Faszerowana główka kapusty
Składniki:
1 średnia główka kapusty
50 dag mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
10 dag ryżu
2 łyżki masła
2 cebule
litr bulionu wołowego
sos pomidorowy
koperek
pieprz, sól
Przygotowanie:
Z kapusty wykroić głąb. Włożyć ją do dużego garnka wycięciem do dołu. Gotować na małym ogniu, aż wierzchnie liście stracą kruchość.
Wyjąć główkę, ostudzić, ściągnąć elastyczne liście. Znowu włożyć do wody i dalej gotować, aż kolejne liście zmiękną. Ugotować ryż na półmiękko, cebulę posiekać i zrumienić na maśle. Dodać do mięsa i ryżu. Wymieszać i przyprawić. Z liści pościnać nerwy. Największe liście posmarować od środka warstwą mięsa z ryżem cebulą. Przycisnąć kolejną warstwą liści, którą przełożyć znów tą masą. Utworzyć w ten sposób kilka warstw. Główkę włożyć do garnka, zalać gorącym bulionem, gotować n małym ogniu ok. godziny. Podawać z sosem pomidorowym, tak jak gołąbki.