Faszerowane muszle z pieczarkami. Ten przepis na taki makaron jest pozycją obowiązkową
Makaron to obiad, który często gości w naszych domach. Jest łatwy w przygotowaniu, gotowanie nie zajmuje dużo czasu, a w spiżarni niemal zawsze znajdziemy wolne pudełko. Warto jednak wyjść poza zwykłą rutynę spaghetti i klopsików i wypróbować pyszny przepis na makaron faszerowany.
Duże makaronowe muszle faszerowane to idealny obiad i ulubione danie dla całej rodziny. Nadziewane pieczarkami w śmietanie i serem szybko się przygotowuje, a resztki można przechowywać i podgrzewać w bardzo łatwy sposób. Jeśli jesteś fanem makaronu, ten przepis na faszerowane muszle jest pozycją obowiązkową.
Fot.: Redakcja
Przepisy na pieczone makarony są często rezerwowane na weekend, ponieważ zazwyczaj wymagają dłuższego czasu gotowania i wymagają nieco więcej czasu na przygotowanie niż przeciętny obiad w tygodniu . Jednak przygotowując faszerowany makaron z sosem pieczarkowym przekonasz się, że nasz przepis nie należy do tych dań. W przeciwieństwie do innych przepisów na pieczone makarony, przygotowanie tych faszerowanych muszli z sosem pieczarkowym jest bardzo łatwy: gotujesz makaron, przygotowujesz farsz, faszerujesz i podgrzewasz na patelni. To idealny przepis na pyszne danie, który rozjaśni nawet najbardziej ponury jesienny dzień.
Do przygotowania obiadu potrzebujemy opakowanie dużego makaronu do faszerowania, kształt nie ma znaczenia, chociaż najwygodniejsze są grube rurki lub muszle. Idealny jest makaron włoski. Drugi składnik to pieczarki, z którego przygotowujemy nadzienie. Trzeci składnik to sery. Najlepszą opcją są w tym przypadku są twarde i dojrzałe sery żółte, jak gouda, edam bądź ementaler, które gwarantują, że będą dobrze rozpuszczać. A do posypania włoski ser Grana Padano, twardy i dojrzewający na bazie mleka krowiego, który jest wisienką na torcie w tym daniu.
Makaron faszerowany – przepis
Składniki:
– 1/2 kg pieczarek
– 1 cebula
– śmietana
– masło do smażenia
– makaron do faszerowania
– ser gouda
– ser Grana Padano
– szczypiorek
– sól i czarny pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ugotować makaron al dente i odcedzić. Lekko ostudzić. Pieczarki oczyścić i pokroić. Cebulę pokroić. Na odrobinie masła podsmażyć cebulę, wrzucić pokroje pieczarki, posolić. Poddusić pod przykryciem. Dodać 3 łyżki śmietany, gotować do uzyskania gęstego sosu. Doprawić pieprzem. Faszerować makaron pieczarkami, dodając odrobinę pokrojonego sera gouda do środka. Makaron układać na dużej patelni. Dodać łyżkę śmietany, posypać serem Grana Padano i pieprzem. Przykryć i dobrze pogrzać. Podawać na ciepło posypane szczypiorkiem i Grana Padano (według uznania).