Erytrytol czy jest zdrowy i ile ma kalorii? Zamiennik cukru bezpieczny dla diabetyków
Czy słyszałyście kiedyś o erytrytolu? Jest to bardzo zdrowy słodzik, ponieważ indeks glikemiczny erytrytolu wynosi – uwaga – aż zero ! Oznacza to, że jest całkowicie bezpieczny dla cukrzyków. Ponad to pomoże Ci zmniejszyć ryzyko występowania próchnicy zębów a dodatkowo jest równie słodki jak tradycyjny cukier. Zobacz co jeszcze musisz wiedzieć o erytrytolu.
Co nieco o erytrytolu
Erytrytol należy do grupy alkoholi polihydroksylowych inaczej cukrowych. W tej grupie znajdują się również inne związku typu ksylitol, sorbitol czy mannitol.
Charakteryzuje je niska wartość energetyczna oraz to, że nie wpływanie na poziom glukozy we krwi. To wszystko powoduje, że erytrytol jest idealnym i zdrowym zamiennikiem cukru.
W naturze można go spotkać w pyłkach kwiatów, a nawet owocach typu gruszki, melony i winogrona. Co ciekawe mogą również znajdować się w grzybach kapeluszowych, owocach morza i fermentowanych napojach typu wino. W sklepach jednak spotkasz erytrytol w drożdżach z gliceryny odpadowej czyli w produktach typu:
- oleje roślinne
- margaryna
- majonez
- sery pleśniowe
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) w swoim specjalnym oświadczeniu potwierdziła, że erytrytol jest całkowicie bezpieczny i spożywany nawet w bardzo dużych ilościach nie wpłynie negatywnie na organizm.
Charakterystyczny smak
Erytrytol wyglądem przypomina cukier spożywczy, jednak smak jest jednak o wiele mniej słodszy. Jego poziom wynosi 60 – 70 %. Kolejną zaletą erytrytolu jest przyjemy chłód w ustach, który pozostaje po spożyciu.
Dodatkowo erytrytol wyróżnia się brakiem obcych posmaków, dzięki czemu bardzo łatwo można go łączyć z innymi słodzikami. Erytrytol poprawi ich słodkość i zamaskuje niepożądany smak.
Właściwości zdrowotne
Ludzki organizm nie poddaje erytrytolu pod metabolizm. Po prostu wydala go w takiej samej formie poprzez mocz. Dzieje się tak, ponieważ erytrytol nie posiada w swoim składzie enzymów, które odpowiadają za rozpad w organizmie.
Ponad to erytrytol nie zmienia poziomu glukozy czy insuliny we krwi. W związku z tym idealnie nadaje się jako alternatywa cukru dla osób chorych na cukrzycę czy po prostu dbających o formę i zdrowie.
Jak wiadomo cukier niszczy również zęby, jednak nie erytrytol, ponieważ jest w stanie zahamować proces fermentacji niektórych cukrów przez bakterie w jamie ustnej.
Zastosowanie
Erytrytol można używać wszędzie tam, gdzie zwykły cukier. Śmiało dodawaj go do kawy, herbaty i ciast. Ponad to erytrytol to idealny dodatek do lodów, galaretek, marmolad, gum do żucia i wszelkich wyrobów cukierniczych.
Stosuj erytrytol również do musztard, sosów a nawet . Co ciekawe dodawanie eytrytolu do słodyczy obniża ich kaloryczność. Przykładowo w czekoladzie spadnie o 34% a w cieście biszkoptowym 25%. Erytrytol znajdziecie nawet w kosmetykach jako zamiennik gliceryny.