Faszerowane ziemniaki ze smakiem

20 października 2010, dodał: eva45
Artykuł zewnętrzny


składniki:

ziemniaki duże 4 szt

pieczarki 4 szt

cebula 1 szt

jajko 1 szt

vegeta 1 łyżka

pieprz 1/4 łyżeczki

olej do smażenia 3 łyżki

Farsz:
Cebulę pokroić cienko na piórka, podsmażyć. Dodać poszatkowane cienko pieczarki. Smażyć aż odparuje woda, dodać przyprawy. Na koniec jak lekko przestygnie dodać jajko surowe, wymieszać.

file1287561008

Ziemniaki obrać, przekroić na połówki i wydrążyć jak najwięcej ze środka, ściąć podstawę, aby równo stały. Nałożyć wcześniej przygotowany farsz i ustawić w garnku farszem do góry. Zalać 3/4 wysokości ziemniaków, do wody wsypać wegety i listek laurowy i gotować pod przykryciem około 25 min. Podawać do wszelkiego rodzaju mięs, a najlepiej smakuje z drobiem.