Faszerowana cukinia z kaszą
SKŁADNIKI:
- 1 cukinia
- 1 paczuszka kaszy gryczanej
- 1 cebula
- 100g topionego serka
- 5 dag żółtego sera
- sól,pieprz,papryka słodka, papryka ostra, bazylia ( do smaku)
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżeczki bułki tartej
- natka pietruszki
- 2 pomidory żółte
PRZYGOTOWANIE:
Cukinie umyć zimną wodą,odciąć końce i pokroić na ukośne grubsze plastry. Z plastrów cukinii wybrać miąższ. Pokrojone plastry obsypać słodką papryką i bazylią. Kaszę gryczaną ugotować w lekko osolonej oraz z łyżeczką oleju wodzie. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Zarumienić. Gdy kasza będzie ugotowana,odcedzić i przerzucić na patelnie. Wymieszać wraz z zarumienioną cebulką. Ser topiony pokroić w kosteczkę i dodać do farszu. Przyprawić solą,pieprzem,papryką słodką,papryką ostrą i bazylią. Pod koniec wsypać bułkę tartą i lekko zasmażyć. Blachę natłuścić. Przygotowanym nadzieniem napełnić plastry cukinii i przełożyć na blachę. Piec około20-25 minut. Pięć minut przed końcem zapiekania posypać plastry cukinii starkowanym żółtym serem. Udekorować pokrojonymi pomidorkami i natką pietruszki.