fasolka szparagowa z bułka tartą
Składniki
- fasolka szparagowa świeża- zielona, lub żółta- 0,5 kg.
- bułka tarta-1/2 szklanki,
- 1/2 kostki masła-125 gram,
- sól-do gotowania fasoli, a potem do smaku.
Fasolka szparagowa polana bułka tartą, to proste danie.Przypomina mi wakacje spędzone na wsi i lato
Etapy przygotowania
Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce, na grubych lub drobnych oczkach (w zależności, jakie placki potem komu smakują).
Cebulę obrać, zetrzeć na tarce, na drobnych oczkach i dodać do startych ziemniaków.
Do masy dodać dodatkowo : jajka, mąkę pszenną, przyprawy- sól, pieprz do smaku i dokładnie wymieszać.
Na patelnię wlać trochę oleju i go rozgrzać, a potem kłaść łyżką w małych odstępach masę ziemniaczaną i wyrównać powierzchnię na płasko.
Smażyć z obu stron, na złoty kolor cieńcie placki.
Nadmiar tłuszczu odsączać z placków, za pomocą papierowych ręczników.
Gotowe placki pożywać na ciepło, np. z kwaśną, gęstą 18 % śmietaną wymieszaną z solą lub na słodko z cukrem i słodką śmietaną, lub samym cukrem.