Faszerowane bakłażany

3 października 2013,
dodał: Yolana
Artykuł zewnętrzny

Składniki:
4 bakłażany
6 łyżek oliwy z oliwek
2 pomidory
strąk czerwonej i żółtej papryki
5 dag oliwy z oliwek
2 łyżki kaparów
2 filety anchois
3 łyżki bułki tartej
1 łyżka oregano
1 pęczek pietruszki
20 dag mozzarelli
sól, pieprz

Przygotowanie:
Bakłażany przekroić na pół, wyciąć miąższ i zostawić tylko 1 cm powierzchni przy skórce. Posolić w środku, posypać pieprzem i posmarować oliwą. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry i pokroić drobno. Papryki opalić nad ogniem, zdjąć skórę, oczyścić z pestek i pokroić w kostkę. Natkę posiekać, oliwki i  kapary wydrylować, pokroić na ćwiartki. Rozdrobnić filety anchois. W misce wymieszać bułkę tartą, oliwki, kapary, natkę, oregano i anchois. Dodać 2 łyżki oliwy i wymieszać. Napełnić bakłażany farszem, położyć na wierzch kawałki kaparów i papryki. Bakłażany ułożyć na posmarowanej oliwą blasze i piec godzinę w temp. 180 stopni. Na 5 min. przed końcem posypać mozzarellą.



FORUM - bieżące dyskusje

Doda Dream Show
Całkiem możliwe. Z jednej strony okej, ma jakiś swój wizerunek sceniczny, publiczny, medialny,...
Pracoholizm
AI - wspaniałe narzędzie i genialne odkrycie, które ludzkość będzie wykorzystywać także przeciwko...
klejenie butów
Zużyte obuwie wygląda źle i psuje cały nasz wizerunek. Czasem jednak warto ratować...
Jak radzicie sobie z pielęgnacją ce…
Które miejsca macie najbardziej przesuszone? U siebie zauważyłam, że najbardziej suche mam łydki....