Filet wołowy z fasolką szparagową

15 listopada 2018, dodał: pinkmause

Filet wołowy z fasolką szparagową

Składniki (dla 4 osób):
Mięso:
– 400 g filetu wołowego
– ½ cebuli
– 1 ząbek czosnku
– 2 łyżki sosu sojowego
– 1 łyżka bulionu warzywnego instant
– 2 łyżki oleju
Jarzynka:
– 800 g fasolki szparagowej
– 1 gałązka cząbru
– sól
– 1 cebula
– pieprz
– kilka kropli sosu sojowego

Przygotowanie:
1. Filet osuszyć i pokroić na 4 steki jednakowej wielkości. Przygotować marynatę: obrać cebulę i ząbek czosnku, drobno posiekać i wymieszać z sosem sojowym oraz bulionem. Marynatę przelać do foliowych woreczków do zamrażania i włożyć do niej steki. Całość dobrze wymieszać. Woreczki zamknąć i włożyć na godzinę do lodówki.
2. W tym czasie umyć i oczyścić fasolkę, a następnie pokroić ją na kawałki. W dużym garnku zagotować 250 ml wody, włożyć do niej fasolkę i cząber i dosypać ¼ łyżeczki soli. Całość gotować pod przykryciem na średnim ogniu przez ok. 15 min. po ugotowaniu odcedzić na sitku i zostawić do odcieknięcia. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
3. Piekarnik rozgrzać do temp. 80oC. Na dużej patelni rozgrzać olej i położyć na niej steki z marynatą, a następnie smażyć je z każdej strony po 2 min. Po usmażeniu zdjąć, owinąć w folię aluminiową i włożyć do ciepłego piekarnika.
4. Pokrojoną w kostkę cebulę przełożyć na patelnię z tłuszczem po smażeniu mięsa i zeszklić. Dodać fasolkę i całość smażyć przez 8-10 min. Doprawić solą, pieprzem i sosem sojowym. Rozłożyć na 4 uprzednio podgrzane talerze. Steki również rozłożyć na talerzach, skropić sokiem z mięsa i od razu podawać. Danie doskonale się komponuje z ryżem Basmati, zapiekanką ziemniaczaną lub bagietką.

Wartość odżywcza porcji: ok. 245 kcal, 27 g białka, 10 g tłuszczu, 12 g węglowodanów

Przepis pochodzi z książki Sandry Strehle i Christiane Schafer: Przepisy dla zdrowych jelit, czyli jak zadbać o spokój brzucha wydanej nakładem Wydawnictwa Esteri


loading...

Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


Aleja handlowa

Modelujące talię, wygładzające linię bioder
Cena:
45 zł
Skuteczny demakijaż z olejkiem herbacianym i olejkiem z orzechów macadamia
Cena:
36 zł
Technologia ŻYWEJ WODY
Cena:
290 zl
Świetnie oczyszcza i nawilża skórę. Zawiera hydrolat z lawendy i inne składniki roślinne.
Cena:
12,66 zł
Na bazie orzechów piorących
Cena:
35,99 zł
Sklep Peruka.pl - zaprasza!
Cena:
324 zł
STOP

FORUM - bieżące dyskusje

Jakie gadżety reklamowe polecacie
Dobrym pomysłem są również kalendarze, wiszą na ścianie cały rok i są funkcjonalne....
klejenie butów
Buty noszę do szewca. Sama chyba nie umiałabym naprawić a szewc zrobi...
zakupy przez internet
Ja już nie umiem żyć bez internetowych zakupów :D . Właśnie wyglądam listonosza...
Co ugotować dziś na obiad?
U mnie dziś żółta fasolka szparagowa, mięsko z indyka i buraczki zapiekane