Faszerowane ziemniaki ze smakiem
Artykuł zewnętrzny
składniki:
ziemniaki duże 4 szt
pieczarki 4 szt
cebula 1 szt
jajko 1 szt
vegeta 1 łyżka
pieprz 1/4 łyżeczki
olej do smażenia 3 łyżki
Farsz:
Cebulę pokroić cienko na piórka, podsmażyć. Dodać poszatkowane cienko pieczarki. Smażyć aż odparuje woda, dodać przyprawy. Na koniec jak lekko przestygnie dodać jajko surowe, wymieszać.
Ziemniaki obrać, przekroić na połówki i wydrążyć jak najwięcej ze środka, ściąć podstawę, aby równo stały. Nałożyć wcześniej przygotowany farsz i ustawić w garnku farszem do góry. Zalać 3/4 wysokości ziemniaków, do wody wsypać wegety i listek laurowy i gotować pod przykryciem około 25 min. Podawać do wszelkiego rodzaju mięs, a najlepiej smakuje z drobiem.