Faszerowane pieczarki Portobello – przepisy i inspiracje
Obok białych i brązowych pieczarek, w najlepszych kuchniach świata wykorzystuje się pieczarki portobello, które od kilku lat są już dostępne w naszych sklepach. Grzyby portobello to tak naprawdę nieco odmieniona, dobrze znana w Polsce pieczarka. Różnice między nią a portobello tkwią głównie w kolorze i wielkości.
Portobello są większe od zwykłych pieczarek, a skórka na kapeluszu jest bardziej „przybrudzona”. Od mniejszych kuzynek różnią się też smakiem, są bowiem bardziej grzybowe i aromatyczne. Smakosze, którzy wykorzystują portobello w kuchni, zachwalają zdolność tej pieczarki do pochłaniania aromatów i ciekawszy smak od tego, którym pochwalić się mogą jego bielsze kuzynki. Grzyby portobello nie tylko dobrze smakują, ale również posiadają właściwości zdrowotne. Stanowią cenne źródło witamin z grupy B, witaminy D oraz fosforu. Duża zawartość białka roślinnego, pomaga walczyć z chorobami. Według opinii dietetyków, portobello doskonale wpływają na proces leczenia wielu różnych chorób. Te grzyby, podobnie jak boczniaki, są smaczne i mogą zastąpić mięso w wielu potrawach.
Portobello mogą być przygotowywane na wiele różnych sposobów. Idealnie nadają się jako baza do sosów i bulionów, przystawka, ale mogą być również podawane jako danie główne. Grzyby portobello można jeść faszerowane z migdałami, pieczone, duszone, w sosie, w winie czy na sałacie. Sposobów na grzyby portobello są już setki, jeśli nie tysiące. Świetnie nadaje się do faszerowania i zapiekania. Zachęcamy do sprawdzenia naszych przepisów.
Portobello nadziewane czosnkowym masłem ziołowym
Składniki:
– 6-8 kapeluszy portobello
– 1 szklanka bułki tartej
– 1/2 szklanki masła
– 4 ząbki czosnku, drobno rozdrobnione
– 3/4 łyżeczki suszonego oregano
– szczypiorek, drobno posiekany
– 1/2 szklanki świeżej pietruszki, drobno posiekanej
– gruba sól i świeży mielony pieprz
– garść grappe lub pomidorków koktajlowych
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik. W rondelku wymieszać masło, czosnek i oregano, podgrzewać na małym ogniu. Posmarować kapelusze portobello odrobiną roztopionego masła i ułożyć na blasze do pieczenia. Podpiec. Wymieszać bułkę tartą, pietruszkę, szczypiorek, sól i pieprz i polać masłem czosnkowym. Każdy kapelusz nadziać masłem czosnkowo-ziołowym, na wierzchu położyć połówki pomidora. Grillować lub piec w piekarniku do uzyskania złotego koloru, około 5 min. Wyjąć z piekarnika, udekorować świeżą pietruszką i podawać.
Portobello nadziewane z jajkiem
Składniki:
– 4 duże kapelusze portobello
– 2 opakowania mrożonego szpinaku
– 4 duże jaja
– 1/4 szklanki rozdrobnionego sera gouda
– 1/2 szklanki rozdrobnionego gotowanego bekonu
– sól i pieprz, opcjonalnie
Przygotowanie:
Ułożyć kapelusze portobello na blaszce do pieczenia. Położyć szpinak, ostrożnie wbić jajko na środek każdego kapelusza, posypać serem i boczkiem. Piec w temperaturze 180 st. C przez 18-20 min. W razie potrzeby posypać solą i pieprzem.
Portobello faszerowane po śródziemnomorsku
Składniki:
– 1 łyżka oleju
– 1 szklanka pokrojonej w kostkę cebuli
– 1/2 szklanki zielonej papryki pokrojonej w kostkę
– 1 szklanka pełnoziarnistego brązowego ryżu
– 1/2 łyżeczki suszonego oregano
– 2 szklanki bulionu z kurczaka lub warzyw
– 6-8 pieczarek portobello
– czarne oliwki
– 1/2 szklanki pokrojonych w kostkę pomidorów cherry
– 1 szklanka sera feta
– 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. W rondlu rozgrzać olej, dodać cebulę i zieloną paprykę i lekko zarumienić (ok. 3 min.). Dodać ryż, oregano i bulion. Przykryć i gotować przez 25 min. Położyć kapelusze portobello na blasze do pieczenia. Do ryżu dodać czarne oliwki, pomidory cherry, ser feta i pietruszkę. Napełnić kapelusze pieczarek portobello. Piec przez 12-15 min.
Enchilada z Portobello
Składniki:
– 4 grzyby portobello
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– ½ szklanka kukurydzy
– ½ szklanki czarnej fasoli z puszki
– 1 szklanka sosu Enchilada
– ¼ łyżeczki soli
– 1 łyżka mąki
– 1 szklanka mozzarelli lub sera monterey
– 2 łyżki szczypiorku
Przygotowanie:
Rozgrzać grill. Za pomocą małej łyżeczki wydrążyć kapelusze grzybów portobello. Posmarować kapelusze oliwą z oliwek. Wymieszać sos enchilada, sól i mąkę. Do każdego kapelusza włożyć ok. 2 łyżek kukurydzy i czarnej fasoli. Skropić sosem. Na wierzchu posypać pokrojonym serem. Grilować przez 5-6 min., aż ser się roztopi, a sos będzie bulgotał. Posypać szczypiorkiem.
Portobello nadziewane szpinakiem i pomidorami
Składniki:
– 8 dużych grzybów portobello
– niskokaloryczny spray do pieczenia
– 1 mała cebula, drobno posiekana
– 4 ząbki czosnku, pokruszone
– mała torebka szpinaku baby
– 3 pieczone czerwone papryki w solance
– 1 łyżeczka suszonych płatków chilli
– 1 łyżka rozmarynu, drobno posiekanego
– 4 łyżki niskotłuszczowego naturalnego twarożku
– sól i czarny pieprz
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Kapelusze portobello spryskać sprayem do pieczenia. W rondelku podsmażyć pokrojone nóżki pieczarek, cebulę i czosnek (ok. 5 min.). Dodać szpinak, paprykę, chili i rozmaryn i smażyć przez 3 min. Zdjąć z ognia i dodać serek. Doprawić do smaku i dobrze wymieszać. Napełnić kapelusze mieszanką szpinaku, ułożyć na blasze do pieczenia i piec przez 15-20 min. Udekorować gałązkami rozmarynu.
Portobello z sałatką Caprese
Składniki:
– 4 duże kapelusze portobello
– 3 średnie pomidory, posiekane (2 filiżanki)
– świeży ser mozzarella
– ¼ szklanki posiekanej świeżej bazylii
– 2 ząbki czosnku, mielone
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– glazura balsamiczna (opcjonalnie)
– sól i świeży mielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Rozgrzać grill lub piekarnik. Skropić kapelusze portobello oliwą z oliwek, doprawić solą i pieprzem do smaku. Grillować grzyby ok. 4-5 min. z każdej strony. Wymieszać pomidory, mozzarellę, bazylię i czosnek. Skropić oliwą z oliwek i ponownie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Wypełnić kapelusze portobello. Można posmarować glazurą balsamiczną i natychmiast podawać.
Portobello faszerowane kurczakiem
Składniki:
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 4 duże kapelusze portobello
– pokrojona pierś kurczaka
– 5 filiżanek posiekanego świeżego szpinaku
– 1/2 filiżanki pokrojonej w kostkę cebuli
– 2 ząbki czosnku, mielone
– 1 łyżeczka soli
– 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
– 3 łyżki startego parmezanu
– 1/4 szklanki wina marsala
– 1/2 szklanki chihuahua (można zastąpić mozzarellą)
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i smażyć przez 3-4 min., następnie dodać czosnek i smażyć jeszcze przez 1 min. Następnie dodać kurczaka i smażyć aż się zrumieni. Wlać 1/4 szklanki wina marsala, dodać sól i pieprz. Gotować, aż płyn zostanie prawie całkowicie wchłonięty. Dodać posiekany szpinak i gotować, aż zwiędnie, następnie dodać parmezan, śmietanę i 1/4 szklanki sera chihuahua, mieszając dokładnie. Wlać pozostałe 2 łyżki wina marsala i zamieszać. Napełnić każdy kapelusz portobello ciepłym farszem. Piec przez 15 min., następnie wyjąć z piekarnika i nałożyć pozostałą 1/4 szklanki sera na każdy kapelusz i piec przez kolejne 5 min., aż ser się roztopi.
Portobello faszerowane serami
Składniki:
– 3/4 szklanki sera ricotta
– 3/4 szklanki startego parmezanu
– 1/2 szklanki rozdrobnionego szarego sera mozzarella
– 2 łyżki świeżej pietruszki
– 1/8 łyżeczki pieprzu
– 6 dużych kapeluszy portobello
– 6 plasterków dużego pomidora
– 3/4 szklanki świeżych liści bazylii
– 3 łyżki migdałów lub orzeszków pinii
– 1 mały ząbek czosnku
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 2 do 3 łyżeczek wody
Przygotowanie:
W małej misce wymieszać ser ricotta, 1/4 szklanki parmezanu, mozzarellę, pietruszkę i pieprz. Napełnić kapelusze portobello mieszanką ricotty. Na wierzchu ułożyć plasterki pomidora. Grillować (piec) przez 8-10 min. lub do czasu aż grzyby będą miękkie. Wyjąć metalową szpatułką. W robocie zmielić bazylię, migdały i czosnek. Dodać pozostały parmezan. Podczas mielenia stopniowo dodawać olej i wodę, aby osiągnąć pożądaną konsystencję. Polać przygotowanym sosem przed podaniem.
Portobello ze szpinakiem i oliwkami
Składniki:
– 4 kapelusze portobello
– 2 łyżki oliwy z oliwek extra-virgin
– 1/2 szklanki posiekanej cebuli
– 1 ząbek czosnku, mielony
– 1 szklanka pomidorów krojonych w puszce
– 1/2 szklanki bułki tartej
– 1/4 szklanki startego parmezanu
– 1/2 szklanki rozdrobnionej szarej mozzarelli
– 1/4 szklanki czarnych oliwek
– 2 szklanki szpinaku baby
– 1 łyżeczka suszonego oregano
– 1/2 łyżeczki koszernej lub soli morskiej
– 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Lekko natrzeć każdy kapelusz portobello oliwą z oliwek. Ułożyć na blaszce do pieczenia. Na patelni podgrzać 1 łyżkę oliwy z oliwek, dodać cebulę i smażyć przez 5 min. Dodać czosnek i podsmażyć przez dodatkowe 30 sek. Dodać pokrojone w kostkę pomidory (bez soku), szpinak, oregano, sól i pieprz. Gotować do momentu, gdy szpinak zmięknie, przez około 2 min., mieszając. Zdjąć z ognia. Wrzucić pokrojone czarne oliwki. Do każdego kapelusza portobello nałożyć farsz, posypać mozzarellą, a następnie parmezanem i bułką tartą. Skropić pozostałą oliwą z oliwek. Piec przez 15 min., aż grzyby będą miękkie, a ser się roztopi.
Portobello z dzikim i brązowym ryżem
Składniki:
– 8 dużych kapeluszy portobello
– 3 łyżki oleju rzepakowego
– 3/4 łyżeczki soli
– 12 plasterków boczku
– 1 szklanka cebuli, posiekana
– 2 ząbki czosnku, mielone
– 1/2 szklanki białego wina
– 3 szklanki ugotowanego brązowego ryżu
– 1 i 1/2 szklanki ugotowanego dzikiego ryżu
– 1/4 szklanki szalotki, pokrojonej w cienkie plasterki
– 1/4 szklanki świeżej bazylii, posiekanej
– 1 łyżka świeżego oregano, posiekanego
– 1 łyżka świeżego tymianku, posiekanego
– 3/4 szklanki parmezanu
– 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Nóżki portobello grubo posiekać. Łyżką wyskrobać blaszki z kapeluszy. Posmarować kapelusze olejem i ułożyć na blasze do pieczenia. Posypać 1/4 łyżeczki soli i piec 10 min. Na patelni podsmażyć bekon (ok. 5 min.). Zdjąć z patelni i odstawić. Na patelnię wrzucić posiekane nóżki portobelle i smażyć przez 1 min. Dodać cebulę i smażyć ok. 3 min.. Dodać czosnek i smażyć kolejne 30 sek., stale mieszając. Wlać wino i gotować 2 min. Usunąć z ognia. Pokroić boczek i dodać do cebuli razem z brązowym ryżem, dzikim ryżem, szczypiorkiem, bazylią, oregano, tymiankiem, 1/2 szklanki sera, 1/2 łyżeczki soli i pieprzu. Kapelusze portobello nadziać przygotowanym farszem. Posypać pozostałym serem i piec 10 min. lub do momentu, aż ser się lekko rozpuści.
Portobello faszerowane z farro
Składniki:
– 6 kapeluszy portobello
– 4 łyżeczki oliwy z oliwek
– 2 pory, cienko pokrojone (2 filiżanki)
– 6 ząbków czosnku, mielonego
– 1 1/2 łyżki posiekanego świeżego tymianku
– świeży szpinak baby
– świeży kozi ser
– 2 łyżki orzeszków piniowych
– 1 szklanka farro (pszenicy łuskanej)
– 2 łyżeczki startej skórki cytryny
– 2 łyżeczki soku z cytryny
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem pergaminowym lub mocno spryskać sprayem do pieczenia. Spryskać kapelusze portobello sprayem do pieczenia (lub oliwą) i posypać solą i pieprzem. Ułożyć kapelusze na blaszce, piec przez 10 min. Odwrócić kapelusze. Na patelni podgrzać 2 łyżeczki oleju, dodać pory, czosnek i tymianek i smażyć przez 4 min. lub do momentu, gdy pory będą miękkie. Dodać 2 duże garście szpinaku i smażyć od 8 do 10 min., aż szpinak się zwiędnie, a większość cieczy odparuje. Dodać ser kozi i orzechy piniowe, mieszać, aż ser się roztopi. Zdjąć z ognia i doprawić solą i pieprzem. Napełnić każdy kapelusz portobello przygotowanym farszem. Piec 25 min. lub do momentu aż grzyby są miękkie. W dużym garnku ugotować farro. Wymieszać skórkę z cytryny, sok z cytryny i pozostałe 2 łyżeczki oliwy z oliwek. Dodać do farro, doprawić solą i pieprzem.
Portobello z dzikim ryżem i marchewką
Składniki:
– 4 duże kapelusze portobello
– 1 szklanka mieszanki dzikiego ryżu
– 2 i ½ szklanki bulionu
– ¾ szklanki pokrojonej marchewki
– 1 mała posiekana cebula
– ⅓ szklanki prażonych orzeszków piniowych
– 2 szklanki szpinaku baby
– ser kozi
– 2 łyżki parmezanu
– 1 rozdrobniony czosnek
– 1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu
– 1 łyżeczka świeżego tymianku
– 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
– sól gruboziarnista i pieprz
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodać cebulę i smażyć do miękkości (ok. 4 min.), dodać czosnek, marchew, zioła i szczyptę soli i pieprzu i smażyć ok. 1 min. Dodać ryż i smażyć ok. 30 sek. Dodać bulion, zamieszać i gotować na wolnym ogniu przez około 30-35 min., aż ryż będzie miękki. Kapelusze portobello umieścić na blaszce do pieczenia i lekko pokropić oliwą z oliwek oraz posypać solą i pieprzem. Piec kapelusze portobello około 4 min. z każdej strony. Przenieść grzyby na talerz. Do ryżu wrzucić szpinak. Usunąć z ognia i dodać parmezan, orzeszki piniowe i doprawić solą i pieprzem do smaku. Nadziać kapelusze. Posypać kozim serem i świeżymi ziołami przed podaniem.
Portobello z pomidorami i papryką
Składniki:
– 4 duże kapelusze portobello
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– 1 łyżka soku z cytryny
– 1 duży ząbek czosnku, drobno posiekany
– sól i pieprz do smaku
– 1 pieczony pomidor
– 1 pieczona czerwona papryka, pokrojona w kostkę
– sera feta
– 2 łyżki parmezanu
– 1 łyżka świeżej posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
Umieścić kapelusze portobello na folii lub blaszce aluminiowej. Wymieszać oliwę z oliwek, sok z cytryny i czosnek. Dokładnie natrzeć kapelusze portobello. Posypać solą i pieprzem. Rozgrzać piekarnik i zapiec grzyby (ok. 3-5 min.). Wyjąć z piekarnika. Napełnić kapelusze pieczonymi pomidorami, pieczoną czerwoną papryką i posypać serem feta, parmezanem i pietruszką. Piec przez 12 min. lub do czasu, aż ser się zmięknie.
Portobello a’la lasagna
Składniki:
– 4 duże kapelusze portobello
– 1 szklanka sosu marinara
– 1 szklanka ricotta z migdałami
– 1 szklanka posiekanego świeżego szpinaku baby
– 1 szklanka mozzarelli lub parmezanu
– świeża bazylia, do dekoracji
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Wypełnić każdy kapelusz portobello 2 łyżkami sosu marinara. Na wierzch położyć około 1/4 szklanki sera ricotta i łyżkę stołową szpinaku. Posypać mozzarellą. Umieść nadziewane pieczarki na blasze do pieczenia i piecz przez 20 min. Udekorować bazylią przed podaniem.
Portobello po wegetariańsku
Składniki:
– 4 duże kapelusze portobello
– 1 łyżeczka puree z czosnku
– 1 czerwona papryczka chilli
– 1 szalotka, drobno pokrojona w kostkę
– 200 g sera feta, pokrojonego w kostkę
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 1 łyżka masła
– sól i pieprz
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Blaszkę do pieczenia wyłożyć pergaminem do pieczenia. Oczyścić grzyby i usunąć nóżki, następnie nóżki dokładnie pokroić. Natrzeć kapelusze niewielką ilością oliwy z oliwek. Na patelni roztopić masło i smażyć puree z czosnku, chilli, szalotki i grzyby przez około 5 min., aż ciecz odparuje. Ostudzić. Wrzucić do blendera i zmiksować z serem feta, szczyptą soli i pieprzu. Każdy kapelusz portobello nadziać przygotowanym farszem i umieścić na blasze do pieczenia w piekarniku. Piec 15 min., aż ser się roztopi i przybierze złotobrązowy kolor. Podawać z sałatą.
Portobello ze szpinakiem i pomidorami
Składniki:
– 4 duże kapelusze portobello
– 280-340 g szpinaku baby
– 1 szklanka pomidorów, posiekane
– 1/2 szklanki cebuli, drobno posiekanej
– 1/4 szklanki bułki tartej
– 1/4 szklanki suszonych pomidorów, drobno posiekanych
– 1/4 szklanki czarnych oliwek, pokrojone w kostkę
– 2 ząbki czosnku, mielone
– 1/2 łyżeczki soli
– 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
– 2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Umieścić szpinak na dużej patelni i smażyć przez 2 min., aż zwiędnie. Zdjąć z ognia i odlać nadmiar płynu. Przełożyć szpinak do miski. Na patelnię dodać oliwę i cebulę i smażyć przez 3 min. Dodać czosnek i smażyć przez 30 sek. Następnie dodać dojrzałe i suszone pomidory, oliwki, sól i pieprz. Gotować przez 2-3 min. Zdjąć z ognia i dodać szpinak. Rozgrzać piekarnik. Kapelusze portobello natrzeć oliwą z oliwek, posypać solą i czarnym pieprzem.Piec przez 5-6 min., wyjąć. Każdy kapelusz faszerować mieszanką szpinakową. W małej misce wymieszać bułkę tartą z solą i pieprzem. Posypać kapelusze. Umieść nadziewane grzyby portobello w piekarniku i piec 5-10 min.
Portobello z pomidorami na rukoli
Składniki:
– 1 pomidor pokrojony w kostkę
– 3 łyżki oliwek, posiekane
– 1 szklanka rozdrobnionego ser feta
– pieprz cytrynowy do smaku
– 1/4 szklanki masła
– 3 ząbki czosnku, mielone
– 4 kapelusze portobello
– 1 szklanka liści rukoli
– 4 plasterki chleba na grzanki
Przygotowanie:
W średniej misce wymieszać pomidory, oliwki, 3/4 szklanki sera feta i pieprz cytrynowy. Na małej patelni rozpuścić masło. Dodać czosnek i podsmażyć. Kapelusze portobello natrzeć masłem czosnkowym. Rozgrzać grill lub piekarnik. Piec kapelusze 3-4 min. Ciepłe kapelusze napełnić przygotowanym serem. Posypać resztą 1/4 szklanki sera feta. Umieścić grzyby na grillu (lub w piekarniku) i piec 10 min. Umieść 1/4 szklanki rukoli na każdym kawałku tostu, a następnie na wierzchu układać nadziewane pieczarki i podawać na ciepło.
Portobello z dynią
Składniki:
– 6 grzybów portobello
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 1 szklanka brązowego ryżu lub ryżu arborio
– 3 kubki dyni, pokrojonej w kostkę
– 3 szklanki posiekanej kapusty
– 2 szalotki, drobno posiekane
– 2 ząbki czosnku, mielone
– 2 i 1/2 kubka bulionu warzywnego
– 3/4 szklanki białego wina
– 2 łyżki posiekanej świeżej szałwii
– 1 łyżka masła (lub margaryny wegańskiej)
– 1/2 szklanki włoskiego sera mieszanego (lub sera wegańskiego)
Przygotowanie:
Ugotować brązowy ryż, odcedzić i odłożyć na bok. Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. i wyłożyć blachę do pieczenia papierem pergaminowym. Oczyścić grzyby i posmarować je cienką warstwą oleju (około jednej łyżki stołowej). Posypać solą i pieprzem, a następnie ułożyć na blaszce do pieczenia. Podgrzać pozostałą łyżkę oliwy z oliwek, dodać szalotkę i czosnek i smażyć przez 2-3 min., a następnie dodać ryż. Wlać wino i gotować, aż płyn się wchłonie (ok. 10 min.). Dodawać po 1/2 szklanki bulionu warzywnego do ryżu i gotować, aż się wchłonie. Dodać dynię i kapustę oraz kolejne porcje bulionu. Kiedy cały bulion zostanie wchłonięty, ryż i warzywa powinny być miękkie. Dodać 1/4 szklanki sera razem z masłem i świeżą szałwią, a następnie wymieszać dokładnie. Upiec kapelusze portobello (ok. 10 min.). Ciepłe kapelusze napełnić farszem, posypać resztą sera, piec przez 3-5 min., aż będą złote.
Portobello po włosku
Składniki:
– 4 grzyby portobello
– 2 łyżki topionego masła
– 2 ząbki czosnku zmielone
– 1 szklanka sosu marina
– 4 plasterki sera provolone
– 1/2 szklanki suszonych pomidorów
– 1/2 szklanki mozzarelli
– 3 łyżki orzeszków piniowych
– 1/2 szklanki octu balsamicznego
– 3 łyżki świeżej bazylii, pokrojonej w cienkie wstążki
– szczypta czerwonej papryki
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Na patelni rozgrzać masło, dodać czosnek, wymieszać. Oczyścić kapelusze portobello. Umieścić folię na blasze do pieczenia i pokropić sprayem do pieczenia. Natrzeć kapelusze masłem czosnkowym i położyć na przygotowaną blachę do pieczenia. Do każdego kapelusza włożyć kawałek sera provolone, dodać mozzarellę, suszone pomidory i orzechy piniowe. Umieść blachę do pieczenia w nagrzanym piekarniku i piec przez 15 min. Wlać ocet balsamiczny do małego rondla i gotować na małym ogniu, aż objętość zmniejszy się o połowę. Wyjąć grzyby z piekarnika i skropić octem balsamicznym. Udekorować bazylią i pokruszoną papryką.
Portobello z sałatką z pomidorów
Składniki:
– 4 duże grzyby portobello
– 2 ząbki czosnku, mielone
– 3 małe pomidory, pokrojone na kawałki
– świeża mozzarella pokrojona w kostki
– ¼ szklanki posiekanych świeżych liści bazylii
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– sól i pieprz
Przygotowanie:
Rozgrzać grill lub piekarnik. Posmarować obie strony kapeluszy portobello oliwą z oliwek. Doprawić solą i pieprzem. Grillować (piec) aż grzyby będą miękkie, około 5 min. na stronie. Wymieszać 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek i czosnek, dodać pomidory, mozzarellę i bazylię. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Do każdego kapelusza włożyć 1 łyżkę sałatki z pomidorów, skropić oliwą z oliwek.
Portobello z halloumi
Składniki:
– 300 g portobello
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– szczypta zmielonego czarnego pieprzu
– 60 g wegetariańskiego halloumi
– 120 g sałatki z rukoli i rzeżuchy
– 1 łyżka sosu sałatkowego
– 200 g bagietki pełnoziarnistej
Przygotowanie:
Rozgrzać grill lub piekarnik. Umieścić grzyby na tacy grillowej, skórką do dołu, pokropić olejem, doprawić solą i piec (grillować) przez 5 min. Położyć plasterek halloumi na wierzchu każdego grzyba i grillować przez kolejne 5 min. Ułożyć grzyby na talerzu z sałatką, pokropić sosem sałatkowym. Podawać z kawałkami pełnoziarnistej bagietki.
Pizza portobello
Składniki:
– 6 kapeluszy portobello
– 1/2 szklanki sosu pomidorowego
– 1 łyżka świeżego czosnku, mielonego
– 1/4 szklanki pokrojonych czarnych oliwek
– 1/4 szklanki mini papryki słodkiej
– 1/4 szklanki pokrojonej czerwonej cebuli
– pomidory cherry, w plasterkach
– świeży ser mozzarella w plasterkach
– świeża bazylia do dekoracji (opcjonalnie)
– 1 łyżka włoskich przypraw
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 200 st. C i wyłożyć blachę do pieczenia papierem pergaminowym. Ułożyć kapelusze portobello na blasze do pieczenia i piec przez 5 min.
Wyjąć grzyby z piekarnika, do każdego wlać łyżeczkę sosu pomidorowego. Na wierzchu ułożyć ser, pokrojone pomidory, oliwki, pokrojoną paprykę, czerwoną cebulę i czosnek. Piec przez dodatkowe 20 min. lub do momentu, gdy ser się roztopi i uzyska złoty kolor. Udekorować każdą pizzę świeżą bazylią i posypać włoskimi przyprawami.
Portobello na sałacie
Składniki:
– 4 grzyby portobello
– 1 duży ząbek czosnku, pokrojony na pół
– 1 łyżka oleju rzepakowego
– 1 łyżka czerwonego octu winnego
– 1 szklanka posiekanego pomidora
– ½ szklanki posiekanej żółtej papryki
– ½ szklanki tartej bułki tartej
– ½ łyżeczki suszonych liści tymianku
– ¼ łyżeczki soli
– ¼ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
– spray do pieczenia
– ser cheddar, tarty (około ½ filiżanki)
Przygotowanie:
Natrzeć kapelusze portobello pokrojonym czosnkiem. Pokropić olejem i octem po obu stronach kapeluszy. Wymieszać pomidory, paprykę, bułkę tartą, tymianek, sól i pieprz. Kapelusze portobello grillować przez 3 min. i odwróć. Do każdego kapelusza włożyć mieszankę warzyw i posypać serem. Grillować przez 3 min. Podawać na liściach sałaty.
Portobello z fasolą i quinoi
Składniki:
– 6 dużych grzybów portobello
– 1 szklanka gotowanej quinoi
– 1 łyżka oleju z awokado lub oliwy z oliwek
– 1 szklanka pokrojonej w kostkę czerwonej papryki
– 1/2 czerwonej cebuli, pokrojonej w kostkę
– 1 świeży ząbek czosnku, mielony
– 1 szklanka czarnej fasoli
– 1 szklanka słodkiej kukurydzy
– 1 łyżeczka zmielonego kminku
– 1 łyżka mielonego ziarna kolendry
– 1 łyżeczka chili w proszku
– sól morska i pieprz, do smaku
– limonkowe kliny i świeża posiekana kolendra (do dekoracji)
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. i wyłożyć blaszkę do pieczenia z papierem pergaminowym. Lekko spryskać grzyby olejem z avocado lub oliwą z oliwek, posypać solą morską i pieprzem, a następnie umieść je na przygotowanej blasze do pieczenia. Piec przez około 10 min. Rozgrzać patelnię, dodać 1 łyżkę oleju, cebulę, czosnek i paprykę. Smażyć przez 3-5 min. mieszając od czasu do czasu. Dodać czarną fasolę, słodką kukurydzę, komosę ryżową, kminek, chili w proszku i zmielony kminek. Smażyć przez dodatkowe 3-5 min., aż warzywa zaczną mięknąć. Doprawić solą morską i pieprzem. Podzielić farsz równo między kapelusze portobello. Piec przez około 5 min. lub do czasu, aż grzyby i dodatki będą gorące i lekko rumiane.
Portobello z chrupiącym bekonem
Składniki:
– 3/4 szklanki masła
– 1/4 szklanki liści szałwii bez łodyg
– 2 kubki pokrojonej dyni
– bekon wędzony
– kozi ser
– 4 duże kapelusze portobello
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Wyłożyć blachę do pieczenia papierem do pieczenia. Połowę masła rozpuścić na patelni i podsmażyć liście szałwii (ok. 3 min.). Wymieszać pokrojoną w kostkę dynię, czosnek i boczek. Posypać solą, skropić roztopionym masłem i olejem i wymieszać. Piec w piekarniku 30 min. Kapelusze portobello piec w piekarniku przez 20 min. Wymieszać pozostałe masło i liście szałwii na patelni. Podzielić mieszaninę dyni, ułożyć bekon, skropić masłem z szałwią i udekorować listkami szałwii.