Elegancka restauracja Karuzela Smaków w Piotrkowie Trybunalskim – opinia
W ramach naszej ogólnopolskiej akcji Blogerzy Smakują mamy przyjemność udać się wraz z blogerką Kolorowapani123.blogspot.com do Piotrkowa Trybunalskiego do restauracji Karuzela Smaków:
BEST WESTERN Hotel Trybunalski***
ul. Grota Roweckiego 5
97-300 Piotrków Tryb.
Restauracja Karuzela Smaków w Hotelu Best Western w Piotrkowie Trybunalskim to doskonałe miejsce na elegancki, rodzinny obiad czy też kulinarną ucztę z przyjaciółmi. Nowoczesna restauracja w modnych, soczystych kolorach zieleni od razu wprowadza nas w dobry nastrój bez względu na porę roku. Bardzo ciepła i miła obsługa na najwyższym poziomie spowodowała, że zapisuję sobie to miejsce na trasie udanych, kulinarnych podróży.Piotrków Trybunalski to bardzo ładne miasto, z odrestaurowanymi kamieniczkami, które ma swój urokliwy stary rynek. Przyznam, że bardzo przyjemnie jest spacerować po tym mieście i udać się na kulinarny przystanek właśnie do restauracji Karuzela Smaków.
Karta menu jest świetnie skonstruowana: trafia do każdego z listą nowoczesnych przystawek, zup, dań głównych i deserów. Postanowiłam wybrać kilka dań, które zaciekawiły mnie ze względu na kompozycję.
Carpaccio z kaczki na rukoli z musem malinowym i sosem balsamicznym 28 zł
Byłam ciekawa jak szef kuchni zaprezentuje carpaccio z kaczki. Danie jak widać powyżej jest naprawdę bardzo urokliwie podane i udekorowane. Cieniutkie plasterki różowego mięsa z kaczki, w towarzystwie idealnie dobranych warzyw i cytrusów, oprószone serem zachwyci każdego. Do tego świeżo upieczona, chrupiąca bułeczka i od razu apetyt zostaje zaostrzony. Polecam fanom kaczki i lekkich przystawek.
Ja akurat jestem zupomaniaczką, więc pokusiłam się o zamówienie ciekawej według mnie zupy ze szpinaku z malutkimi pulpecikami. Ta zupa to mistrzostwo świata i naprawdę chciałabym ją bardzo odtworzyć w swojej kuchni. Kremowa zupa ze świeżego szpinaku, z drobiowymi pulpecikami, świetnie przyprawiona z dodatkiem czosnku i do tego chrupiąca bułeczka. Ta zupa to od dzisiaj numer jeden jak dla mnie i gratuluję szefowi kuchni świetnego wyboru!
Stek z łososia i halibuta podane na purrée ziemniaczano szpinakowym z sosem krewetkowym 37 zł
Filet z kurczaka faszerowany gruszkami z makaronem tagliatelle w sosie z sera pleśniowego 20 zł
Nie mogę się też przyczepić do kolejnego dania, które podbiło moje kubki smakowe. Bardzo ciekawe połączenie kurczaka, faszerowanego gruszką na kremowym makaronie serowym z pewnością zachwyci smakoszy makaronów i dań z drobiu. To danie polecam całej rodzinie a szczególnie najmłodszym degustatorom. Jest pożywne, smaczne i po prostu nie można się od niego oderwać. Idealny pomysł na obiad w wolny dzień.
Schab pieczony w sosie śliwkowym z karmelizowanymi jabłkami na purée ziemniaczanym 26 zł