Faszerowane papryki na grzybowo
Pachnie w całym domu – uwielbiam szczególnie zimą bo przypominają jesienne aromaty.
Czas : 1 godzina
Składniki :
- 4 duże papryki ( używam czerwonych lub żółtych )
- 0,3 kg mięsa mielonego ( używam tatarowe lub drobiowe )
- 1 woreczek ryżu ( 10 dag suchego )
- 2 cebule
- 4 średnie pieczarki
- garść suszonych grzybów ( ok. 10 kapeluszy całych )
- 4 łyżki oleju słonecznikowego
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz mielony
- maggi
- 1/2 pęczka kopru
- 1 kostka bulionu drobiowego
- 1 kostka bulionu grzybowego
- 1/2 szklanki słodkiej śmietany
- 3 łyżki mąki
- woda
Namoczyć grzyby i ugotować. Odcedzić zachowując wodę z gotowania i pokroić. Z papryki ściąć górę , usunąć gniazda nasienne. Ugotować ryż na pół miękko ( 15 minut). Cebule drobno usiekać i zeszklić na oleju .Pieczarki pokroić bardzo drobno i usmażyć na rumiano na oleju . Wymieszać mięso, ryż , cebulę , pieczarki i koper. Doprawić solą, pieprzem i maggi. Napełnić farszem papryki i ułożyć je w garnku. Ścięte wierzchy z papryk pokroić drobno (bez ogonków) i wsypać do garnka.Wsypać do garnka pokrojone grzyby i wlać wywar z gotowania. Rozpuścić w gorącej wodzie kostki bulionowe i zalać papryki .Przykryć garnek i dusić ok. 30 minut (od zagotowania) .
W osobnym garnuszku roztopić masło i wsypać na nie mąkę. Wymieszać. Wlać śmietankę, a potem dolewać wywar z gotowania papryk aż sos osiągnie pożądaną gęstość. Łyżką cedzakową wyjąć papryki. Z wywaru w którym się gotowały wyłowić ( łyżką cedzakową ) grzyby i pokrojone kawałki papryki i dodać do sosu.
Podawać same, z pieczywem lub z ziemniakami – jak kto lubi.
Resztę wywaru z gotowania jaka zostaje ( zawsze jest go za dużo w stosunku do ilości papryk ) wykorzystuję do zrobienia zupy – taka grzybowo- paprykowa z dodatkami lub zamrażam w porcjach jako baza do zrobienia sosu do jakiegoś mięsa .