Eskalopki z kurczaka z pieczarkami w sosie śmietanowym

6 kwietnia 2013, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Czas : 30 minut

składniki:

  • 2 filety drobiowe,
  • 2 łyżki oleju,
  • ½ szklanka śmietanki słodkiej 18 %,
  • ½ szklanki wody
  • 1 łyżka masła,
  • szczypta soli
  • mąka
  • 1 mini kostka czosnkowa Knorra
  • szczypta papryki mielonej
  • szczypta pieprzu mielonego
  • 4 duże pieczarki
  • przyprawa ziołowa wg uznania

Filety drobiowe lekko rozpłaszczyć ( tłuczkiem do mięs lub dłonią ). Posolić, popieprzyć, posypać papryką. Oprószyć mąką. Strząsnąć jej nadmiar. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso na rumiano z obu stron. Zdjąć z patelni. Na pozostałym tłuszczu usmażyć na rumiano pokrojone w plasterki pieczarki. Dodać eskalopki. Wlać wodę i śmietankę. Dołożyć masło. Dusić na małym gazie 10 minut. Doprawić sos do smaku ziołami i mini kostką czosnkową (nie rozkruszać od razu całej tylko dodawać po trochę do smaku)- sos powinien zgęstnieć i odparować o połowę.
Podawać z ryżem na sypko.