Eskalopki z kurczaka z pieczarkami w sosie śmietanowym
Artykuł zewnętrzny
Czas : 30 minut
składniki:
- 2 filety drobiowe,
- 2 łyżki oleju,
- ½ szklanka śmietanki słodkiej 18 %,
- ½ szklanki wody
- 1 łyżka masła,
- szczypta soli
- mąka
- 1 mini kostka czosnkowa Knorra
- szczypta papryki mielonej
- szczypta pieprzu mielonego
- 4 duże pieczarki
- przyprawa ziołowa wg uznania
Filety drobiowe lekko rozpłaszczyć ( tłuczkiem do mięs lub dłonią ). Posolić, popieprzyć, posypać papryką. Oprószyć mąką. Strząsnąć jej nadmiar. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso na rumiano z obu stron. Zdjąć z patelni. Na pozostałym tłuszczu usmażyć na rumiano pokrojone w plasterki pieczarki. Dodać eskalopki. Wlać wodę i śmietankę. Dołożyć masło. Dusić na małym gazie 10 minut. Doprawić sos do smaku ziołami i mini kostką czosnkową (nie rozkruszać od razu całej tylko dodawać po trochę do smaku)- sos powinien zgęstnieć i odparować o połowę.
Podawać z ryżem na sypko.