Faszerowana cukinia
Składniki:
- 2 cukinie
- 20dag.mielonego mięsa
- 10dag.ryżu
- 15dag.żółtego sera
- 1 cebula
- 1/2 kg.ugotowanych ziemniaków
- 50dag.fasolki szparagowej
- łyżeczka ostrej papryki w proszku
- sól
- pieprz
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki bułki tartej
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Ryż w torebce ugotować. Cukinię opłukać pokroić poprzecznie kawałki. Wydrążyć miąższ ale nie przebijać na wylot.
Na patelni rozgrzać olej, przesmażyć na nim pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodać mięso i wydrążone części cukinii przyprawić solą i pieprzem oraz papryką czerwoną. Na koniec dodać ugotowany ryż i wszystko wymieszać. Cukinie ok. 5 minut gotować we wrzątku. Po tym czasie nakładać do otworów farsz. Posypać startym serem i zapiekać ok 30 minut w piekarniku w temp. 170 stopni. Fasolkę ugotować w osolonej wodzie. Na patelni stopić masło przesmażyć na nim fasolkę posypać bułką tartą tak aby obtoczyć strączki. Podawać cukinię z ziemniaczkami z wody i smażoną fasolką.