Figi – przepisy na zdrowe i pyszne dania
Lubicie figi i używacie je w kuchni? W tym artykule poznacie ciekawostki, najcenniejsze właściwości oraz najsmaczniejsze przepisy z nimi w roli głównej.
Co nieco o figach
Zacznijmy od podstawowych informacji. Figi to owoce egzotyczne. Możecie je jeść zarówno w postaci surowej, jak i przetworzonej. W początkowej fazie dojrzewania są zielone. Z czasem zmieniają barwę od jasnozielonego do fiołkowo – brunatnego, a ich wnętrze może mieć kolor od złotawego do czerwonego. Istnieje ponad tysiąc odmian fig i różnią się od siebie głównie kolorem. Pamiętajcie, aby przechowywać je pomieszczeniu chłodnym i suchym, ponieważ inaczej szybko mogą się zepsuć. Zalicza się je do bakalii i zazwyczaj wykorzystuje jako dodatek do ciast. Kupując figi, zwróćcie uwagę na to, aby były miękkie i delikatne w dotyku. Jeżeli zobaczycie na nich biały nalot, to pamiętajcie, że to nie pleśń, a oznaka wytrącania się cukru. Takie owoce są wystarczająco dojrzałe i soczyste.
Właściwości zdrowotne
Figi są skarbnicą wszystkiego, co dobre. Przede wszystkim wzmacniają kości oraz zęby, bo posiadają sporą dawkę wapna. W 100 gramach fig znajdziecie, aż 160 mg wapna. Ponadto wzmacniają pracę układu sercowo – naczyniowego, uśmierzają ból gardła, regulują hormony, czy pobudzają prace jelit. Suszone figi świetnie sprawdzą się do obniżania ciśnienia, ze względu na zawartość potasu. Naczynia krwionośne stają się drożne, a ciśnienie tętnicze spada. Obniżają również poziom cholesterolu, dzięki czemu możecie czuć się ochronieni przed miażdżycą. Zawarty w figach magnez z pewnością poprawi Wam humor, zlikwiduje rozdrażnienie, zmęczenie. Regularne ich spożywanie redukuje stres i problemy ze snem.
Figi w czekoladzie
Najprostszym deserem z figami w roli głównej to po prostu figi polane czekoladą, można tę słodką przekąskę przygotować błyskawicznie, jeśli posiadamy czekoladę gorzką, wystaczy ją rozpuścić w kąpieli wodnej (można dodać odrobinę mleka lub wody) i polać nią figi, dodać posiekane orzeszki lub wiórki kokosowe, ale też wykonać sam emu masę czekoladową z masła, mleka, cukru i kakao.
Nalewka figowa
Co kupić?
- 2 litry spirytusu 96 proc
- 400 g suszonych fig
- 4 goździki
- 2 litry wody
- bibuła filtracyjna
Przygotowanie:
Goździki oraz figi wsypcie do szklanego naczynia i zalejcie całość spirytusem, oraz wodą. Słoik lub butelkę musicie szczelnie zamknąć i postawić w ciemnym oraz suchym miejscu. Po upływie ok 16 dni, przecedźcie nalewkę przez bibułę i rozlejcie na mniejsze butelki. Najlepiej trzymać je w piwnicy lub w podobnym środowisku. Teraz musicie uzbroić się w cierpliwość, bo nalewka dojrzewa do pół roku.
Ciasteczka
Co kupić?