piórka cebula
1 pokrojona w słupki marchew
2 łodygi pokrojonego w plastry selera naciowego

200 g ziemniaków purée aromatyzowanych oliwą truflową
1 pokrojona w cząstki cytryna

Oczyszczony, umyty i osuszony filet z dorsza pokroić na 4 równe części, posmarować marynatą powstałą poprzez połączenie wszystkich jej składników i odstawić na 2-4 godziny.
Na rozgrzaną patelnię wlać oliwę i masło homarowe, dodać cebulę, czosnek i grzyby. Całość smażyć przez około 10 minut, a następnie dodać wino, posiekany koperek, pietruszkę i pomidory, podsmażyć i doprawić do smaku.
Dorsza wyjąć z marynaty i smażyć minutę z każdej ze stron. Następnie rybę wstawić do piekarnika i piec 10 minut w temperaturze 180ºC.
Po upieczeniu rybę ułożyć na ragoût z grzybów leśnych, podawać z ziemniakami purée i smażonymi warzywami. Danie udekorować cząstkami cytryny.

źródło: www.prymat.pl



FORUM - bieżące dyskusje

Wolontariat zagraniczny
Ja bym chętnie podróżowała w taki sposób, ale niestety trzeba pracować...
Cukrzyca za ciąża
Według mnie to wahania hormonów odpowiadają za cukrzycę w ciąży, a nie dieta...
Sieć C&A
No niestety, dziś wiele ubrań to typowe jednorazówki o marnej jakości...
57 proc. osób do 40 roku życia nie …
I to są osoby, które zwykle miały więcej rodzeństwa, a co będzie z pokoleniem...