Fasolka po bretońsku ze świeżej fasoli

29 października 2009, dodał: IwonaF
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

300 g świeżej fasoli Jaś

150 g wędzonych żeberek

1 kostka Bulionu Cielęcego

1 liść laurowy

5 kulek ziela angielskiego

1 cienka kiełbasa

50 g wędzonego boczku

1 średnia cebula

2 łyżki koncentratu pomidorowego

1 łyżka przyprawy do dań z fasoli

1 łyżeczka mąki

3 szklanki wody

czarny pieprz do smaku

Wykonanie:

Żeberka, liść, ziele i kostkę rosołową włożyć do zimnej wody i gotować do momentu aż mięso będzie odchodzić od kości. W tym czasie na suchej patelni wytopić pokrojony w kostkę boczek, dodać cebulę i pokrojoną w plasterki kiełbasę i smażyć wszystko ok. 5 minut.

Żeberka i przyprawy wyjąć z bulionu. Wrzucić do niego fasolę i gotować do chwili, kiedy będzie miękka.

Mięso oddzielić od kości, pokroić drobno i dodać do fasoli. Wrzucić podsmażony boczek  z cebulą i kiełbasą.

Na końcu dodać koncentrat pomidorowy, przyprawę do dań z fasoli, pieprz do smaku i w razie potrzeby zagęścić danie mąką.

Podawać z pieczywem.

Smacznego!

file1256826603