Fermentowane produkty sojowe: miso, tofu, tempeh

24 października 2011, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Do fermentowanych produktów sojowych należą : tempeh, miso, tofu, sosy sojowe i natto. Żywność fermentowana nie tylko zawiera sporo cennej witaminy B12 ale także ułatwia jej wchłanianie. Białko i inne składniki odżywcze dostarczane są w łatwiejszej do strawienia postaci, gdyż wcześniej zostają wstępnie przetrawione przez bakterie i drobnoustroje. Proces fermentacji w zasadniczy sposób zmienia charakter pożywienia – nadaje produktom zdolność do ekspansywnego oddziaływania na organizm.


Właściwości:

Tempeh pochodzi z Indonezji, wytwarza się go z ziaren lekko podgotowanej soi. Ma jedną z największych zawartości wit. B12 z wszystkich produktów żywnościowych, zawiera 19% białka, minerały – wapń, fosfor i żelazo. Posiada niski poziom tłuszczów nasyconych, wysoki poziom tłuszczów nienasyconych i rzadko występujące, a bardzo ważne kwasy tłuszczowe omega 3. Podobnie jak inne produkty sojowe, jest źródłem izoflawonów – substancji bioaktywnych o właściwościach regulacyjnych. Jest dobrym substytutem produktów pochodzenia zwierzęcego. Może być gotowany na parze, pieczony, smażony albo opiekany.

Miso to pasta ze sfermentowanej soi, została wynaleziona w Chinach ok. 2500 lat temu.  Najczęściej używane jest do przyprawiania zup i sosów. Może również zastępować sól (1/2 łyżeczki soli to ok.1,5 łyżki stołowej miso łagodnego). Polecane jest szczególnie w przypadku niedostatecznej ilości minerałów. Najpopularniejsze to  miso sojowe (hatcho), z dodatkiem jęczmienia – łagodniejsze w smaku (mugi) i ryżowe  – bardziej słodkie (kome). Każdy z rodzajów miso ma swój indywidualny smak i konsystencję. Miso zawiera 13-20% białka, zestaw aminokwasów podobny do profilu białka występującego w mięsie oraz szereg minerałów: wapń, fosfor, żelazo, potas, siarkę, magnez i miedź. Zawiera sporo korzystnych enzymów i bakterii korzystnych dla układu trawiennego, dlatego pomaga usunąć z organizmu śluz, który gromadzi się w wyniku spożywania dużej ilości pokarmów pochodzenia zwierzęcego. Szczególnie zalecane jest do spożywania rano – wtedy właśnie dostarcza do organizmu dużej dawki bardzo cennej energii.

Tofu jest produktem z rozdrobnionej i ugotowanej soi, w konsystencji przypomina twarożek, nie zawiera jednak cholesterolu, którego jest sporo w serach. Upowszechniło się dzięki buddyjskim mnichom, którzy odkryli, że jest ono źródłem łatwo przyswajalnego i dobrej jakości białka. Posiada też witaminy z grupy B i wiele ważnych minerałów – wapń, fosfor, żelazo, sód i potas. Ze względu na niską wartość kaloryczną i korzystny wpływ na gospodarkę cholesterolem w organizmie jest zalecane osobom z chorobami układu krwionośnego i odchudzającym się.

Sos sojowy wytwarzany jest z fermentowanych nasion soi, jest nieodzownym składnikiem kuchni azjatyckiej. Początkowo był znany tylko w Chinach, w XVI w. dotarł już do pozostałych mieszkańców Azji, a w XVII w. do Europy. Sosy sojowe różnią się smakiem i kolorem, podnoszą walory odżywcze i smakowe potraw. Do najpopularniejszych należy shoyu – z dodatkiem pszenicy lub jęczmienia i tamari – bez ziaren zbóż, otrzymywany przy wyrobie miso.

Najmniej znane natto spożywane jest przez Japończyków od tysięcy lat. Otrzymywane jest z soi, którą w tradycyjny sposób poddaje się procesowi fermentacji. Jest w czołówce najzdrowszych produktów na świecie. Z jakich względów się tam znalazło? Zawiera enzym, który w naturalny i bezpieczny sposób pozwala utrzymać optymalną gęstość krwi. Kwas linoleinowy i lecytyna zawarte w natto obniżają poziom cholesterolu i utrzymują naczynia krwionośne w elastyczności. Sfermentowana soja usuwa złogi śluzu w jelitach, wspomagając przy tym przemianę materii i pozbywanie się zbędnych kilogramów. Warto też wspomnieć o sporej ilości witaminy K (10-krotnie więcej niż w szpinaku), która jest bardzo istotna w formowaniu kości i zapobieganiu osteoporozie.

Przykładowe przepisy:

„Jajecznica” z tofu

25g tofu, 2 małe cebule, 2 łyżki oliwy, sos sojowy
Cebulę pokroić w kostkę, tofu rozdrobnić lub pokroić w drobne kawałki. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę i odczekać aż się zeszkli. Dodać pokrojone tofu i pokropić sosem sojowym, można też dodać świeże zioła. Smażyć na niewielkim ogniu 3-6 minut.

Zupa miso z warzywami i glonami

warzywa – marchew, dynia, cukinia, rzodkiew, cebula, kabaczek ( w zależności od upodobań), glony – wakame lub kombu (ok. 5-10cm), miso – ok. 1 łyżeczki na osobę
Do garnka z wodą włożyć kawałek wakame (lub kombu), gotować ok. 10 min,  po czym glon usunąć. Dodać warzywa i gotować ok. 15min. Pod koniec gotowania ( na ok. 3 min.) dodać pastę miso i doprawić.

Tempeh z kiszoną kapustą

1 kubek kiszonej kapusty, 200g tempeh, 1 łyżka sosu sojowego shoyu, olej do głębokiego smażenia, gałązka natki pietruszki
Tempeh pokroić w małą kostkę i usmażyć w głębokim oleju na złoty kolor, odsączyć w papierowym ręczniku. Wycisnąć sok z kapusty do rondelka, dodać shoyu i usmażony tempeh. Gotować razem ok. 3 min. Na koniec dodać kiszoną kapustę, wymieszać i udekorować natką pietruszki.

źródło: www.era-zdrowia.pl



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...