Faszerowany bakłażan
Artykuł zewnętrzny
Faszerowany bakłażan
(porcja na 2 os.)
Składniki:
- 1 duży bakłażan
- 1 czerwona cebula
- 1 czerwona papryka
- 450 g mięsa mielonego
- garść przypraw do mięsa mielonego, pieprz cayenne, zioła prowansalskie
Bakłażana przekroić na pół
miąższ wykroić ( u mnie najlepiej sprawdziła się łyżka metalowa do lodów, kupiona w Tchibo).
Posolić wnętrze i miąższ, odczekać 1 godz i później odcisnąć. Miąższ pokroić w kostkę, paprykę i cebulę. Przesmażyć na patelni. Do tych składników dodałam mięso mielone, wymieszałam, przyprawiłam. Smażyłam wszystko ok. 15 min. Do wnętrza bakłażana włożyłam nadzienie i zapiekałam ok. 40 min.