Faszerowane bakłażany

3 października 2013, dodał: Yolana
Artykuł zewnętrzny

Składniki:
4 bakłażany
6 łyżek oliwy z oliwek
2 pomidory
strąk czerwonej i żółtej papryki
5 dag oliwy z oliwek
2 łyżki kaparów
2 filety anchois
3 łyżki bułki tartej
1 łyżka oregano
1 pęczek pietruszki
20 dag mozzarelli
sól, pieprz

Przygotowanie:
Bakłażany przekroić na pół, wyciąć miąższ i zostawić tylko 1 cm powierzchni przy skórce. Posolić w środku, posypać pieprzem i posmarować oliwą. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry i pokroić drobno. Papryki opalić nad ogniem, zdjąć skórę, oczyścić z pestek i pokroić w kostkę. Natkę posiekać, oliwki i  kapary wydrylować, pokroić na ćwiartki. Rozdrobnić filety anchois. W misce wymieszać bułkę tartą, oliwki, kapary, natkę, oregano i anchois. Dodać 2 łyżki oliwy i wymieszać. Napełnić bakłażany farszem, położyć na wierzch kawałki kaparów i papryki. Bakłażany ułożyć na posmarowanej oliwą blasze i piec godzinę w temp. 180 stopni. Na 5 min. przed końcem posypać mozzarellą.



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...