Faszerowane ziemniaki z kiełbasą
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
ziemniaki duże
kiełbasa wędzona – może być salami
ser żółty 150 g.
pęczek zieleniny
2 ząbki czosnku
śmietana
sól do smaku
Przygotowanie:
Ziemniaki myjemy w mundurkach. Nadzienie: kiełbasę kroimy w kostkę, posypujemy startym serem i pociętą zieleniną i zmiażdżonym czosnkiem – wszystko mieszamy. Bierzemy folię – rwiemy do każdego ziemniaka. Kładziemy ziemniak w folię kroimy na 4 części, solimy. Wkładamy na 40 minut do piekarnika (180 stopni). Po upieczeniu wyjmujemy. Umieszczamy w środku każdego ziemniaka nadzienie i wkładamy jeszcze do piekarnika na 10-15 minut do zrumienienia się sera. Podawać w folii na talerzu. W środek wlać śmietanę.