Eskalopki z kurczaka z pieczarkami w sosie śmietanowym

6 kwietnia 2013, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Czas : 30 minut

składniki:

  • 2 filety drobiowe,
  • 2 łyżki oleju,
  • ½ szklanka śmietanki słodkiej 18 %,
  • ½ szklanki wody
  • 1 łyżka masła,
  • szczypta soli
  • mąka
  • 1 mini kostka czosnkowa Knorra
  • szczypta papryki mielonej
  • szczypta pieprzu mielonego
  • 4 duże pieczarki
  • przyprawa ziołowa wg uznania

Filety drobiowe lekko rozpłaszczyć ( tłuczkiem do mięs lub dłonią ). Posolić, popieprzyć, posypać papryką. Oprószyć mąką. Strząsnąć jej nadmiar. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso na rumiano z obu stron. Zdjąć z patelni. Na pozostałym tłuszczu usmażyć na rumiano pokrojone w plasterki pieczarki. Dodać eskalopki. Wlać wodę i śmietankę. Dołożyć masło. Dusić na małym gazie 10 minut. Doprawić sos do smaku ziołami i mini kostką czosnkową (nie rozkruszać od razu całej tylko dodawać po trochę do smaku)- sos powinien zgęstnieć i odparować o połowę.
Podawać z ryżem na sypko.




Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Nietypowa aranżacja biura - jak sąd…
Nietypowa ale praktyczna aranżacja biura może być jak najbardziej. Podoba mi się!
"nocne marki" - dozwolone po 22 :)
Ja bardzo późno chodzę spać, więc zanim zasnę co nie mam z tym...
Depilacja-co najlepsze?
Depilatory laserowe są bardziej precyzyjne niż IPL. Wielu ekspertów uznaje, że jest to najskuteczniejsza...
Torebka duża czy mała?
Małe torebki okazują się być świetnym dodatkiem stylizacyjnym. Dla przykładu mała torebka na łańcuszku...