Faszerowane bakłażany
Składniki:
4 bakłażany
6 łyżek oliwy z oliwek
2 pomidory
strąk czerwonej i żółtej papryki
5 dag oliwy z oliwek
2 łyżki kaparów
2 filety anchois
3 łyżki bułki tartej
1 łyżka oregano
1 pęczek pietruszki
20 dag mozzarelli
sól, pieprz
Przygotowanie:
Bakłażany przekroić na pół, wyciąć miąższ i zostawić tylko 1 cm powierzchni przy skórce. Posolić w środku, posypać pieprzem i posmarować oliwą. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry i pokroić drobno. Papryki opalić nad ogniem, zdjąć skórę, oczyścić z pestek i pokroić w kostkę. Natkę posiekać, oliwki i kapary wydrylować, pokroić na ćwiartki. Rozdrobnić filety anchois. W misce wymieszać bułkę tartą, oliwki, kapary, natkę, oregano i anchois. Dodać 2 łyżki oliwy i wymieszać. Napełnić bakłażany farszem, położyć na wierzch kawałki kaparów i papryki. Bakłażany ułożyć na posmarowanej oliwą blasze i piec godzinę w temp. 180 stopni. Na 5 min. przed końcem posypać mozzarellą.