Faszerowane papryki na grzybowo

4 kwietnia 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Pachnie w całym domu – uwielbiam szczególnie zimą bo przypominają jesienne aromaty.

Czas : 1 godzina

Składniki :

  • 4 duże papryki ( używam czerwonych lub żółtych )
  • 0,3 kg mięsa mielonego ( używam tatarowe lub drobiowe )
  • 1 woreczek ryżu ( 10 dag suchego )
  • 2 cebule
  • 4 średnie pieczarki
  • garść suszonych grzybów ( ok. 10 kapeluszy całych )
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz mielony
  • maggi
  • 1/2 pęczka kopru
  • 1 kostka bulionu drobiowego
  • 1 kostka bulionu grzybowego
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietany
  • 3 łyżki mąki
  • woda

Namoczyć grzyby i ugotować. Odcedzić zachowując wodę z gotowania i pokroić. Z papryki ściąć górę , usunąć gniazda nasienne. Ugotować ryż na pół miękko ( 15 minut). Cebule drobno usiekać i zeszklić na oleju .Pieczarki pokroić bardzo drobno i usmażyć na rumiano na oleju . Wymieszać  mięso, ryż , cebulę , pieczarki i koper. Doprawić solą, pieprzem i maggi. Napełnić farszem papryki i ułożyć je w garnku. Ścięte wierzchy z papryk pokroić drobno (bez ogonków) i wsypać do garnka.Wsypać do garnka pokrojone grzyby i wlać wywar z gotowania. Rozpuścić w gorącej wodzie kostki bulionowe i zalać papryki .Przykryć garnek i dusić ok. 30 minut (od zagotowania) .

W osobnym garnuszku roztopić masło i wsypać na nie mąkę. Wymieszać. Wlać śmietankę, a potem dolewać wywar z gotowania papryk aż sos osiągnie pożądaną gęstość. Łyżką cedzakową wyjąć papryki. Z wywaru w którym się gotowały wyłowić ( łyżką cedzakową ) grzyby i pokrojone kawałki papryki i dodać do sosu.

Podawać same, z pieczywem lub z ziemniakami – jak kto lubi.

Resztę wywaru z gotowania jaka zostaje ( zawsze jest go za dużo w stosunku do ilości papryk ) wykorzystuję do zrobienia zupy – taka grzybowo- paprykowa z dodatkami lub zamrażam w porcjach jako baza do zrobienia sosu do jakiegoś mięsa .

file1301929283