Faszerowana cukinia

4 października 2013, dodał: Gad
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

  • 2 cukinie
  • 20dag.mielonego mięsa
  • 10dag.ryżu
  • 15dag.żółtego sera
  • 1 cebula
  • 1/2 kg.ugotowanych ziemniaków
  • 50dag.fasolki szparagowej
  • łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • sól
  • pieprz
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki bułki tartej

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Ryż w torebce ugotować. Cukinię opłukać pokroić poprzecznie kawałki. Wydrążyć miąższ ale nie przebijać na wylot.
Na patelni rozgrzać olej, przesmażyć na nim pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodać mięso i wydrążone części cukinii przyprawić solą i pieprzem oraz papryką czerwoną. Na koniec dodać ugotowany ryż i wszystko wymieszać. Cukinie  ok. 5 minut gotować we wrzątku. Po tym czasie nakładać do otworów farsz. Posypać startym serem i zapiekać ok 30 minut w piekarniku w temp. 170 stopni. Fasolkę ugotować w osolonej wodzie. Na patelni stopić masło przesmażyć na nim fasolkę posypać bułką tartą tak aby obtoczyć strączki. Podawać cukinię z ziemniaczkami z wody i smażoną fasolką.