Energetyczna sałatka z grillowanym kurczakiem, warzywami i czerwoną pomarańczą
SKŁADNIKI (na 3 porcje):
kurczak i marynata:
- 450-500 g filetu z piersi kurczaka
- sok z 1/2 soczystej czerwonej pomarańczy
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka miodu
- świeżo mielony kolorowy pieprz
- słodka i ostra mielona papryka
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 łyżeczka igiełek rozmarynu
- sól (dodana tuż przed grillowaniem/smażeniem !)
oraz:
- 150 g czerwonej kapusty
- sól
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 główki małej sałaty lodowej
- 1 duża marchewka
- 2 łyżki majonezu
- sok z 1/2 soczystej czerwonej pomarańczy
- świeżo mielony pieprz
- 2 łyżki uprażonych ziaren słonecznika
- 1 czerwona cebula
- 1 czerwona papryka
- 1/2 niedużego zielonego ogórka
- 3 małe czerwone pomarańcze
- 1 mała puszka słodkiej kukurydzy
- 150-200 g słodkich jasnych winogron bezpestkowych
- oliwa z oliwek
PRZYGOTOWANIE:
Kurczaka opłukać, osuszyć i podzielić na mniejsze fileciki, grubości max 1,5 cm. Kawałki natrzeć papryką słodką, kolorowym pieprzem i odrobiną ostrej, mielonej papryki. Miód wymieszać w filiżance z olejem i sokiem z 1/2 pomarańczy. Umieścić w naczyniu lub zamykanym worku, dodać plasterki czosnku i igiełki rozmarynu (najlepiej świeżego). Wstawić przykryte folią do lodówki na kilka godzin.
Z kapusty usunąć zewnętrzny liść i poszatkować bardzo cienko, posolić, dodać 1-2 szczypty cukru, wymieszać i przydusić inną miską z obciążeniem (np słoik z wodą) na ok. 15 minut by puściła soki i lekko zmiękła. Sałatę poszatkować w cienkie paski, marchewkę zetrzeć na wiórki (użyłam specjalnego nożyka, ale można zetrzeć na tarce o dużych oczkach).
Paprykę pokroić w dużą kostkę i grillować po 5 minut z każdej strony, na mocno rozgrzanej, lekko naoliwionej płycie grilla lub patelni (ewentualnie podpiec 15 min w piekarniku nagrzanym do 190 stopni).
Ziarna słonecznika uprażyłam na suchej, mocno rozgrzanej patelni 2-3 min, potrząsając raz po raz.
Kukurydzę odcedzić z zalewy, cebulę pokroić w cienki krążki, opłukane winogrona przekroić na połówki, ogórka obrać, pokroić wzdłuż, usunąć pestki łyżeczką i pokroić w tzw „nerki”. Trzy małe pomarańcze obrać i wyfiletować (wykrajać ostrym nożem cząstki, oddzielając je od błonek).
Sos: majonez wymieszać z sokiem wyciśniętym z 1/2 pomarańczy, doprawić do smaku pieprzem. Sos będzie miał ciekawy, różowy kolor. Wymieszać sos z sałatą, wiórkami marchewki i kapustą czerwoną. Umieścić na talerzach, posypać uprażonym słonecznikiem. Kurczaka posypać solą, grillować z obu stron na mocno rozgrzanej powierzchni grilla elektrycznego lub patelni (niekoniecznie grillowej) do pojawienia się ciemnych pasków. Filety z kurczaka umieścić na talerzach z sałatką (można je od razu pokroić po skosie), wokół wkomponować pokrojone wcześniej warzywa i owoce. Podawać z grzankami z pszennej bagietki np. z masłem pietruszkowo-czosnkowym. Jako dekoracja na zdjęciu listki rukoli i cząstka cytryny.