Elegancka restauracja w Łodzi na rodzinny obiad – La Vende Manufaktura, opinia

5 grudnia 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Coraz większe pole do popisu mają łódzkie restauracje, które starają się przyciągnąć swoich gości na smacznymi i wykwintnymi daniami również na terenie Manufaktury. Tutaj nie brakuje punktów gastronomicznych ze smacznymi daniami, ale mnie urzekła bez wątpienia jedna z elegantszych restauracji jaką jest La Vende Manufaktura, z racji nie tylko klimatycznego wnętrza, przestronności, ale też przemiłej obsługi na najwyższym poziomie. Piękne sofy, szezlongi, stylizowane meble na wzór Ludwika XVI to klimaty, w których każdy poczuje się wyjątkowo i szczególnie.

 

 

Restauracja otwiera szeroko swoje progi dla całych rodzin wraz z najmłodszymi pociechami, z kolei pozostali goście mogą się czuć swobodnie – miejsca na spokojne rozmowy również tutaj są przewidziane. Oczywiście najważniejsze są smaki i o nich zaraz mowa, bo grają tutaj pierwsze skrzypce. Poziom serwowanych dań stawia to miejsce na liście wykwintnych restauracji z bardzo dobrym jedzeniem i przytulnym wnętrzem. Zjemy tu przepyszny posiłek w gronie rodziny czy znajomych, możemy też pokusić się o zorganizowanie małej uroczystości z gwarancją intymności i miłego a zarazem swobodnego spędzenia czasu. Lokal jest bardzo przestronny, posiada dwie duże sale z licznymi kącikami, gustownie i z klasą urządzonymi w stylu prowansalskim.  W samej karcie nie brakuje dań z owocami morza, naleśników z farszami, kuchnia wege, sałatek, pożywnych mięs i deserów – nowoczesna polska kuchnia w wersji fusion to coś co mnie najbardziej przekonuje na duży głód. Tak więc pokusiłam się o pyszną śledziową przystawkę – małe co nieco z ciepłą grzanką czyli tatar ze śledzia. Wybitny aksamitny smak świeżego śledzia podbijał delikatny dressing i dodatki warzywne takie jak kapary czy marynowany karczoch. Polecam ją gorąco smakoszom wszelkich rybnych potraw, danie na medal!

sałatka ze śledzia

zupa cebulowa z grzanką

 

Trudno zdecydować się na jedno danie gdy karta kusi tak ciekawymi i smakowitymi potrawami, ale zupa cebulowa w jesienny chłodny dzień to naprawdę trafiony wybór: esencjonalny bulion na bazie białego wina i cebuli prażonej na maśle trafi w kubki smakowe nawet najbardziej wymagających smakoszy. Zupa jest pożywna i bardzo delikatna w smaku, to kwintesencja francuskiej kuchni, ulubiona pozycja Polaków obok rosołu, pomidorowej czy grzybowej. Na większy głód polecam poliki wieprzowe, serwowane w towarzystwie carpaccio z cukinii i puree ziemniaczanego. Poliki rozpływające się w ustach dzięki intensywnemu w smaku sosowi to bardzo ciekawa pozycja w karcie menu. To obiadowe dania zachwyci każdego, nie jest to jednak proste w obróbce mięso wbrew pozorom: wymaga wyszukanych przypraw i specjalnej obróbki, brawa dla szefa kuchni za to wyśmienite danie!

 

poliki z puree

kącik dla dzieci

Powiem uczciwie, że na deser zabrakło nam miejsca, było obficie, na każdą kieszeń, po prostu domowo a zarazem wykwintnie. To miejsce zapisałam już w sercu i na pewno nie raz zajrzymy tu z całą rodzina lub na babskie pogaduszki. Restauracja zachwyca wystrojem wnętrza, pięknie tu zwłaszcza w jesienne wieczory kiedy pali się mnóstwo lampek świec… Romantycznie, smacznie i miło, czego chcieć więcej?

 

Facebook – polub nas!

ul. Drewnowska 58 (2,69 km)
91-002 Łódź

Highlights info row image

512 120 767

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Nietypowa aranżacja biura - jak sąd…
Nietypowa ale praktyczna aranżacja biura może być jak najbardziej. Podoba mi się!
"nocne marki" - dozwolone po 22 :)
Ja bardzo późno chodzę spać, więc zanim zasnę co nie mam z tym...
Depilacja-co najlepsze?
Depilatory laserowe są bardziej precyzyjne niż IPL. Wielu ekspertów uznaje, że jest to najskuteczniejsza...
Torebka duża czy mała?
Małe torebki okazują się być świetnym dodatkiem stylizacyjnym. Dla przykładu mała torebka na łańcuszku...