Faszerowane kalarepki w pomidorowym sosie

21 sierpnia 2009, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Faszerowane kalarepki w pomidorowym sosie

W sezonie na kalarepkę robię często . Raz w sosie koperkowym , raz w pomidorowym .

Czas ; 1 godzina
Składniki :
2 duże kalarepki
10 dag mięsa mielonego
5 dag ugotowanego na pół miękko ryżu( 1 torebka )
1 cebula
2 łyżki oleju
1/2 łyżki masła
2 łyżeczki mąki
2 łyżki usiekanego koperku
1 kostka bulionu drobiowego Knorra( lub inna przyprawa do sosów )
½ szklanki słodkiej śmietanki
przecier pomidorowy 30% ( ok. 7-10 dag )
sól
szczypta cukru
pieprz mielony
3 szklanki wody

Kalarepki obrać i wydrążyć łyżeczką środki. ( wydrążone kawałki użyć do zupy jarzynowej lub na jarzynkę z marchewką ). Mięso , ryż, podsmażoną na rumiano na 1 łyżce oleju cebulę, 1 łyżkę kopru wymieszać . Doprawić solą i pieprzem .Nadziać kalarepki. Włożyć do średniej wielkości garnka . Zalać wodą . Dodać kostkę bulionową . Dusić 30 minut od zagotowania. W małym garnuszku rozgrzać pozostały olej z masłem. Wsypać mąkę . Rozprowadzić śmietanką i wywarem w takiej ilości by sos miał pożądaną gęstość. Dodać przecier pomidorowy . Zagotować . Doprawić sos do smaku solą i cukrem . Podawać kalarepki z młodymi ziemniakami z wody lub same w sosie .

Ja robiąc takie kalarepki szykuję jednocześnie dwa obiady .Przygotowuję farsz z 
podwójnej porcji ( 25 dag mięsa, 10 dag ryżu, 1 cebula ).Połową nadziewam kalarepki , a z połowy robię pulpeciki .Gotuję je razem z faszerowanymi kalarepkami i podaję z kalarepką( to co zostało wydrążone) z marchewką

 

nadesłane: Babciagramolka



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...