Filet wołowy z fasolką szparagową

15 listopada 2018, dodał: pinkmause

Filet wołowy z fasolką szparagową

Składniki (dla 4 osób):
Mięso:
– 400 g filetu wołowego
– ½ cebuli
– 1 ząbek czosnku
– 2 łyżki sosu sojowego
– 1 łyżka bulionu warzywnego instant
– 2 łyżki oleju
Jarzynka:
– 800 g fasolki szparagowej
– 1 gałązka cząbru
– sól
– 1 cebula
– pieprz
– kilka kropli sosu sojowego

Przygotowanie:
1. Filet osuszyć i pokroić na 4 steki jednakowej wielkości. Przygotować marynatę: obrać cebulę i ząbek czosnku, drobno posiekać i wymieszać z sosem sojowym oraz bulionem. Marynatę przelać do foliowych woreczków do zamrażania i włożyć do niej steki. Całość dobrze wymieszać. Woreczki zamknąć i włożyć na godzinę do lodówki.
2. W tym czasie umyć i oczyścić fasolkę, a następnie pokroić ją na kawałki. W dużym garnku zagotować 250 ml wody, włożyć do niej fasolkę i cząber i dosypać ¼ łyżeczki soli. Całość gotować pod przykryciem na średnim ogniu przez ok. 15 min. po ugotowaniu odcedzić na sitku i zostawić do odcieknięcia. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
3. Piekarnik rozgrzać do temp. 80oC. Na dużej patelni rozgrzać olej i położyć na niej steki z marynatą, a następnie smażyć je z każdej strony po 2 min. Po usmażeniu zdjąć, owinąć w folię aluminiową i włożyć do ciepłego piekarnika.
4. Pokrojoną w kostkę cebulę przełożyć na patelnię z tłuszczem po smażeniu mięsa i zeszklić. Dodać fasolkę i całość smażyć przez 8-10 min. Doprawić solą, pieprzem i sosem sojowym. Rozłożyć na 4 uprzednio podgrzane talerze. Steki również rozłożyć na talerzach, skropić sokiem z mięsa i od razu podawać. Danie doskonale się komponuje z ryżem Basmati, zapiekanką ziemniaczaną lub bagietką.

Wartość odżywcza porcji: ok. 245 kcal, 27 g białka, 10 g tłuszczu, 12 g węglowodanów

Przepis pochodzi z książki Sandry Strehle i Christiane Schafer: Przepisy dla zdrowych jelit, czyli jak zadbać o spokój brzucha wydanej nakładem Wydawnictwa Esteri



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


Aleja handlowa

Technologia żywej wody "Living Water Technology"
Cena:
390 zł
Duże rozmairy - sklep EDorota.pl
Cena:
179 zł
Modelujące talię, wygładzające linię bioder
Cena:
45 zł
Technologia ŻYWEJ WODY
Cena:
290 zl
Sklep EDorota.pl
Cena:
199 zł
STOP

FORUM - bieżące dyskusje

Lifting twarzy hifu Gdańsk
Zerknij jak to wygląda i cenowo i jakich efektów się spodziewać, czy na...
Gdzie upolować promocje online?
> Wyszukana napisał/a:> > malinamalwa napisał/a:> Uwazam, ze ceny w sklepach sa czasem naprawde...
serum do rzęs Art Lash Christian La…
dla mnie to serum jest mega. Ja je stosuję regularnie już od dłuższego...
licówki porcelanowe
Dzień dobry chce założyć licówki porcelanowe w tej stomatologii https://dentomed.com.pl/stomatologia-estetyczna/Czy ktoś może zna tą...